KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 5 dak.

Öncül'ün yeni kitabı 'Sesli Düşünceler' okuyucuyla buluşuyor

Öncül'ün yeni kitabı 'Sesli Düşünceler' okuyucuyla buluşuyor

Tamer Öncül'ün 11'inci kitabı yayınlandı. Yazarın "Sesli Düşünceler" adını taşıyan kitabı Söylem Yayınları'ndan çıktı.

Yayın Tarihi: 22/02/13 15:59
okuma süresi: 5 dak.
Öncül'ün yeni kitabı 'Sesli Düşünceler' okuyucuyla buluşuyor
A- A A+

"İçsellik-Yüzeysellik", "Eğitim Üzerine Notlar" ve "Solda Olmak" adlı 3 ana bölümden oluşan kitap Öncül'ün yazı tarihinin kısa bir özeti.

272 sayfalık kitapta yazarın takma isimlerle yazdığı yazıların orijinal taslakları yanında çok sayıda makalesi de yer alıyor.

Sesli Düşünceler kitabının tanıtımı 26 Şubat Salı akşamı 18:30'da Naci Talat Barış ve Demokrasi Evi'nde Ümit İnatçı'nın "Salınma" adlı şiir kitabıyla "Sanat ve Direniş" adlı kitabının tanıtımıyla birlikte yapılacak.

Öncül'ün kitabı şu düşüncelerle başlıyor:

"Şu yaşadığımız Barbarlık Çağı'nı, "İletişim Çağı" diye güzellemeye çalışanların, aslında O'nun yaratıcısı olduğunu gözden kaçırdığımız sürece; bu şiddet yüklü "Yeni Dünya Düzeni"nden kurtulamayacağımız aşikardır…

Düşünceden çok laf üretenlerin sıkça kullandığı, "Dünya'ya Dikilitaş'tan bakmaktan vazgeçmeliyiz" demenin hiçbir TEZ üretmediğini yaşayarak görüyoruz…

"Yok oluyoruz; Bu memleket bizim… Temiz toplum yaratacağız… vb." tepkisel çıkışlar, bizi Sarayönüne hapsedip; şovenizme kaydırmaktan öte işe yaramıyor…

Evet, kimliğimiz kültürümüz aşınıyor; Toplumsal kirlenme tavan yapıyor… Birey olmak yerine "BİREYCİ" olmayı seçiyoruz… Sevgisizliğimiz, hoşgörüsüzlüğümüz acımasızlığa ve dışlayıcılığa dönüşüyor… Üretmekten çok sınırsız tüketmeyi tercih ediyoruz… İnsana, doğaya, çevreye değer vermiyor; Dünya'yı "Ortak Evimiz" değil Çöplüğümüz gibi kullanıyoruz… Tüm bunları, bizim yaşadığımız yarı/buçuk coğrafyaya özgü sanıp; dar zümresel çıkarların peşinde koşarak çözüm arıyoruz…

Bu "iç karartıcı" tabloyu tam anlamıyla anlatmaya sayfalar yetmez biliyorum… Bu kitap, biraz da bu dürtüyle derlenip toparlandı…

Şiirleri de sayarsak yaklaşık kırk yıldır yazıp duruyorum… 3 Ekim 1996 tarihli bir şiirimde (Gündüz Düşleri, sayfa 61) şu satırlarla sorgulamıştım yazma serüvenimi:

Şiirler yazarım boş kağıtlara,

"yazdın da n'oldu?" demeyin sakın...

Şiir kanıdır soluk yüzlü kağıdın;

Şiir/yazı (genellersek sanat) yalnızca o soluk yüzlü kağıdın değil; insan olmanın kanıdır aslında... O kanı damarlarımıza pompalayan kalp da DÜŞÜNCE'dir...

Şu anda sayfalarını okşadığınız kitap, O Kalbin anotomisidir bir bakıma…

Sayfaları çevirdikçe, Sesli düşüncelerimin kırk yıllık çırpınışını hissedeceğinizi umuyorum…"

Tamer Öncül, 1960'da Lefkoşa'da doğdu. İlk ve orta eğitimini Kıbrıs'ta tamamladı. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 1984 yılında mezun oldu. 1990 yılına kadar İstanbul'da çalıştı. Halen Kıbrıs'ta mesleğini sürdürüyor.

Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği'nin kuruluşuna öncülük eden Tamer Öncül, Birliğin genel sekreterliğini, ve başkalığını yaptı. Halen birliğin yönetim kurulu üyesi ve birlik yayını olan İnsan Zaman Mekan dergisinin editörlerindendir…

1993'te yayımlanmaya başlayan PYGMALION dergisinin de kurucularından ve yazı kurulu üyelerinden biri olan Öncül; 1990'dan beri YeniDÜZEN gazetesinde "Ekin Gündemi" başlığı altında kültür-sanat yazıları yazmaktadır.

Şiir serüveni 70'li yılların ortalarında, Toplumcu gerçekçi şiiri "Kıbrıslılık" duyarlılığı ile yoğurarak; kendi çizgisini aramakla başladı...

Türkiye, Almanya, Fransa ve Kıbrıs'taki dergilerde şiir ve yazıları yayınlandı. Şiirleri İngilizce, Almanca, İtalyanca, Arapça, Rumca, Letonca, Rusça, Makedonca, Romence, Azerice, ve Fransızca'ya çevrilerek dergi ve antolojilerde yer aldı.

İlk dönem şiirlerinde, yalın bir dille, özellikle Kıbrıs sorununa ilişkin barış temalarını işledi. İkinci kitabında topladığı şiirlerinde estetik çabasını genişletip, derinleştirme arayışına girdi. Son dönem şiirlerinde ise ironik bir dille işlediği konularda sürrealist öğelerle beslenen; fantastik yaklaşımlar da içeren bir söyleme yöneldi.

Şiir ve yazılarında özgünlük adına durağan bir söylem ve biçem yerine; sürekli yenilenme eğiliminde oldu.

KİTAPLARI

ŞİİR
Günleri Kayıp Bir Çocuk Güncesi (İstanbul, 1987)
Şiirdir Dünya (Lefkoşa, 1992 Aralık)
I Hora -Şeher- (Lefkoşa, 1996 Ocak)
Yitik Aşklar Sokağı (Lefkoşa, 1996 Aralık )
Gündüz Düşleri (İstanbul, 1998 Aralık)
Kuru Pınar Yazıtları (Lefkoşa, 2003 Mayıs)
Düşler ( Lefkoşa, 2008)

***

ARAŞTIRMA /DENEME

Kıbrıs Türk Yüksek Öğrenim Gençliği Hareketleri (Araştırma-Derleme. Lefkoşa, 1999. Öntaç Düzgün'le birlikte)
Toyki (Derleme, 2003 Eylül)
Re Fe Ran Dum (Seçme yazılar, Mart 2006)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.