İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Gümüş: "Kaza nedenlerinin başında aşırı sürat ve yakın takip var"

Gümüş: "Kaza nedenlerinin başında aşırı sürat ve yakın takip var"

<P>Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, "Trafik Kurallarına Uymaya Söz Verdim" sloganıyla yürütülen Trafik ve Yol Güvenliği Eğitimi ve Kampanyası hakkında paydaşların katılımıyla bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.</P>

Yayın Tarihi: 07/06/11 17:24
okuma süresi: 8 dak.
Gümüş: "Kaza nedenlerinin başında aşırı sürat ve yakın takip var"
A- A A+

DAÜ Mehmet Tahiroğlu Salonu'nda yer alan toplantıda, Proje Takım Lideri Tamer Altunay, Proje Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Polis Genel Müdürlüğü Trafik Bölümü Müdür Yardımcısı Başmüfettiş Faik Gümüş, DAÜ Trafik Eğitimi ve Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Kunt ve Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı söz alarak kampanya çerçevesinde yapılan çalışmaları aktararak, trafikle ilgili saptamalarda bulundular.

ALTUNAY

Proje Takım Lideri Tamer Altunay, sunumunda, son 7 yılda oluşan kazalara ilişkin basında çıkan bazı haberlerden örnekler sunarak, medyanın topluma mesaj iletmede çok büyük rolü olduğunu ifade etti.
AB finansmanıyla trafik güvenliğini iyileştirmek amacıyla 6 projenin yürütüldüğünü, bunlardan birinin de Trafik ve Yol Güvenliği Eğitimi ve Kampanyası olduğunu söyleyen Altunay, kampanya çerçevesinde 42 bin adet broşür dağıtıldığını, 25 bin adet el ilanı hazırlandığını, afişler, araç stikerleri ve bültenler gibi materyallerle nüfusun yüzde 25'ine ulaşıldığını ayrıca televizyonlara ilişkin 6 trafik filmi ve radyolar için de 4 radyo spotu yapıldığını ifade etti.

Kampanya çerçevesinde sosyal iletişim kanallarını da kullandıklarını kaydeden Altunay, bunun dışında eğitim programları ve çalıştaylar düzenlediklerini ifade etti.

Altunay, kampanya süresinin sona erme aşamasına geldiğini ancak toplumsal duyarlılığın yüksek olduğu KKTC'de sürekli tutulabilecek bir proje olduğunu kaydetti.

Anketlerle analiz ölçümleri yapmakta olduklarını ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getiren Altunay, toplum liderlerinin trafik sorununun çözümü için söz verdiklerini söyledi.

Altunay, "Trafik kurallarına uymaya söz verdik. Başkalarını da söz vermeye davet etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kulandı.

ILICALI

Proje Eğitim Sorumlusu, Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da, AB ve Türkiye'deki trafik güvenliği çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Ilıcalı, trafik konusunun Türkiye ve KKTC için önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak, çözüm için kalıcı yöntemlere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Trafik konusunda KKTC'de büyük bir duyarlılık olduğunu belirten Ilıcalı, hükümetin, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin konuya duyarlı yaklaşmasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Trafik kazalarının önlenmesinde ulusal trafik güvenliği eylem planının büyük önem taşıdığını söyleyen Ilıcalı, çalışmaların kısa, orta ve uzun vadeli takvime bağlanması, yasaların AB mevzuatına uygun hale getirilmesi, yol güvenliği çalışma grubunun dinamik yapıya kavuşturulması ve devletin projesi olması ve en üst düzeyde eşgüdüm sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Ilıcalı, trafik sorunuyla ilgili hedefin kısa vadede soruna dikkat çekmek, orta vadede bilinç oluşturmak ve uzun vadede de trafik kazaları istatistiklerini AB ortalamasına çekmek olduğunu söyledi.

GÜMÜŞ

Polis Genel Müdürlüğü Trafik Bölümü Müdür Yardımcısı Başmüfettiş Faik Gümüş de, trafik konusunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu, insanların sosyal hayattaki oluşumlarda gerekli kurallara uyarken, sonucu ölümle sonuçlanabilecek önemli bir konu olan trafik kurallarına uymadıklarını vurguladı.

Trafikte altyapı, eğitim, denetim ve ilk yardım konularının önemine dikkat çeken Gümüş, KKTC'de 2010 yılında 4461 trafik kazası gerçekleştiğini, bu kazalarda 42 kişi hayatını kaybederken 120'si ağır olmak üzere 787 kişinin yaralandığını söyledi.

