Dünyada bankacılık sektöründe Bulut Bilisimi çağı
Kuzey Kıbrıs Genç Bankacılar Derneği (GEBAD) Başkanı Şükrü Umarbeyli ile Ticari Bulut Teklifleri ve Kıdemli şirket Avukat, Microsoft Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Derviş Tayyıp Acapulco Hotelde biraraya geldiler.
Genç Bankacılar Derneği'nden verilen bilgiye göre, Umarbeyli ve Tayyıp Dünyada bankacılık sektöründeki Bulut Bilişimi konusunda bilgi alışverişinde bulundular. Kuzey Kıbrıs'ta da bu bulut bilişiminin bankacılık sektöründeki yerini ele aldılar.
GEBAD Başkanı Şükrü Umarbeyli Microsoft Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Derviş Tayyıp'tan aldığı bilgiler doğrultusunda ülkemizde yasaların bulut bilişim çağına uygun olarak revize edilip tüm dünyada şu anda çalışma yapan ülkelerdeki bankaların da yasal mevzuat düzenlemeleri devam etmekte olduğunu kaydetti.
Umarbeyli esas olarak bankaların bilgi işlem kısmındaki teknolojiye ayırdıkları finans ve enerji maliyetleri minumum düzeye çekilip büyük bir rahatlama sağlanacağını belirtti.
Ticari Bulut Teklifleri ve Kıdemli şirket Avukat, Microsoft Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Derviş Tayyıp Bulut Bilişimi konusunda dünyada olduğu gibi KKTC'de uygulanabilmesi için gereken yasal mevzuatların yeniden ele alınması hususunda dikkat çekti.
Bulut Bilişimi'nin hakkında Microsoft Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Derviş Tayyıp ,çalisanlarinin verimliligini , kurumlarinin etkinligini artirmak ve musterilerine verdikleri hizmet kalitesini iyilestirmek için son zamanlarda epeyce duymaya başladığımız ve yakın gelecekte bir standart haline gelecek bulut bilişimi banacilik, sigorta ve finans sektörlerini etkisi altına alacak büyük bir dalga olduğunu bildiren Tayyıp , teknolojinin bu kontrol edilemez değişimi karşısında her ulkede oldugu gibi, KKTC yasalarınin da aynı hızla ihtiyaç duyulan standartlara uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
Tayyip "Bulut Bilisim sadece kurumlarin bu hedeflerine ulasmalarina yardim etmekle kalmayan, ayni zamanda performans, kesintisizlik, guvenlik ve veri koruma gibi alanlardaki zor ihtiyaclarini da karsilayan cozumlere sahiptir. Öncelikle belirtmek gerekir ki Bulut Bilişim yeni bir teknoloji değildir. Evimizden, iş yerimizden hatta 3G sayesinde cep telefonu şebekesinin izin verdiği her noktadan internete erişim sağladığımız anda biz zaten bir İnternet bulutunun içine girmiş oluyoruz.
Ancak en basit kullanıcı tabiriyle bulut bilişimi, kullanıcının veri depolama merkezi olarak kendi bilgisayarının sabit sürücüsü (Hard Drive) yerine, 3. kişilerin sahip olduğu devasa çevrimiçi sunucuları kullanmasıdır. " diyen Tayyip, bu basit veri depolama hizmetinin yanında söz konusu sunucuların bir işletim sistemi olarak kullanılacağını (Microsoft Windows Azure gibi) veya yazılım depolama hizmetinin sunulacağını ve bu sayede dünyanın neresinde olursanız olun internet bulutuna dâhil olmak suretiyle bilgisayarınızı fiziksel olarak yanınızda olmadan yanınızda taşıyabileceğinizi belirtti.
Temelde oldukça basit olarak gözüken ve bilişim endüstrisini yeniden şaha kaldıracak olan bulut bilişimi teknolojisinin diğer düzlemde bankacilik, sigorta ve finans hukukunda büyük bir kargaşa yaratmasının nedenini; Bulut bilişimi teknolojisini anlayabilmek için bankalar ve hizmet verenlerin arasındaki ilişkiyi iyi anlamak gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bulut bilişimi aslında var olan bir teknolojinin üzerinde yeni özellikler kazandırılarak bankalara hem teknoloji hem de enerji ve maliyet anlamında tasarruf sağlayacak bir sistem olarakdeğerlendirdi.
Tayyip "Bulut Bilişimi ve karşılaşılabilecek hukuki problemler ile ilgili olarak Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı' nın yaptığı araştırmaya göre ise bulut bilişimi teknolojisinin özellikle problem yaratacak hususların beş ana başlıkta toplandığı belirtilmektedir. Bunlar sırasıyla Verilerin Korunması, Gizlilik, Fikri Mülkiyet, Mesleki Sorumluluk, Dış Kaynak Kullanımı ile ilgili sorunlardır. Hizmeti sağlayan firmaların aslında verileri depolayan sunucuları doğrudan kontrol etmiyor olması veya sanal ortamda kontrol ediyor gözükse de fiziki anlamda mülkiyetin 3. kişilerin elinde olması verilerin korunmasını ve gizlilik standardının sağlanabilmesini güçleştirmektedir. Buna bağlı olarak sunucu sahiplerinin dünyanın çeşitli noktalarında konumlanmış olmaları ve farklı mevzuat uygulamalarına tabi olmaları sorunların büyük bir çığ kütlesine dönüşmesi için atılan ufak çığlıklar olarak sayılabilir" dedi
Türkiye'de Veri koruma kurumu şu an bulunmadığı Adalet ve İç İşleri Bakanlıklarının bu konuda çalışma ve yasa tasarıları düzenlemekte olduklarını ve ilerleyen zamalarda ise bu kurumu kurup; gerekli sorumlulukları üstleneceklerini kaydeden Tayyip sonuç olarak, bulut bilişimi teknolojisi, sadece bilgi teknolojileri endüstrisini değil sigorta, finans ve daha birçok sektörü etkisi altına alacak büyük bir dalgadır. Bu dalganın önümüzdeki yıllarda en çok devrim yaratacağı alanlardan birisi ise hiç şüphe yoktur ki hukuk olacaktır. Nitekim teknolojinin bu kontrol edilemez değişimi karşısında yasaların da aynı hızla ihtiyaç duyulan standartlara uyumlu hale getirilmesi gerekmekte olduğunu kaydetti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.