Ticaret Odası KOOP Süt yeni Yönetim Kurulu'na ziyarette bulundu

Koopsüt yönetim kurulu 8 Mart Cuma günü KT Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez ve beraberindeki bir heyeti kabul etti.

Yeni yönetime hayırlı olsun dileklerinde bulunmak için Koopsüt'e ziyarette bulunan KT Ticaret Odası yetkilileri, yönetim kurulunu başarısından dolayı tebrik ederek, Koopsüt'ü ayakta tutmak için yapılan girişim hakkında bilgi almak istediklerini aktardılar.
Ziyaret bugün, saat 12:00'de Koopsüt ana binasında gerçekleşti.
KT Ticaret Odası başkanı Günay Çerkez, Koopsüt yönetimini cesaretlerinden dolayı tebrik etti. Çerkez, ziyaretlerinin sebebini açıklarken yeni yönetime göstermiş oldukları özverili çalışmadan dolayı tebrik ederek, önemli bir adım atıldığına değindi. Bunun bir örnek teşkil ettiğini ifade eden Çerkez, yönetim kurulu başkanı ve üyelerinden de bunu nasıl başardıkları konusunda bilgi almak istedi.
Bunu başarmak isteyen birçok kit olduğuna vurgu yapan Çerkez, bu çalışmanın diğer kitlere örnek olması için çok çaplı bir araştırma yaptıklarını vurgulayarak, Koopsüt'ü nasıl bugünkü haline getirdikleri hakkında bilgi istedi.
Koopsüt yönetim kurulu başkanı Mustafa Naimoğulları toplantıda yaptığı konuşmada Koopsüt'ün nerden nereye geldiğine değinerek sıkıntıları ele aldı.
Naimoğulları toplantıda şunları söyledi;
' Biz bunu bir günde başarmadık. Koopsüt bir süreç sonunda bugün yeni yönetimi ile ayaktadır. Öncelikle Koopsüt'ü bir yerlere getirirken yalnızca idari yönden tedbirler alınması düşünülmedi. Bunun yanında ülkedeki hayvancımız, üreticimiz de düşünüldü. İşle alakası olmayan insanların yanlış müdahalesini ve siyasilerin yanlış kararlarını önlemek adına Koopsüt'e önder olduk. Kooperatifçiliğin geleceği açısından başarılı olmak bizler için kaçınılmazdır.
Koopsüt'ün ortadan kalkması demek, ülkedeki özel imalatçıların yanlışlığının büyümesi demekti. Koopsüt ve Sütek ülkenin denge unsurudur. Ülkedeki 50 bin kişi ve yan kuruluşlar bu yolla ekmek yemektedir. Hükümet böyle bir kurumu özelleştirmek ve satmak istedi. Ama bunu yaparken sendika ile hayvancıyı karşısında buldu. Biz bunu nasıl başardık konusuna gelince zaten gerçek sahibi olan köy kooperatiflerinin birlikte hareket ederek kendi kuruluşlarına sahip çıkarak bu işe başladık ve bunun üzerine 150 köy kooperatifini harekete geçirdik. Tabi mevcut bir borç vardı ve bu borç yüzünden tereddütleri olan oldu. 11 milyon borcu yapılandırdık ve 10 yıla yaydık. 15 köy kooperatifi Koopsüt'e sahip çıktı. Tablo iyi değildi bu yüzden diğer Kooperatif'ler geri durdu. Biz çok doğru bir adım atarak elimizi taşın altına koyduk. Sendika ve hayvancılarımız özveri göstermeye hazırdır. Bu kuruluşa, çalışanlarına ve ülkenin geleceğine, değerlerine sahip çıkarak yola çıktık. Yeni bir yönetim oluşturduk ve birçok kararlar aldık. Girdi maliyetlerini düşürdük, Pazar şansımızı artırdık, bayilik sistemine gittik.
İhracatın %55'ini süt ürünleri ve narenciye oluşturmaktadır. İhracatta süt ürünleri 1. Sıradadır. Bunun aksine iç piyasada dengesizlik ve çelişkiler yumağı vardır. İç piyasada ticaret ahlakı bozulmuştur. Yerli üretime yaşam şansı verilmemektedir.
Supermarketler, ,ithalatçılar, Ticaret Odası ve piyasa bize yardımcı değildir. Özellikle fonların kaldırılmasını savunan KT Ticaret Odası'nın bu düşüncesini tekrar değerlendirilmesi gerekir.
Süpermarketlerde ürünlerimize reyonlarda çok az yer verilirken ithal ürünler öne çıkarılıyor. İthalatçı firmalar %100-150'lerde kar marjı ile çalışırken fiyat kırabiliyor. Yerli üreticiler, ithalatçı firmalarla rekabet ortamı sağlayamıyor. Ülkeye bloklar halinde giren süt ürünleri burada paketlenip satışa sunuluyor. '0' fon ile bu ürünler daha da destekleniyor.
Bizde girdi maliyetleri ve işçilik yüksek olduğundan ithal ürünlerle rekabet etme şansımız azalıyor.
Biz 50 bin kişinin geleceğini kurtarmak zorundayız. Ülkede bu sektörden ekmek yiyen bir çok yan kuruluş var. 3 tane ihracatçıya teslim olmamalıyız.
İç piyasadaki Pazar şansımızı artırmalıyız ama ithal ürünlerle bunu başaramayız. İthal ürünlerde fon olmaması bunu etkiliyor. Bizim ürettiğimiz birçok ürünün benzeri ithal ediliyor. Biz iç piyasada Pazar şansımızı artıracağız ve bunun önlemini de alacağız. Yönetime geldiğimizde 40 ton/günlük çiğ sütü kullanarak üretim yapılırken bugün 60 ton/günde çiğ sütü üretimde kullanmaktayız. Yani üretim artırarak fiyatlarımızı düşürmeye gayret sarf ediyoruz. 19 TL/kg olan hellimin fiyatını 17 TL/kg'lara indirdik. Hellimi tescilleyerek Hellim denetleme kurulu kurduk. Ama hellimdeki kaliteden ödün vermedik. Ama bugün baktığımızda ülkedeki hellim kalitesi sorgulanır. Biz kalitemizi markamızın adına yakışır şekilde tuttuk. Bu yüzden kaliteden ödün vermeyerek, çalışmalarımızı yürütüyoruz. 'KOOPSÜT BİR MARKADIR' . O'nun kalitesi tartışılmaz ve gücünü hem üreticiden hem de Kıbrıs Türk Toplumundan almaktadır. Değerlerimize sahip çıktığımızı gösterdik. Önümüzdeki süreç daha iyi olacaktır.
KOOPSÜT YÖNETİMKURULU
BAŞKAN
MUSTAFA NAİMOĞLULARI
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.