KİÜ'lü akademisyenden kanserojen madde karşıtı araştırma
Kıbrıs İlim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akeem Oladipo, nano-teknolojiyi kullanarak kanserojen çevre atıklarından endüstriyel akışkanlar ve kanserojen çevre atıklarından zehirli kirleticileri yakalamaya olanak sağlayan nano katalizörleri geliştirmeye odaklanan bir araştırma gerçekleştirdi.
Çevre atıklarının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ve hayat kalitesini düşürdüğünü kaydeden Doç. Dr. Akeem Oladipo, yaşam standartlarını iyiye götürmek amacıyla araştırmasını gerçekleştirdiğini söyledi.
"ARAŞTIRMA ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ KONTROL EDEN NANO KATALİZÖRLER GELİŞTİRMEYE ODAKLI"
Olapido, araştırmasının nano-teknoloji ve çevre mühendisliğini bir arada kullanarak manyetik nano katalizör üretebilmeyi sağlamak olduğunu belirtti. Plastik, tekstil, endüstriyel ve kanserojen çevre atıklarından zehirli materyalleri yakalamaya yarayan ve çevre kirliliğini kontrol eden nano katalizörleri geliştirmeye odaklandığını aktaran Olapido, "Nano katalizörleri hem çevre hem de enerji araştırmalarında çok yönlü bir biçimde kullanabiliriz" dedi.
Nano katalizörlerin sağlık alanında da kullanabileceğini dile getiren Olapido, "Bu teknoloji cilt kanseri vakıaları için de kullanılabilir. Kanserojen içeren maddelerin ayrılmasını sağlayarak deri kanserlerinde kullanılan kremlerde değerlendirilebilir. Nano katalizör ayrıca tekstil ve endüstriyel atıklardan zehirli kirleticileri yakalamaya fayda sağlayacaktır. Özellikle tekstil ve otomobil sanayisinde kullanılabilir" ifadelerini kullandı.
"DEVLET DÜZEYİNDE TEMASLARIMIZ SÜRÜYOR"
AraştırmasınınScienceCitation Index (SCI) Researchdergisi 'AppliedCatalysis B: Environmental' tarafından yayımlandığını aktaran Olapido, makalenin SCI'de yayımlanabilmesi için oldukça marifetli ve fayda sağlan bir çalışma olması gerektiğine dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:
"Makale SCI'de yayımlandıktan sonra çok güzel geri dönüşler aldık. 3 endüstriyel şirketle temas kurduk. Hatta o şirketlerden biri de Almanya'da bulunuyor. Afrika'dan teklifler geliyor. Devlet düzeyinde temaslarımız sürüyor. Nijerya'dan kendileri için benzer bir çalışma yapmam istendi."
"TÜBİTAK 720 BİN TL'LİK DESTEK SAĞLAYACAK"
Araştırma için TÜBİTAK'tan 720 bin TL destek sağlanacağını vurgulayan Olapido, "Bu destek araştırmalara büyük bir katkı sağlayacak" dedi.
Lisans ve yüksek lisans öğrencileriyle yürüttükleri projeler olduğunu bildiren Olapido, "Öğrencilerle birlikte Karpaz'da zeytinyağı atıklarını kullanarak geliştirdiğimiz enerji dönüşüm projesi var. Güneş ışığı yani Solar dediğimiz teknolojiyi kullanarak daha fazla enerji dönüşümü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.