İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Erhürman'dan 10 maddede yeni seçim yasası

Erhürman'dan 10 maddede yeni seçim yasası

CTP Genel Sekreteri Tufan Ehürman 10 maddede yeni seçim yasasını Kıbrıs Postası'na anlattı.

Yayın Tarihi: 19/04/16 12:00
okuma süresi: 3 dak.
Erhürman'dan 10 maddede yeni seçim yasası
A- A A+

Kıbrıs Postası – Vatan Mehmet

CTP Genel Sekreteri Tufan Ehürman 10 maddede yeni seçim yasasını Kıbrıs Postası'na anlattı:

1. Yasa'ya göre, üzerinde her siyasal partinin elli adayının ve bağımsız adayların isimlerinin bulunduğu bir çarşaf liste bulunacak.

2. Bu listede her bir siyasal partinin adayları, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele adayları olarak ayrılacak.

3. Seçmenler, oylarını kullanırken, hangi ilçede oy kullanırlarsa kullansınlar, hangi ilçeden aday olduklarına bakılmaksızın tüm adaylara oy verebilecekler.

4. Bir siyasal partiye mühür vuran seçmen, o siyasal partinin listesinde bulunan tüm adaylara birer oy vermiş olacak.

5. Oyunu karma olarak kullanmak isteyen seçmen, hangi ilçeden aday olduğuna bakılmaksızın, en az 24, en fazla 50 adaya oy verebilecek. Ancak, oyunu karma olarak kullanmak isteyen seçmen, her ilçeden o ilçedeki aday sayısının en az yarısı kadar adaya oy vermek zorundadır. Seçmenin aday sayısının yarısından az sayıda adaya oy verdiği ilçelerde kullandığı karma oylar geçersiz sayılır. Bu durumda, seçmenin aday sayısının en az yarısı kadar adaya oy verdiği ilçelerdeki oyları geçerli kabul edilir.

6. Bir siyasal partiye mühür vuran seçmen, o partinin adaylarına, hangi ilçeden aday olduklarına bakılmaksızın tercih kullanabilecek. Ancak, bir seçmenin kullandığı tercih oylarının geçerli sayılıp hesaplamaya dahil edilebilmesi için, "EVET" mührünü kullandığı siyasal partiden olmak koşuluyla, her ilçeden en fazla aday sayısının yarısı kadar adaya tercih oyu vermesi gereklidir. Seçmenin tercihlerinin geçersiz sayılması "EVET" mührünün geçerliliğini etkilemez.

7. Oylar nasıl kullanılırsa kullanılsın, sonuç itibarıyla, değiştirilen yasada olduğu gibi, bu yasaya göre de, nüfus oranları değişmedikçe, Lefkoşa'dan 16, Gazimağusa'dan 13, Girne'den 10, Güzelyurt'tan 6, İskele'den de 5 milletvekili çıkacak.

8. Yasanın getirdiği sisteme MUTLAK TEK LİSTE adını vermek MÜMKÜN DEĞİL. Çünkü mutlak tek liste söz konusu olsaydı, tüm ülkenin tek seçim bölgesi olarak kabul edilmesi gerekecekti. Oysa burada hala, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele'de ayrı ayrı milletvekili kotaları korunuyor.

9. MUTLAK TEK LİSTEYE GEÇİLMİŞ OLSAYDI, en azından ilk seçimlerde, Güzelyurt ve İskele gibi küçük ilçelerden hiç milletvekili çıkmaması veya bugünkünden az sayıda milletvekili çıkması söz konusu olabilirdi. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için MUTLAK TEK LİSTEYE geçmek tercih edilmedi.

10. Dolayısıyla yeni sisteme göre de, seçim sonuçları nasıl çıkarsa çıksın, nüfus oranları değişmedikçe, Lefkoşa'nın 16, Gazimağusa'nın 13, Girne'nin 10, Güzelyurt'un 6, İskele'nin de 5 milletvekili olacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.