Özersay: "Siyasal Partiler Yasası ihlal ediliyor"
Toparlanıyoruz Hareketi Lideri Kudret Özersay, ülkedeki tüm siyasi partilerin, Siyasal Partiler Yasası'nın 51. Maddesi uyarınca gelir ve giderleri bildirme yükümlülüğünü ihlal ettiklerini iddia etti ve Başsavcılıkla konuyu görüşeceklerini bildirdi.
Kıbrıs Postası
Genç TV'de Aysu Basri Akter'in sunduğu Günün Getirdikleri Programı'nda açıklama yapan Toparlanıyoruz Hareketi Lideri Kudret Özersay, siyasi partilere gelir ve giderlerini bildirme yükümlülüğü getiren Siyasal Partiler Yasası'nın 51. Maddesi'nin uygulanamadığını, söz konusu maddenin tüm siyasi partiler tarafından ihlal edildiğini, bu konuda yetkili olan Başsavcılığın harekete geçmemesi nedeniyle de Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda adım atamadığını iddia etti.
"EN SON UBP İHLAL ETTİ"
Yasa'nın 51. Maddesi'nin en son Ulusal Birlik Partisi tarafından ihlal edildiğini ve kurultay sonrasında 2 ay içerisinde gelir ve gider bildiriminde bulunması gereken partinin bunu yapmadığını savunan Özersay, konuyu Anayasa Mahkemesi Başkanı Nevvar Nolan'la görüştüklerini ve Nolan'dan ilgili maddenin ihlal edilmesi sonucunda ortaya çıkan ceza yükümlülüğünün hayata geçirilebilmesi için savcılığın harekete geçmesi gerektiği görüşünü aldıklarını kaydetti.
"KONTENJAN KONUSU DA İHLAL EDİLİYOR"
Özersay, Siyasi Partiler Yasası'nın 26. Maddesi'nin 2. Fıkrasının da ihlal edildiğini, "Siyasal partiler, her seçim bölgesinde bir kontenjan adayı gösterebilirler" denmesine rağmen, siyasal partilerin birden fazla kontenjan adayı gösterdiklerini vurguladı.
İlçe seçim kurullarına UBP ve CTP-BG'nin kontenjan sınırlamasını çiğnediği yönünde itirazda bulunduklarını bildiren Özersay, kurullardan gelen yazılı açıklamada bu konuda da Başsavcılığın harekete geçmesi gerekliliğine vurgu yapıldığını belirtti.
İlçe seçim kurullarından yapılan yazılı açıklama konusunda Yüksek Seçim Kurulu'na itirazda bulunmak konusunu hareket içerisinde değerlendirdiklerini de ifade eden Özersay bu konuda, "Siyasi Partiler Yasası diyor ki siyasi partiler her bir seçim öncesinde 1 kontenjan aday gösterebilir. Kontenjan adaylarını da kendi prosedürlerine göre kendileri belirleyebilirler. Parti içi demorkasinin çalışması için konuldu bu. Tüm partiler bunu ihlal ediyor. İki tür ihlal var. Bu ihlallerden biriyle ilgili itirazda bulunduk. Birinci tür ihlal şu; mesela UBP'nin tüzüğü her bir bölge için 1 ile sınırlandırılmış olan kontenjanı 2-3' e çıkardı. Tüzük, Siyasi Partiler Yasası'na aykırıdır. TDP'nin de öyle. CTP tüzüğünde açık ihlal olmamasına rağmen uygulamada ihlal edildi. Haziran ayı başında CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy'un Yenidüzen'de açıklaması var. 'Bizim Lefkoşa'da 4, Mağusa'da 3, Girne'de 3 kontenjanımız var' diye açıklaması vardır... Gerekli itirazları ilçe seçim kurullarına yaptık. Gelen yazılı yanıtta, harekete geçmesi gereken Başsavcılıktır deniyor. İlçe seçim kurulunun yanıtına Yüksek Seçim Kurulu'nda itiraz edebiliriz. Bunun kararını vereceğiz. Çünkü memlekette bir yasa varsa, hangi parti olursa olsun yasaya uygun davranması gerekiyor. Biz itirazımızı UBP ve CTP ile ilgili yaptık. Onların adaylarının yasaya aykırı bir şekilde belirlendiği açıktı. TDP'nin tüzüğü açıkca ters görünüyor ama uygulama şeffaf değil diye adaylarını nasıl belirlediklerini bilmiyoruz" şeklinde konuştu.
1 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Siyasi Partiler Yasası'nın siyasi partilere gelir ve giderleri bildirme yükümlülüğü getiren 51. Maddesi şöyle: "Partilerin genel merkezleri, genel kongrelerine sundukları kesin hesap örneğini, genel kongrenin bu konuda aldığı kararın bir örneği ile birlikte ve genel kongrelerinin bitiminden itibaren en geç iki ay içinde, Anayasa Mahkemesi olarak Yüksek Mahkeme Başkanlığına vermek zorundadırlar."
51. Madde'nin ihlal edilmesi durumunda uygulanacak cezai yaptırım ise yasanın 68. Maddesi uyarınca şöyle ifade ediliyor: "Bu Yasanın 51'inci maddesi kurallarına kasten aykırı hareket eden bir parti sorumlusu, beş bin Türk Lirası (veya karşılığı) 'na kadar para veya bir yılı aşmayan hapislik cezasına veya her ikisine çarptırılabilir.
Yasa'nın 52. Maddesi ise Yüksek Mahkeme'nin görevlerini içeriyor. Madde şöyle: " Anayasa Mahkemesi olarak,Yüksek Mahkeme, kesin hesapların alınmasından başlayarak bir yıl içinde, kendisine verilen bilgilerin belgelenmesini ilgili partilerden her zaman isteyebilir ve gerekli görürse evrak üzerinde inceleme yapar; partilerin genel merkezinde ve örgütünde doğrudan doğruya veya kendi üyeleri arasından seçeceği bir vekil eliyle yahut Başsavcılık vasıtasıyla inceleme ve araştırmalar yapabilir. Bu maksatla tarafsız, resmi görevi bulunmayan bilirkişi görevlendirebilir. Anayasa Mahkemesi olarak Yüksek Mahkeme, ilgili partinin temsilcisinden yazılı mütalaa isteyebilir. Gerekli görürse onları sözlü olarak da dinleyebilir. Anayasa Mahkemesi olarak Yüksek Mahkeme, incelemeleri ve araştırmaları sonucunda, o partinin gelir ve giderlerinin doğruluğu ve yasaya uygunluğu hakkında ve yasaya uygun olmayan gelirler ile giderler dolayısıyla de bunların Hazineye gelir kaydedilmesine karar verir."
KONTENJANLA İLGİLİ MADDE
Siyasal Partiler Yasası'nın kontenjanlarla ilgili 26. Maddesi ise şöyle: "26.(1) Siyasal partilerin milletvekili seçimlerinde gösterecekleri adaylar, her seçim çevresi için, partilerin kendi tüzük ve yönetmeliklerinde belli edilen ilkelere göre saptanır. (2) Siyasal partiler, her seçim bölgesinde bir kontenjan adayı gösterebilirler. Kontenjan adayının saptanması, partilerin kendi tüzük ve yönetmeliklerinde belli edilen ilkelere göre yapılır."
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.