Mesutoğlu: "Su anlaşmasını tartışabileceğimiz bir örgütlenmeye ihtiyacımız var"
Toparlanıyoruz Hareketi Başkanı Serkan Mesutoğlu sosyal medyada yaptığı bir açıklamayla su konusundaki taslak uluslararası anlaşmanın içeriğinin sağlıklı bir şekilde tartışılmasını sağlayacak bir örgütlenmeye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Mesutoğlu açıklamasında anlaşma içeriğinden hangi nedenlerle rahatsız olunduğunu gerekçelerle tartışmanın gerektiğine dikkat çekti. Mesutoğlu "suyun hangi zirai alanlarda kullanılacağına Türkiye Cumhuriyeti ile ortaklaşa karar verileceği" maddesinden rahatsızlık duyduğunu bunun sebebini ise "kendi ülkemde kullanacağım bir suyun yaşadığım ülkenin hangi zirai alanına, ne kadar verileceğine birlikte yaşadığım insanların ve temsil yetkisi verdiğim yönetenlerin karar vermesini isterim. Bu konudaki karar mekanizmasının başka bir ülke ile paylaşılmasını istemiyorum." şeklinde açıkladı.
Açıklamanın tamamı şöyle:
"Dün sosyal medya üzerinden TC-KKTC arasındaki su anlaşmasıyla ilgili taslağın paylaşılmasından sonra anlaşma hakkında birçok yorum yapıldığını görüyorum. Bu yorumlar "satıldık"; "koyun sürüsü gibiyiz"; "onurumuz kalmadı" v.b. ifadelerle yaşanılan hayal kırıklıklarını yansıtmaktadır. Ancak bu hayal kırıklıklarına neyin, hangi gerekçelerle neden olduğuna ilişkin bir yorum henüz rastlamadım. Ben düz bir vatandaş olarak bir rahatsızlıkla ilgili mantıksal gerekçeyi duymak isterim ki destek verebileyim.
Su anlaşmasıyla ilgili taslak metin ortaya çıkmıştır. Şimdi sıranın taslak metnin içerisindeki düzenlemelerle ilgili lehte ve aleyhte düşüncelerin gerekçeli olarak beyan edilmesine geldiğini düşünüyorum. Aksi takdirde, konuyla ilgili sağlıklı bir duruş göstermek pek mümkün olamayacaktır. Hangi maddeden, neden rahatsızız ve aslında yerinde nasıl bir düzenleme olsaydı tatmin olacaktık? Bu soruların cevabını vererek birbirimizi daha iyi anlayabileceğimize inanıyorum.
Örneğin paylaşılan taslak anlaşma madde 7'de suyun yönetiminin idarede (KKTC Su İşleri Dairesi) olduğu anlaşılmaktadır. Aynı madde içerisinde temin edilen suyun kullanılacağı zirai alanların ne olacağına Türkiye Cumhuriyeti ile ortaklaşa karar verileceği yazmaktadır.
İşte ben bu maddeden rahatsız olurum. Neden? Çünkü kendi ülkemde kullanacağım bir suyun yaşadığım ülkenin hangi zirai alanına, ne kadar verileceğine birlikte yaşadığım insanların ve temsil yetkisi verdiğim yönetenlerin karar vermesini isterim. Bu konudaki karar mekanizmasının başka bir ülke ile paylaşılmasını istemiyorum.
Anlaşma içerisinde rahatsızlık veren bu gibi örnekler çoğaltılabilir. İşte bu örneklerin ne olduğunu, neden bizi rahatsız ettiğini ve nasıl olmasını istediğimizi tartışabilecek bir örgütlenmeye ihtiyacımız olduğu düşüncesindeyim."
Toparlanıyoruz Hareketi
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.