Engelli bilinci Değirmenlik'te konuşuldu

Kuzey Kıbrıs Turkcell'in "Engelsiz Yaşam" seminerleri sürüyor

Değirmenlik Lisesi'ndeki seminere 150'ye yakın öğrenci katıldı. Seminerde, Kuzey Kıbrıs Turkcell Engelli Basketbol Takımı sporcusu Günay Kibrit şiir dinletisi sundu, anılarını anlattı. Görme engelli sanatçı Mehmet Geçit de gitar çaldı, şarkılar söyledi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell "Engelsiz Yaşam" seminerlerinin
ikincisi Değirmenlik Lisesi'nde düzenlendi. Daha bilinçli bir
toplum yaratmak ve çocukların engellilere yönelik farkındalığını
oluşturmak adına gerçekleşen seminere 150'ye yakın öğrenci
katılım gösterdi. Engelli Spor Federasyonu'na bağlı Kuzey
Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı ile Milli
Eğitim Bakanlığı Genel Orta Eğitim Dairesi Müdürlüğü'nün
işbirliği ve Ortopedik Özürlüler Derneği'nin katkıları ile
düzenlenen seminere, öğrenciler de aktif katılım göstererek pek
çok soru sordu, engelsiz yaşamı sorguladı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı Buğçe Küçük'ün sunumuyla başlayan seminerde, Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takım oyuncusu Günay Kibrit şiir dinletisi sundu, anılarını paylaştı.
Görme engelli sanatçı Mehmet Geçit de gitar çaldı, şarkı söyledi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncusu Günay Kibrit paylaştığı anısında, bir yolculuk sırasında kendilerinden "hasta insanlar" diye söz edildiğini anımsatarak, "O gün çok üzülmüş ve bilinçsizliğe karşı, daha çok çalışmamız gerektiğine inanmıştık. Özürlü ya da engelli kişilere hasta gözüyle bakmak yanlıştır. Asıl sorun, bu kesimlere fırsat eşitliği yaratılmaması, engellerin ortadan kaldırılmamasıdır" dedi.
Öğrenciler empati yaptı
Sunumda tekerlekli sandalyelerde oturan öğrenciler, hem böylesi
bir deneyimi yaşadı, hem de empati fırsatı buldu. Seminerde,
dünyada engellilerin, erişim dolaşım ve ulaşımda yaşanan
sıkıntıları anlatıldı. Yaşanılan bu sıkıntılar içerisinde
en önemlileri merdiven çıkmak, basamak çıkmak, kaldırımlara
ulaşamamak, toplu ulaşım sorunları şeklinde açıklandı.
Sunumda ayrıca çocuklar dünyadaki engelli olan ünlü kişilerin videolarını da izledi. Öte yandan Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nın başarıları ve takımın Turkcell ile bir aile olduğu öğrencilere anlatıldı.
Günay Kibrit sunum sonunda okuduğu şiirinde "yaşamak düşünebilmektir, yaşamak üretebilmektir eğer başarmak istiyorsan savaşacak ve yeneceksin özrünün yürekte olanını " dedi. Görme engelli Mehmet Geçit'in "aramızda iki engel" isimli şarkısıyla ilgi gördü.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.