Türkiye, KKTC'ye turizm eğitimi ve tanıtım alanında destek verecek

Türkiye ile KKTC arasında hazırlanan "Turizm Eylem Planı" kapsamında KKTC'nin tanıtımına ve Türkiye'de pazarlanmasına yönelik çalışmalar sürerken, Anadolu Ajansı da "Akdeniz'in Parlayan İncisi" başlığıyla KKTC ile ilgili detaylı bir yazı yayınladı.

KKTC'nin turizmden ulaşıma, tarihi eserlerden coğrafi koşullarına kadar tüm yönleriyle detaylı tanıtıldığı yazıda, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile KKTC Turizm, Çevre, Kültür Bakanı Kemal Dürüst'ün açıklamalarına da yer verildi.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Günay, tanıtım çalışmalarının önemine değinerek, KKTC'ye bu zamana kadar iyi niyetli desteklerinin anlaşmadan sonra kurumsal nitelik kazandığını söyledi.
Türkiye'nin 2008 yılından bu yana yılda yaklaşık 20 bin tur operatörü, yemek yazarı, seyahat yazarı, kültür insanı ağırladığını, bu kişilerin ülkelerine iyi düşüncelerle döndüklerinde yazdıkları yazıların ve gözlemlerinin Türkiye'nin tanıtımında önemli katkı sağladığını belirten Bakan Günay, ''Sonuçta reklam para ile bir bedel karşılığında yapılıyor. Başka bir ülkenin yazarı sizinle ilgili olumlu bir şey yazmışsa onun yansıması mutlaka çok daha büyük oluyor. Ben bunun yararına çok inanıyorum'' dedi.
Türkiye'nin geleneksel biçimde yürüttüğü reklam kampanyası olduğunu, ciddi bir kaynakla bu kampanyayı her yıl yaptıklarını anlatan Bakan Günay, ''Reklam kampanyasını ihmal ettiğimiz ölçüde önemli bir işi eksik yapıyormuşuz diye duygumuz oluyor. Ben de şahsen yabancı bir ülkede havaalanına ya da kamusal bir alana girdiğimde başka bir ülkenin duvarda kocaman reklamını görüyor, o çevrede Türkiye'yi görmüyorsam içimde eksiklik hissediyorum. Bu ancak benim gibi dikkat edenlerin görebildiği bir şey'' diye konuştu.
İnsanların gazetelerde, dergilerde okudukları, televizyonlarda haber olarak dinledikleri konulardan etkilendiğine dikkati çeken Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Biz Türkiye'de bunu son yıllarda yapıyoruz ve çoğaltmaya çalışıyoruz. Bizim reklam mantığımız klasik reklamdan daha çok PR'a doğru yöneliyor. Bunun önümüzdeki yıllarda artarak sürmesine gayret ediyoruz. Ben benzer bir çalışmayı KKTC için öneriyorum.
KKTC de seyahat dergisi, editörlerini yemek yazarlarını, kültür yazarlarını davet edebilir ve döndüklerinde kendi ülkelerinde KKTC ile ilgili olumlu yazılar çıkmasını sağlayabilir. Sanıyorum ki onların okuyucularının da buraya olan ilgisi ve bazı ön yargıları bu sayede değişecektir. Bunun mutlaka turizme önemli bir yararı olacaktır.''
''KKTC SENİ ÇAĞIRIYOR''
Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst de, Türk turistlerin yavru vatanı turizm açısından tercih etmelerini istediklerini ifade ederek, ''Bunun en başta gelen sebebi vizesiz, aynı dili konuşan, aynı para biriminin kullanıldığı ve kimlik kartıyla KKTC'ye girebilmelerinin mümkün olmasıdır. Bu büyük bir kolaylıktır'' dedi.
Yılın 12 ayı turizm yapılabilecek iklim koşullarına ve coğrafi konuma sahip olduklarını dile getiren Dürüst, en önemli iki pazarlarının İngiltere ve Türkiye olduğunu belirtti.
Deniz, kum, güneş dışında kültür turizmi ögelerini de ön plana çıkarmayı istediklerini vurgulayan Bakan Dürüst, ''Kültür turizmine imkan sağlayacak ören yerlerimiz, eski eserlerimiz var. 1571 yılından sonra Osmanlı kültürünün burada varlığı, onun ötesinde Hırıstiyanlık aleminin yakınen ilgilenebileceği yapıların varlığı ülkemizi kültür turizmi açısından değerlendirilebilir bir pozisyona getiriyor'' diye konuştu.
KKTC'ye gelen turist sayısının şu an yaklaşık 638 bin olduğunu anlatan Dürüst, şunları söyledi:
''Gelen turistlerin tümü otel konaklamalı değil. Hedefimiz 1 milyon rakamına ulaşmak. Samimiyetle söylüyorum turizm sayesinde ekonomik kalkınma, bütün sektörleri ayağa kaldırma anlayışı gündeme gelecektir. Bu ülkede ambargolar altında, izolasyonların kırılmadığı bir anlayışın var olduğu açık bir gerçek. İhraç edemiyoruz, üreticilerimizin ürettiklerini dış dünyaya satamıyoruz veya yeteri kadar satamıyoruz. Satabilmek için büyük oranda para harcıyor, teşvik veriyoruz.
Turizmin öncelikli olduğunu değerlendirmek zorundayız. Bu anlayışı ortaya çıkarır ve turizmde yeterli tanıtım ve pazarlama anlayışını geliştirebilirsek işte o zaman herkesin yüzünü güldürebileceğiz diye düşünüyorum. Çünkü ne kadar çok turist o kadar çok satış anlamına gelecektir bu da bizim ekonomik kalkınmamızı hayata geçirebilecektir.''
Bakan Dürüst, 2011 yılına umutla baktıklarını, önümüzdeki yıl hava yollarındaki sıkıntının da aşılmasıyla çok daha rahat bir döneme gireceklerini ifade etti.
TAK
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.