Türkiyeli-Kıbrıslı tartışması: "Kimliksiz Kıbrıslılar"
Hürriyet Gazetesi Kıbrıs temsilcisi Ömer Bilge Kıbrıs'a Türkiye'den göç eden ailelerin çocukları ve torunlarının hala vatandaş olmadıklarıyla ilgili bir haber yaparak bu konudaki tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. İşte Ömer Bilge'nin Hürriyet Gazetesinde yayınlanan haberi:
KKTC'ye Türkiye'den göç eden ailelerin çocukları, torunları onlar. Sayıları 20 bine ulaştı. Doğma büyüme Kıbrıslılar, ama vatandaş değiller. KKTC'lilerin haklarından mahrumlar. Burs alamıyorlar. Devlet memuru olamıyorlar. Vatandaşlığa geçmek istediklerinde de en büyük engel sabıka kaydı.
KKTC'ye 1974 yılından sonra çalışmak amacıyla gelen ve farklı nedenlerle 38 yıldır vatandaş olamayan Türkiye kökenlilerin çocukları büyüdü, hatta evlenip üçüncü nesli dünyaya getirdi. "Kıbrıs'ta doğduk, Kıbrıslıyız" deseler de kimliksiz, "ikametgâh izinli" ve doğum belgelerinde "KKTC vatandaşı değildir" damgasıyla yaşam mücadelesi veriyorlar.
Kimliksiz neslin anne babaları, farklı nedenlerle vatandaşlık alamıyor ya da başvuruları on yıllardır raflarda bekliyor. Türkiye'de "Kıbrıslı" KKTC'de ise "Türkiyeli" kabul ediliyorlar. Ada'da çalışma izniyle yaşayan çoğu Hataylı, Mersinli, Adanalı 46 bin Türkiyeli bulunuyor. 1980'li yıllardan sonra çalışmak için gelenler, işyeri kurdu, Ada'da çocuk, hatta torun sahibi oldu. Esas sorunu ise bunların KKTC'de dünyaya gelen çocukları yaşıyor. Sayıları 20 bine yaklaşan bu nesil, kendilerini Kıbrıslı hissediyor. Ada'da giderek büyüyen toplumsal yara haline geldiler ve umutla çözüm bulacak yetkili arıyorlar.
Hataylılar Derneği Başkanı Bertan Zaroğlu, genellikle Türkiye kökenlilerin yaşadığı ve 'Lefkoşa'nın varoşu' diye tanımlanan Surlariçi mahallesindeki dernek binasında, 2 ve 3'üncü nesil çocuk ve gençlerin düşürüldüğü durumu "İnsanlık suçu" diye tanımlıyor. Siyasilerin çözüm vaatlerini yıllardır dinlediklerini belirten Zaroğlu, sorunları şöyle özetledi:
'KISIRLAŞTIRSAYDINIZ'
"Eşitsizlik yüzünden çocukların psikolojileri bozuldu. Çalışacaklar ama vatandaş değiller. Burs alamıyorlar. Devlete memur zaten olamıyorlar. Her alanda eziliyorlar. Madem on yıllardır burada yaşayanlara vatandaşlık verilmeyecekti, gelenleri kısırlaştırsaydınız daha iyiydi. Türkiye Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den bile soruna çözüm bulunması için yardım istedik, ama KKTC'de anayasa ihlali sürüyor."
Üniversiteye gidecek ama burs alamıyor
Nezire Şanverdi, Lefkoşa doğumlu. 18 yaşına girdi. Anne Şermin ve baba Feyyat 22 yıldır KKTC'de yaşıyor ve 1994'ten buyana, 18 yıldır vatandaşlık başvurusuna sonuç bekliyor. Genç Nezire: "Okulumda başarılıyım. 24 Mart 2012 Pazar günü saat 10'da üniversite sınavına gireceğim. Türkiye'de ekonometri okumak istiyorum. Ama vatandaş olmadığım için ne KKTC kontenjanı ne de burs alabilirim. Kıbrıslıyım ama kimliğim yok."
Hürriyet
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.