Turizmin göbeğindeki Tuzla ilgi bekliyor
Mağusa'nın bir bölgesi olmak ve köy olmak arasında sıkışan Tuzla'nın en büyük sıkıntısı, yerleşim yerleri arasında kalan mandıralar
Mağusa bölgesinin gelişerek şehir dışına açılması ile Mağusa'ya en yakın köy olan Tuzla, adeta Mağusa'nın bir bölgesi haline geldi. Köy olmak ile Mağusa'nın bir bölgesi olmak arasında ikilem yaşayan Tuzla'nın sorunları ise yıllardan beri çözüme kavuşturulamıyor. St. Barnabas, Kral Mezarlıkları gibi tarihi birçok yapıyı da sınırları içinde barındıran Tuzla'da en büyük sorun ise yerleşim yeri içinde sıkışıp kalan 10 adet mandıra. KIBRIS POSTASI'na konuşan Tuzla Muhtarı İbrahim Umay, evinin yakınında mandıra olan vatandaşın özellikle kötü koku nedeni ile mağdur olduğunu belirtirken, yıllardan beri başvurulmayan merci kalmadığını söyleyerek yetkilileri göreve davet etti.
UMAY: ''MANDIRALAR KÖYDEN UZAKLAŞTIRILMALI''
Tuzla muhtarı İbrahim Umay, bölge halkının en çok şikayet ettiği konuların başında yerleşim yerleri arasında sıkışıp kalan mandıralar olduğunu söyledi. Defalarca konu ile ilgili şikayetlerini yetkili mercilere aktardığını belirten Umay, mandıraların kaldırılması için bölgedeki 10 mandıra sahibine köy dışında yer gösterilerek mandıraların bu alanlara taşınması gerektiğini söyledi.
''Tuzla'nın nüfusu her geçen gün artıyor''
Mağusa bölgesinin şehir dışına açılması ile Tuzla'nın adeta Mağusa'nın bir mahallesi haline geldiğini belirten muhtar Umay, Tuzla'nın 7 bin nüfuslu bir yerleşim yeri halin geldi. İhtiyacın artması ile pek çok inşaat şirketlerinin Tuzla bölgesinde yeni yerleşim yerleri inşa ettiğini belirten Umay, Tuzla bölgesinin yerleşim yerlerinin de köy dışına çıkmaya başladığını kaydetti. Umay artan nüfusa rağmen ise Tuzla'da ilkokul ve ortaokulun bulunmadığını vurgularken, yıllar önce ilkokul olarak faaliyet gösteren okulun yetersiz kalması ile Tuzla halkının çocuklarını Mağusa'ya göndermek zorunda kaldığını söyledi. Umay mevcut okulun ise kreş ve 4 yaş grubu için eğitim verdiğini kaydetti.
KÖYÜN GENÇLERİNE HALİ ARAZİ DAĞITILMASI İSTENİYOR
Tuzla için Mağusa Kaymakamlığı ve Mağusa Belediyesi'nin elinden gelen desteği gösterdiğini belirten muhtar İbrahim Umay, Tuzla'nın hükümet tarafından hak ettiği değeri görmediğini kaydetti. İnşaat şirketlerinin satın aldıkları araziler üzerine inşa ettikleri yeni yerleşim yerlerine köy dışından birçok vatandaşın yerleşip Tuzlalı olduğuna vurgu yapan Umay, Tuzla gençliğinin ise üvey evlat muamelesi gördüğünden yakındı. Köy gençlerine ivedilikle hali arazi verilmesi gerektiğini kaydeden Umay, bu sayede köyün gençlerinin başka bölgelere göç etmesinin önüne geçilebileceğini kaydetti.
"ÖNCE OKUL, SONRA CAMİ"
Tuzla'da bulunan ve 1703 yılında inşa edilen tarihi B.V.M. Kilisesi, köyün camisi olarak kullanılıyor. KKTC'de camisi bulunmayan iki köyden biri olan Tuzla'da namazlar, üzerinde çan asılı tarihi kilisede kılınıyor, cenazeler tarih kitaplarında adı B.V.M. Kilisesi olarak geçen tarihi yapıdan kaldırılıyor. Tuzla Muhtarı İbrahim Umay, köyün camiye de ihtiyacı olduğunu belirtirken; T.C. Büyükelçiliği tarafından finansmanı sağlanan cami için yer tespit edilemediğini kaydetti. Umay, yer tespit edilememesinin nedeninin ise halkın camiden önce köye okul yapılmasını istemesi olduğunu belirtti.
''TURİZMİ CANLANDIRMAK İSTİYORUZ''
Tuzla'nın tarih ile bütünleştiğini ve tarihi yapıların birçoğunu kendi sınırları içinde barındırdığını belirten Umay, Tuzla'nın bu sayede tarihi yapıları gezip ziyaret etmek için gelen pek çok turistin de uğrak yeri olduğunu belirtti. Bölgede turizme yönelik yatırım yapmak istediklerini de dile getiren Umay, Tuzla'yı canlandırmak için Mağusa Belediyesi'nin de katkıları ile 2 yıldan beri festivallerin düzenlendiğini ve ilginin oldukça yoğun olduğunu belirtti. Tuzla'nın hak ettiği değere ulaşması için devlet yetkililerinin de ilgi göstermesi gerektiğini belirten Umay yetkililere çağrıda bulundu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.