Sosyal konutların satış fiyatı 30,35 bin STG olacak

Yayın Tarihi: 15/05/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.

UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak ile yaptığımız programda, diploma konusu öne çıktı, gündem oldu.

Konuştuğumuz konular içinde, “Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı" da vardı.

Ve hem konunun kendisi, hem de söz konusu yasa tasarısı çok çok önemli.

Başbakan Üstel ve hükümetin, konut edinmenin kolaylaştırılması ve barınma sorununun çözümü için söylediği sözler, atmak istediği adımlar var.

Bunlar tabi ki olması gereken, ihtiyaç ve en önemli vatandaşlık haklarından.

Bugün için, hele hele asgari ücret düzeyinde gelir sahibi insanların, ev sahibi olması hayalden de öte.

Ülke için çok ciddi bir sorun.

Konut yapımı için, bölgeler, alanlar belli, finans belli, ödeme ve başvuru koşulları belli.

Peki, eksik olan nedir?

Emrah Yeşilırmak,  İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi başkanı.

Konut edindirme yasa tasarısı ile ilgili şu önemli bilgileri verdi;

“Ülkemizde konuta ulaşmak büyük sorun. Sosyal devlet olduğumuzu iddia ediyorsak, vatandaşın barınma ihtiyacını da çözmeliyiz.

Kırsal kesim arsası, yıllardır bir sistem olarak kullanılıyor. Tüm iktidarlar döneminde kullanıldı, amacına ulaşmadı, istismar edildi. Hükümetimiz bir yasal düzenleme ve yapılacak yasal değişikliklerle, konuta ulaşamayan vatandaşlarımız için yeni bir sistem getirmeyi amaçlıyor.

Konut edinme yasasıyla planlanan tüm bölgelerde, alanlar belirlendi.

Şuan da, vade farkı faiz fonunda bir buçuk milyar TL gibi bir kaynak birikti. Bunun dışında, taşınmaz mal sözleşmeleri de kayıt altına alındığında ki doksan bine yakın sözleşme var. Ciddi bir rakamın birikeceği ön görülüyor. Konut edinme birimi, projeleri ya kendi, ya da veya ihaleye çıkarak yapacak. Proje maliyetleri belirlenecek, hak sahipleri ortaya çıkarılacak.

En az on yıllık vatandaş olacak, 22 yaşından küçük olmayacak ve daha başka kriterler de söz konusu olacak. Vergi ve fonlardan muaf olunacak. 80 ve 120 metre kare arası olacak konutların 30-35 bin STG arası bir fiyatı olacak. İlk ve en önemli adım bu yasaydı ve iki hafta içinde yasalaşacak.

Finans konusunu şu şekilde çözeceğiz, imkânı olan vatandaş, peşin olarak evini alabilecek. Kedili olarak da satış olacak. Keşif bedelinin %20’sinin yatıracak vatandaş. Geri kalan miktarı, konutun koçanı ile beraber merkez bankasına başvurarak, ipotek verecek ve kredisini alacak. Kredi taksit tutarları, asgari ücretin %75’ini geçmeyecek. Bu kuraldır.

Taksit miktarı bu oranı geçiyorsa, geri kalan açığı devlet karşılayacak. Piyasaya da ciddi bir kaynak girişi olacak. Bir nevi Türkiye’deki TOKİ modeli olacak. Şuan içerideki para ile 1500 konut yapabiliriz.

Müteahhitler zarar etmeyecek, kar payı çok az olacak. Yapı kredi ile bir çatı altında toplandılar. Bizim müteahhitlerimiz yapmazsa başkalar birileri gelip yapacak. Sistem çalışmaya başlayıp, fon birikmeye devam ettikçe binlerce konut yapmamız söz konusu olacak. Bu yasa ile krediye ulaşım daha kolaylaşacak. Finans tarafı için zarar olmayacak, faizin bir kısmını devlet karşılayacak. Yasa geçtikten sonra süreç hızlanacak.”

Ev, konut sahibi olmak çok zor, öyle günler yaşıyoruz.

Tüm paydaşların bir araya getirilmesi ile çalışabilir bir sistem kurulabilir.

Bazı adımlar atıldı, çalışmalar devam ediyor.

Umarım, bu ihtiyaç verimli bir sistemle giderilebilir.


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları