"God Save the Queen"

Yayın Tarihi: 15/01/14 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

1950'lerin başında, Ramazan ayı içerisinde çekilmiş bir fotoğrafta Lefkoşa Selimiye Camii'nin iki minaresi arasına asılan mahyâda şöyle yazar: "God Save The Queen"…

Mahyâ -bilindiğini varsayacağımız üzere- Ramazan ayında birden fazla minaresi olan camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazıdır. Eskiden yağ kandilleriyle yapılan mahyalar, elektrikle birlikte ampullerle tasarlanır. İşte İngiliz yönetiminde, adanın en büyük camii olan Lefkoşa Selimiye Camii'ne asılan bu mahya, hem İngilizce yazılmıştır hem de tortusu hissedilen o ağır siyasetle "Tanrı Kraliçeyi korusun" diyerek duâ etmektedir.

**

Birleşik Krallığın bu ramazan tabelası, Selimiye caminin bir 14. yy katedrali olduğunu yeniden hatırlatır. Zira cami, yani St. Sophia Katedrali, Lüzinyanların hâkimiyetiyle, 1192'de bir Latin katedrali inşasına gerek duymaları sonucu Paris'teki Notre Dame'ın bir benzerini yapma kararıyla yapılmıştı. Baş katedral olduğu için krallar taçlarını burada giymişlerdi. Osmanlının 1571'deki fethiyle birlikte yapı, toprak mülk bedeli ödenerek alınmış, mimari bir hassasiyet gözetilerek minareleri eklenmiş ve siyaseten camiye çevrilmiştir. Diğer adı 'Küçük Ayasofya' olan camii, adayı fetheden Sarı Selim nedeniyle bugünkü adını almıştır.

**

İşte adada İngiliz etkisini gösteren o dönemin bu mahyası, bize özellikle son yıllarda tartışılan Mevlit Kandili'nin neden KKTC'de resmî tatil olduğuyla ilgili bazı ilhamlar verebilir. Anlaşılan adayı yöneten İngilizler, İslam dinindeki Mevlit kandilini resmi olarak tatil ilan ettikleri gibi tüm mabetlerde kraliçeye dua edilmesini dilemiş gibidirler… İstisnasız adadaki tüm Osmanlı mezarları üzerine kasten kurumlarını inşa eden İngilizler, "Ortodoksların paskalya tatillerini adadaki Müslüman toplumun Mevlit kandili tatiliyle dengelemiştir" denir.

**

Mevlit Kandili olan gecenin ertesi gün resmi tatil yapan tek dünya ülkesiyiz biz… Hatta KKTC, kandil münasebetiyle çalışmayan tek Müslüman ülkedir de… Peygamberin doğduğu Kandil gecelerini ibadetle geçiren Müslümanlar, elbette ertesi gün çalışamazlardı… Tıpkı İsa'nın doğumunu gece boyu kutlayanların yarına çıkamadıkları gibi! KKTC'deki kandil tatiliyle ilgili gerçek ise şudur: Mevlit Kandili, Osmanlı döneminde de adada tatildi. Adayı devralan İngilizler, bunu iki toplumlu ve iki dinli sosyal dokuya uygundur diyerek Cumhuriyet Anayasası'na taşıyarak korudular sadece.

**

2014'te KKTC'de resmi, dini bayramlar ve hafta sonu izinleriyle toplam 115 gün tatil yapılacak…

Çan sesiyle çınlayan bir Avrupa meydanının; ya da Irak'ta sabah makamında bir ezanın; ya da Paris'te Eiffel'in; yahut Türkiye'de şapkanın hala yasada zorunlu olan temsil ettiği dünya görüşü olağandır. Mesele çünkü, bayrak örneğinde olduğu gibi ne bir bez meselesidir ne de bir tatil. Mesele semboldür ki; makamına göre sembol; temsilin tâ kendisidir. "God Save The Queen" mahyasında olduğu gibi "kandil tatilinin" de bana göre müstesnâ bir temsil gücü var.


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.