40. KKTC Uluslararası Fuarı açıldı
40. KKTC Uluslararası Fuarı bu akşam düzenlenen törenle açıldı. Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile birlikte yatırım projeleri uygulayabilme fırsatının etkin şekilde değerlendirilmesi gerektiği üzerinde dururken, Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, Kıbrıs'ın Türkiye için can olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise Kıbrıs sorununda kritik döneme işaret ederek, destek istedi.
40. KKTC Uluslararası Fuarı bugün saat 19:00'da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'un yer aldığı birçok üst düzey yetkilinin katılımıyla açıldı.
ATUN: "TÜRKİYE İLE YATIRIM PROJELERİ UYGULAYABİLME FIRSATINI ETKİN ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMEMİZ ÖNEMLİDİR"
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun açılışta yaptığı konuşmada, izolasyonların üretim ve gelişmenin önünde engel olmaması gerektiğini ifade ederek, "Dünya ile entegre olmanın odağına küresel anlayışı içselleştirmeyi koyabilmeyi ve gereğini yapabilmeliyiz.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan Anavatanımız Türkiye ile birlikte yatırım projeleri uygulayabilme fırsatını etkin bir şekilde değerlendirmemiz son derece önemlidir" dedi.
Atun, değişim ve dönüşüm sürecinin en önemli ve değerli dinamik olacağını belirterek, özetle şöyle konuştu:
"İçinde bulunduğumuz çözüm sürecine Sayın Başbakanlığımız önderliğinde tam destek verilmiştir. GYÖ'nün ciddi konuşulduğu dönemde artık adamızda ticari sınırların ortadan kaldırıldığı, nerede üretildiği kaygısına bakılmadan karşılıklı ticaretin yapıldığı bir ortama ihtiyaç vardır. Bunun beraberine Kıbrıs konusunda kalıcı bir anlaşmaya varılmasıyla en güçlü Güven Yaratıcı Önlemi teşkil edecektir.
2016-2018 büyüme hedefimiz yüzde 5 ve yüzde 5.5 olarak belirlenmiştir. Özelleştirmeler elbette ki teşkil etmektedir.
Yıllık 1.4 TL'lik yatırım öngörümüz gerçekçidir diye düşünüyorum.
Devam etmekte olan Ercan Havalimanı ve suyun özel sektör eliyle ülkemize getireceği değerin 650 milyon TL olması hedeflenmektedir."
ZEYBEKCİ: "KIBRIS CANDIR, TÜRKİYE'NİN BİR PARÇASIDIR"
Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de konuşmasında, özetle şöyle dedi:
"Sizleri Anavatan'dan, Türkiye'den en sıcak duygularla selamlıyorum.
Bir anneyle çocuğu arasındaki ilişkiyi anlatmak ne kadar zorsa, Türkiye ile Kıbrıs arasındaki ilişkiyi anlatmak op kadar zordur.
Kıbrıs candır, Türkiye'nin bir parçasıdır, Kıbrıs bizim için Türkiye'nin Trakya'sı, Ege'si, Akdeniz'i neyse aynı anlama gelir. Türkiye için vazgeçilmezdir, vazgeçilmez bir parçasıdır.
Bırakın namerte merte bile muhtaç edilmemesi boynumuzun borcudur.
Buraya kasıtlı olarak, hakikatten planlı şekilde gerek asimilasyon gerek sindirme amacıyla uygulanan ambargoların ne anlam ifade ettiğini bilmek lazım.
İlk geldiğim yıl 1995'ti. Kıbrıslı Türk kardeşimin cezalandırılmasını bire bir görmüştük. Bundan 3-4 yıl önce geldiğimde de hakikatten modern bir şehir, ülke haline geldiğini görmenin mutluluğu içindeyim. Bunlar Türkiye'nin gayretleriyle, desteğiyle yapıldı.
Bundan sonra da Türkiye-KKTC el ele Kıbrıs'ı kendi ayakları üzerinde duran ekonomi haline getirecek. Başbakanımız Binali Yıldırım'ın isteği de bu yöndedir.
Burada gerek hayvancılıkla ilgili, bundan sonra da son derece önemli olan, KKTC'nin en önemli ihtiyacı olan su.. Böyle bir mesafeden dünyada ilk defa su kardeşe taşındı. Bunun getirileri olacak. Şehirlerin insani ihtiyaçları dışında, birinci sınıf tarım suyu olarak kullanılabileceğini biliyorum.
Asıl olması gereken o suyla burada bereket fışkırmalı topraktan. Burası bir tarım ülkesi olur. Türkiye'nin bir sebze deposu haline gelir. Diğer taraftan hayvancılıkla ilgili çalışmalarımız da devam edecek.
Bu sene sonbaharda Türkiye'de 1. Kıbrıs Fuarı'nı düzenleyeceğiz. Orada can Kıbrısımızın ürünlerini gerek ürün gerekse turizm tanıtımını inşallah biz üstleneceğiz.