Trafik kazalarının başında aşırı sürat ve yakın takibin geldiğini aktaran Gümüş, 1239 kazanın aşırı sürat sonucunda gerçekleştiğini ve bu kazlarda 27 kişinin hayatını kaybettiğini, yakın takip sonucunda da 889 kaza meydana geldiğini belirtti.

42 ölümün 20'sinin kaza mahallinde 22'sinin de hastanede gerçekleştiğini söyleyen Gümüş, bunun da ilk yardımın önemini ortaya koyduğunu belirtti.

Gümüş, trafik kazalarını önleme konusunda devletin ve sorumlu kuruluşların üzerine düşen görevleri yerine getirmesinin önemine işaret ederek, Polis Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında bilgi verdi.
2010 yılından itibaren trafikle ilgili veri tabanı oluşturduklarını söyleyen Gümüş, bu verileri Karayaolları ile trafik güvenliğiyle ilgili tüm kurumlara ilettiklerini ifade etti.

KKTC'deki yolların günlük olarak kontrollerinin yapıldığını söyleyen Gümüş, engel ya da arızalı araçlar kaldırılarak yol güvenliğinin sağlandığını belirtti.

Trafik kazalarının en önemli nedeninin sürat olduğunu kaydeden Gümüş, en çok trafik kazalarının gerçekleştiği yerlere sabit radar cihazları konulduğunu ve ülke genelinde devrede olan 71 radar cihazı sayesinde kazalarda ciddi oranlarda düşüş sağlandığını vurguladı.

2010 yılında 60 bin broşür, 10 bin el ilanı, 5 bin afiş bastırılarak dağıtıldığını, 10 televizyon filmi hazırladıklarını dile getiren Gümüş, tüm okulları ziyaret ederek 3 bin 245 öğrenciye uygulamalı trafik eğitimi verdiklerini kaydetti.

Gümüş, trafikte hayat kurtarmak için toplumsal bilinç oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

KUNT

DAÜ Trafik Eğitimi ve Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Kunt da, merkezin çalışmaları hakkında bilgi vererek trafik güvenliği için eğitim ve araştırmanın önemine dikkat çekti.

Kazaların aşırı hız, alkol, dikkatsizlik ve diğer nedenlerden kaynaklandığını belirten Kunt, trafikteki araç sayısındaki artışa önlem almak, yal ağının uygunluğunu sağlamak gerektiğini ve toplu taşımacılığın gündeme getirilmesinin düşünülebileceğini söyledi.

Trafikte sürat arttıkça sürücünün performansının düştüğünü söyleyen Kunt, trafiğin yoğun aktığı saatlerde denetimlerin arttırılması gerektiğini vurguladı.

Korunmacı sürücülük konusunda eğitimin şart olduğunu belirten Kunt, trafik dersinin okul seviyesinde interaktif ve uygulamalı yapılmasının önemine değindi.

Kunt, seyrüsefer ruhsatlarına konulacak 1-2 TL'lik fonlarla trafik eğitimi ve araştırması için fon yaratılabileceğini söyledi.

AVCI

Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı da, ülkede trafiğin ülkenin en büyük ikinci sorunu olduğunu vurgulayarak, geçen yıl gerçekleşen kazalarda 42 kişinin öldüğünü, 4461 kayıtlı kazada 9 bin aracın hasar gördüğünü, bu kazalarda sakat kalanların kaydının dahi bulunmadığını belirtti.

Trafikte kurallara uyulmadığını, kazalar olunca da "Neden bu kadar çok kaza oluyor?" sorusunun sorulduğunu ifade eden Avcı, KKTC'de trafikten sorumlu makamın kim olduğu sorusuna 1974 yılından beridir bir cevap bulamadığını, trafikte 7 tane yetkili makam bulunduğunu aktardı.
Yollarda 24 saat polis denetimi olması gerektiğini vurgulayan Avcı, anayol devriyelerinin sürekli hale gelmesi gerektiğini belirtti.

Hız tespit kameralarının zaman zaman eleştirildiğini söyleyen Avcı, söz konusu kameraların kuruldukları yerlerde hiç ölümlü kaza gerçekleşmediğine dikkat çekti.

Avcı, trafikteki cezaların caydırıcı olmadığını kaydederek, kazalarda sadece sürücülerin yargılanmasının yeterli olmadığını, yetkililerin ve ilgililerin de sorgulanması gerektiğini belirtti.

Sürüş ehliyeti verme sisteminin de değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Avcı, "Trafik sorunu, eğer niyet ve kararlılık olursa kolay çözülebilir" dedi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.