Yrd.Doç.Dr. Amber Eker Alzheimer hastalığına dikkat çekti

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Amber Eker Alzheimer Hastalığına Dikkat Çekti.

YDÜ'den verilen bilgiye göre Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Amber Eker, Alzheimer hastalığının önemine şöyle açıklık getirdi.
Yrd. Doç. Dr. Eker, Alzheimer hastalığının yaşlanan toplumlarla birlikte giderek arttığını belirtirken, rakamlarla ciddiyetin boyutlarının daha iyi anlaşılacağını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Amber Eker, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre şu anda dünya genelinde 20-25 milyon Alzheimer'li hasta olduğunu ve her 20 yılda bu sayının 2'ye katlanacağını sözlerine eklerken 2040 yılında 80 milyon Alzheimer hastası olacağının tahmini yapıldğını ifade etti.
Yrd.Doç. Dr. Eker, KKTC için net bir rakam olmadığını ancak yaşlara göre hesaplamalar yapıldığın da vurgularken, tahmini rakamların 1000-2000 arasında Alzheimer hastası olabileceğini ortaya çıkardığını kaydetti.
Alzheimer belirtilerinin çok fazla olabileceğini ve en temel belirtilerinin unutkanlık- hafıza problemleri olarak açıklanabileceğini sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Eker, unutkanlığın da hastalığın ilk dönemlerinde daha çok yakın dönem hafıza problemi şeklinde kendini belli edeceğini, ancak ilerleyen aşamalarda eskiye ait bilgilerin de hatırlanmasında güçlükler yaşandığını vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. Amber Eker, tek belirtinin unutkanlık olmadığını kişinin daha önceden çok rahatlıkla yaptığı becerilerin kaybı ile kişinin günlük hayatının etkilenmesi, konuşmayı anlamama, farklı kelimeler kullanma gibi konuşma bozukluklarının da Alzheimer hastalığının belirtileri olduğunu kaydetti ve hastalık sürecinde ayrıca hırçınlıklar, hayal görme ve depresyon gibi belirtilerin de eşlik edebileceğini belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Eker, Alzheimer'in ileri yaşlarda görüldüğünü yaşlanmayla beraber sıklığının artığını ifade ederken 65 yaş ve üzeri gruplarda her 8 kişiden birinde, 85 yaş üzerinde ise her 2 kişiden birinde Alzheimer görüldüğünü vurguladı.
Alzheimer tanısında temel olarak 4 aşamalı bir yol izlendiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Amber Eker, aşamaları şöyle açıkladı:
"Polikliniklerimize 18 yaşından 90 yaşına kadar her yaş grubunda hasta unutkanlık yakınması ile başvurabilmektedir. Unutkanlık yakınmasının Alzheimer'in belirtisi olup olmadığını anlamak için titiz bir yaklaşım gereklidir. Unutulmamalıdır ki her unutkanlık Alzheimer değildir. Alzheimer ileri yaşlarda görülmektedir."
Değerlendirme sırasında ilk aşamada bütün hastalıklarda olduğu gibi unutkanlık yakınması ile başvuran hastalarda da öykü alma yoluyla başlandığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Eker, tüm hastaların aileleriyle beraber öykülerinin dinlendiğini belirtti.
İkinci aşamada yapılan ayrıntılı nörolojik muayene ile başka hastalıklara eşlik edecek bulguların olup olmadığının araştırıldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Eker sözlerine şu şekilde devam etti:
"Üçüncü aşamada ayrıntılı nörokognitif testler denilen uygulanır. Bu testler beyindeki farklı fonksiyonların ayrı ayrı değerlendirilmesini sağlar ve unutkanlık olup olmadığını ve varsa ne tipte olduğunu gösterir. Bu testler Kıbrıs'ta ilk kez tarafımızdan YDÜ Nöroloji Anabilim Dalında uygulanmıştır. Testler sırasında kişilerin şekilleri kopyalama hafızalarına kaydetme-hatırlama, aritmetik işlemlerdeki becerileri, saat çizme yetenekleri ve daha bir fonksiyonları değerlendirilmektedir."
Yrd. Doç. Dr. Eker, Alzheimer hastalığında testlerde temel olarak hafızayla ilgili alanların etkilenmesinin ipucu olduğunu ancak farklı fonksiyonların etkilenmesi ile giden farklı demans (halk arasında bunama) tipleri de olduğunu belirtti.
Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Amber Eker, Alzheimer neden oluştuğu durumuna ise şöyle açıklık getirdi.
Yrd. Doç. Dr. Normal yaşlanma sürecinden çok daha hızlı olacak şekilde birçok faktörün de katkıda bulunması ile Alzheimer hastalarının beyinlerinde özellikle hafızadan sorumlu şakak bölgesindeki loblarda hızlı hücre kaybının yaşandığını sözlerine ekledi.
Yrd. Doç. Dr. Amber Eker, dünyanın hiçbir yerinde Alzheimer'i tamamen geri döndüren, hücre kaybını önleyen bir tedavi olmadığını ancak çalışmaların devam ettiğini kaydederken, dünyada birçok bilim adamının amacının sıklığı giderek artacak olan Alzheimer'i etkin şekilde tedavi edecek yöntemler araştırdığını vurguladı.
Alzheimer hastalarının yakınlarının Alzheimer hastalarına desteklerinin çok önemli olduğunu da ifade eden Yrd. Doç. Dr. Eker, hastalık sürecinde sabırlı olmaları gerektiğini vurguladı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.