AİHM'in Türk Yargıcı Karakaş: "Hukukta duygusallık olmaz"
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Kıbrıslı Rumların açtığı 19 mülkiyet davasında Türkiye'yi toplam 15 milyon Euro tazminata mahkum eden kararının altında imzası bulunan Türk yargıç Ayşe Işıl Karakaş, kendisini eleştiren Türk medyasına sitem etti.
KIBRIS'ın telefonla ulaştığı Karakaş, "tazminata Işıl hoca da onay verdi" diyen ve eleştiride bulunanlara "bu tür kararlarda duygusallık yerine hukukun işlev gördüğünü belirtmeliyim"dedi.
Karakaş, bu davaların eski olduğuna dikkat çekerek, AİHM'in, 15 milyon Euroluk tazminat kararını 1990- 1999 yılları arasında açılmış 19 davayla ilgili olarak açıkladığını belirtti.
AİHM üyesi Karakaş, son zamanlarda uluslararası boyut kazanan Lordos davasıyla ilgili olarak da bilgi verdi. Karakaş, sonucu geçtiğimiz günlerde açıklanan ve kamuoyuna "Türkiye 200 milyon Euro tazminata mahkum edildi" başlığıyla yansıyan dava konusunda, "Lordos davasında ret oyu kullandım, bunun sebebi de kural gereği Lordos'un Taşınmaz Mal Komisyonu'na (TMK) başvurması gerekiyordu. Lordos bunu yapmadığı için başvurusunu onaylamadım" diye konuştu.
Karakaş, Lordos kararının da alınmasıyla Kıbrıslı Rumların AİHM'e başvuruları döneminin kapanacağı yorumlarına açıklık getirirken, TMK hukuk yolu olarak AİHM tarafından tanındığı için, Rum başvurularının önce komisyona yapılması gerektiğini hatırlattı.
Tazminat bedellerinin çoğu TMK'nın önerdiği rakamlar
Işıl Karakaş, Rumların taşınmaz mallarla ilgili olarak AİHM'e başvurduğu davalarda belirlenen tazminatın TMK'nın belirlediği rakamlarla benzeştiğini ve "üç aşağı beş yukarı" aynı olduğunu vurguladı.
Çıkan kararların yeni olmadığının altını özellikle çizen Karakaş, şöyle devam etti:
"Bundan önceki davalarda da onayladığım kararlar vardı. Kimse kendi ülkesi için böyle kararlar vermek istemez. Tabii ki insanın yüreği sızlar. Keşke hiç ihlal iddiası çıkmasa. Hukukta, duygusallık gerektirecek bir olay yok. Hukuk savunucularının tek amacı, adaletin erken ve en adaletli bir şekilde tecelli etmesini sağlamaktır."
Çözüm olur mu beklentisi
Işıl Karakaş, Rumların AİHM başvurduklarının görülmesindeki gecikmenin nedenlerini açıklarken, bunun, "adada çözüm olabilir" beklentisinden kaynaklandığını belirterek, AİHM'in TMK'yı kabul ettiğini ve bu tür başvuruların bu çerçevede ilerleme kaydedeceğinin uutulmaması gerektiğini vurguladı.
Karakaş, AİHM'deki davacıların çoğunluğunu, Kıbrıs harekatının yapıldığı 1974 yılından bu yana Maraş, Larnaka, Girne ve Lefkoşa'daki tapulu mülklerini kullanamadıkları için şikayette bulunan Rumların oluşturduğunu belirtti.
Karakaş, "Rumlar mahkemeye en çok mülkiyet ve özel hayat ihlali gibi meseleler yüzünden başvuruyor" dedi.
Son üç dava kaldı
AİHM'in ilk Türkiyeli kadın yargıcı olan Işıl Karakaş, AİHM'in artık Rumların başvurularını kabul etmeyeceğini söyleyerek, Lordos davası ile birlikte toplam üç kararın daha kaldığını vurguladı.
Karakaş, TMK'ya bin 564 kişinin başvurduğunu, bu tür sorunların adresinin artık bu komisyon olduğunu hatırlattı.
AİHM'e, Rum başvurularının döneminin kapanacağına işaret eden Karakaş, "AİHM davaları artık bu komisyona yönlendiriyor.
Ancak tazminat kararı alınan 19 başvuru ve Lordos davası, komisyon kurulmasından önce açıldığı için bu davaları AİHM'in kendisi karara bağlıyor" dedi.
Ayşe Işıl Karakaş kimdir?
Ayşe Işıl Karakaş, 8 Aralık 1958'de İstanbul'da doğdu.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur.
22 Ocak 2008 tarihinde, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye'yi temsil edecek ilk kadın yargıç seçildi.
Emre Diner (Kıbrıs Gazetesi)
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.