ÖZGÜRGÜN: "FUAR, KKTC İLE TÜRKİYE FİRMALARININ TİCARİ İLİŞKİLERİNİN GELİŞMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİDİR"
Başbakan Hüseyin Özgürgün de konuşmasında, özetle şunları ifade etti:
"Fuar, KKTC ile Türkiye firmalarının ticari ilişkilerinin gelişmesi açısından fevkalade önemlidir.
Tüm olumsuzluklara rağmen ürettiğini ihraç eden çok sayıda firmamız olduğunu memnuniyetle görmekteyiz. Bu firmaların desteklenmesi bizim hükümetlerimizin başlıca görevidir.
Değişen koşullara göre desteklerimiz de güncellenerek devam edecektir.
Geçtiğimiz yıl 60 bine yaklaşan ziyaretçiyi ağırlayan fuarın bu yıl ziyaretçilerinin 80 bine aşması hedeflenmektedir.
SİBER: "DÜNYA PAZARI İÇİN REKABET EDEBİLİRLİĞİ YAKALAMALIYIZ"
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de konuşmasında özetle şunları ifade etti:
"40 yıl önemlidir. Bizler biliyoruz ki gelişen ekonomi yaşam kalitesinin artması demektir, mutlu insanlar demektir.
Ambargo altındayız ama gelişen teknoloji izolasyonları bir bir kaldırıyor. İnternet çağında haberleşme artık çok rahat oluyor. Turizm yatırımlarını pazarlamamız çok rahat oluyor. Biz yeter ki kurumsal yapımızı geliştirelim.
Rekabet çağındayız. Dünyanın küçülmesi bizi rekabete karşı daha hazırlıklı olmaya yöneltiyor. Dünya pazarı için rekabet edebilirliği yakalamalıyız.
AKINCI: "ÖNÜMÜZDEKİ AYLAR KRİTİK, BU SÜREÇTE DESTEĞE İHTİYACIM VAR"
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da özetle şöyle konuştu:
"Emeği geçenleri kutluyorum. Biraz sonra açacağımız fuarda her geçen yol gelişen, üretimimizde artan kaliteyi ve standardı da görebileceğimizi umut ediyorum.
Üretmek ama standartlara uygun, kaliteli ve uygun fiyata üretmek son derece önemli. Bunu yaptığımız zaman aşamayacağımız engel olmadığı kanaatimi ifade etmek istiyorum.
Artık global köyde yaşıyoruz, bunu da getirdiği avantajlar vardır.
Bugün Türkiye'den gelen Sayın Bakanımızla yaptığımız görüşmede de gündeme geldi. Mersin limanıyla ilgili sorunların aşıldığını söyledi bizim bakanımız. 78 milyon bir Pazar var orada. Türkiye pazarı yanı başımızda. Bunu mazeret olmaktan çıkarmalıyız. 40. Uluslararası Fuar dedik adına ama ben gerçekçi bir insanım. Uluslararasılığı 40 yılda yaratamadık. Bunun da tek bir nedeni var o da Kıbrıs sorunun ta kendisidir. Ben ümit ediyorum ki gelecekte Uluslararası fuar dediğimizde içinin dolu olduğunu görebilelim.
Bunun içinde Kıbrıs sorununun çözmemiz gerektiğinin bilinci içinde hareket etmemiz lazım. Önümüzdeki aylar kritik. Kıbrıs Türk halkının bana verdiği görev ve sorumluluk içerisinde bu süreci yürüten bir kardeşinizim. Bu süreçte desteğe ihtiyacım vardır. Kıbrıs Türk halkının eşitliğini, güvenliğini sonuna kadar savunarak, bir çözüm için sonuna kadar çabalarımı sürdüreceğim.
Kurumsal yapının gelişmesi, ekonominin güçlenmesi son derece önemlidir. KKTC'nin kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve gelecekte federal bir yapıda yaşayabilmesinin temel koşulu budur.
Yakın bir gelecekte temenni ediyorum ki burada bulacağımız yaşayabilir adil bir çözümle hem bizim hem Türkiye'nin gelecekteki ilişkilerine katkı yapmış olalım.
Doğu Akdeniz'deki enerji yataklarının piyasaya sürülebilmesinin en makul yolu Türkiye üzerinden gitmesidir. Bunun dışındaki formüller çok daha büyük maliyetlere neden olacaktır. Ancak bunun yaşama geçirilmesinin en önemli unsurlarından biri Kıbrıs'ın geleceğidir.
Kıbrıs'ta bulunacak bir çözümle İsrail'in doğalgazının Kıbrıs doğalgazıyla birleşerek Türkiye üzerinden geçirilmesinin son derece önemli olduğunu belirtmek isterim.
Türkiye'den gelen su son derece önemli. Bu sudan yalnız Kıbrıs Türkü değil gelecekte Kıbrıs'ın diğer toplumu da yararlanabilir. Bu su Kıbrıs'ın bütününe de gelecekte hayat verebilir.
Büyük resme odaklandığımızda Kıbrıs'ta bir çözümün ne kadar önemli olduğunu değerlendirmenizi sunuyorum."
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.