Mezarlık zaferi

Yayın Tarihi: 14/01/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.

“Belki güneşli, sıcak bir yaz günü, belki de ağaçların salıverdiği yaprakların havada uçuştuğu bir güz günü. Belki yüzlerce eşin, dostun katıldığı bir uğurlama, belki de ancak birkaç kişiden oluşan küçük bir topluluğun teşrif buyurduğu bir uğurlama olacak son yolculuğumuz”.

Şubat 2018 yılında “Mezarlık” başlıklı yazıma yukarıdaki paragrafla başlamıştım.

Bu haftaki yazımın başlığındaki “Zafer” kelimeciği uygunsuz olabilir. Akl-ı selim galip çıktı demek belki de daha iyi olurdu.

2018 Şubatında ilk “Mezarlık” yazısını yazdığımda hareketli günler yaşanıyordu. Kıbrıslı Türklerin yaşamında çok önemli bir yeri olan Tottenham Park Mezarlığı skandalı ile ilgili haberlerin, görüntülerin yayınlanmadığı gün geçirilmiyordu.

Bu skandallara karşı toplumun direnişinin hızlandığı günlerdi o günler. Detaylar için yazımın linki şu: Mezarlık (kibrispostasi.com)  

İki gün önce sosyal medyada değerli bir dostum beklenilen müjdeyi verdi. Adalet Bakanı Mike Freer, hükümetinin Tottenham Park Mezarlığında daha önce ayrılan yerler dışında yeni defin yapılmaması için “Privy Council” denilen kuruma başvuru yapma kararı aldığını duyurdu. “Privy Council”, İngiltere’de kraliyet ailesi ve hükümet arasında bir danışma organıdır. 

Hükümetin resmî web sitesinde yapılan açıklamada kararın iki denetim sonucu mezarlık sahiplerinin gerekli onarım ve düzenlemeleri yapmadıklarının tespit edilmesi sonucu alındığı açıklanıyor. Government seeks closure of failing cemetery - GOV.UK (www.gov.uk) Mezarlıkta yakınları yatanlar onları ziyaret etmeye devam edebileceklerdir.

Bu karar Kıbrıs Türk toplumu için büyük bir başarıdır. 2018 yılında çok aktif olarak lobiciliğe başlayan Tottenham Park Mezarlığı Hareket Komitesi misyonunu tamamlamış ve hedefine varmış olduğunun göstergesidir bu karar.

Bu başarıda tabii ki en büyük pay bu komitede özveri ile çalışan arkadaşlara ve onlara büyük bir destek veren halkımıza aittir. Ama iki kişiyi özel olarak belirtmezsek onlara büyük bir haksızlık yapmış oluruz.

İlki sevgili Barones Meral Hüseyin Ece, ikincisi Enfield Belediyesinin soyadı gibi çalışkan lideri Nesil Çalışkan. İkisi de yıllarca ana akım siyaset içerisinde yoğrulmuş, toplumlarını hiçbir zaman unutmamış cesur kadınlar.

Meral yıllar önce Hackney Belediyesi lider yardımcılığına kadar yükselmiş, ancak mensup olduğu İşçi Partisinin ihanetine uğrayarak partisinden istifa etmişti. Sonradan üye olduğu Liberal Demokrat Partide sivrilmiş ve parti lideri Nick Clegg’in eşitlik danışmanı mevkisine kadar yükselmişti. Yeni partisi değerini takdir ederek ona önce OBE sonradan Barones ünvanını kazandırdı.

Enfield Belediyesinin genç lideri Nesil Çalışkan sürpriz (bazılarına göre şok) bir şekilde parti lideri seçildiğinde eski liderlik bunu hazmedememiş ve çeşit entrikalarla onu devirmeye kalkışmıştı. Başaramadılar. Nesil şu an sadece Enfield Belediyesinin lideri değil, aynı zamanda LGA (Local Government Association – 317 İngiltere yerel belediyesi temsil eden kurum) Başkanıdır.

Tottenham Park Mezarlığı başarısının kazanılmasında en büyük etken bu iki kadının siyasi konumu olmuştur. Hükümet onlara kulak vermek zorunda idi. Bu da toplumumuzun bulunduğumuz ülkeye başarılı entegrasyon sağlayarak siyasette kilit roller almamızın önemini gözler önüne sermektedir.

Mezarlık konusunda topluma düşen iş tamamlanmış değildir. Muharebe kazanılmış, ancak savaş henüz kazanılmamıştır. Mezarlık sahipleri mezarlığı Belediyeye satmaya zorlanmadıkları takdirde önümüzde güç bir süreç başlayabilir.

Daha nice toplumsal başarılara.   


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları