Amcaoğlu: "Katkı, iki kat artmalı"

Yayın Tarihi: 07/10/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Günümüzde belediyecilik, sadece su parası toplayan, çöpleri alan, yolların temizleyen kurumlar değil.

Çok daha geniş bir görev alanı olan, halkın, her yaş gurubundan insanın en kolay ulaştığı merkezlerdir.

Daha kalabalık, coğrafi olarak daha geniş, merkezi anlamda daha büyük belediyeler ve bunun yanında merkezden uzak taşra belediyeler, kendi imkânları içinde bölge insanlarına her konunda hizmet vermeye çalışıyor.

Sırası geliyor sağlık, eğitim, ulaştırma, sosyalleşme, sosyal etkinlikler.

Yani devletin ulaşamadığı yerlerde, devlettin görevlerini de yerine getiriyorlar.

Merkezi devletten daha hızlı, daha ekonomik ve ulaşılabilir bir hizmet ağları var.

Engellilere, yaşlılara, sosyal yönden dezavantajlı kesimlere, spor kulüplerine, derneklere, pek çok alana ulaşabiliyorlar.

Bunlar çok önemli.

Tabi ki bunları yapabilmek için bir maliyet, insan kaynağı ve potansiyeli de gerekli.

Ama her şey rağmen, belediyelerin tümü mevcut kaynaklar dâhilinde en iyisini yapmaya çalışıyor.

Bu da altı çizilecek, takdir edilecek bir konudur.

Hafta sonu, Alayköy’de güzel bir etkinlik vardı.

Sadece bölgeden değil, KKTC’nin pek çok bölgesinden insan Alayköy’deydi.

Alayköy Tahıl Festivali, ilk gün, gösteriler ve konserler, ikinci günde de gösteriler ve konserlerle son buldu.

Alayköy Tahıl Festivali öncesinde, Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Kıbrıs Postası TV’de program konuğumdu.

Etkinlikler yanında, genel olarak belediyelerin yaşadığı sıkıntıları konuştuk.

Başkan Amcaoğlu, devamlılığın sağlanabilmesi için merkezi hükümetlerin belediyelere sağladığı katkının güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi ve şunları dile getirdi;

“Mali anlamda çok önemli noktalara geldik. Bir şekilde alınmayan vergileri almaya başladık. Önemli ödemeler yaptık. Yine de hedeflediğimiz gelirimizin %95’ine ulaştık.

Bunları yaparken yatırımlar da yapmak zorundayız. Okullara, spor kulüplerine katkı vermeye çalışıyoruz.

Yıl başında belirlenen bütçenin, öngörülen mahalli gelirlerin %9.25’i belediyelere katkı olarak belirleniyor. Merkezin ulaşamadığı birçok alana belediyeler ulaşıyor. Askeri ve polis merkezlerine tüm yatırımları belediyeler yapıyor.

Hayat pahalılığı üç kez arttı. Asgari ücret de arttı. Personel gideri nereden, nereye geldi. Belediyeler hala daha yılın başındaki ücretlere göre katkı alıyor.

Merkezi hükümetin 2025 yılı için bütçe hazırlama çalışmaları devam ediyor. Devlet bütçesinde mahalli gelirler %100 artarsa belediyeler ayakta kalabilir. Katkının, 2025 yılında iki katı artması gerek. Önümüzdeki üç ay tüm belediyeler için zor geçecek.

Nüfusumuz arttı, belki de 70-80 bin nüfusa hizmet veriyoruz. Geleceği planlamamız gerek, çünkü bölgemiz gelişiyor. Alayköy’e 600 sosyal konut yapılacak. Bunların altyapısının yapılması gerek. Bunlar şimdiden planlanmalı.

Belediyelerin piyasada fiyat denetimi yapma yetkisi yok. Bizim yaptığımız denetimler sağlık açısından. Belediyeler merkezi yönetimden daha hızlı organize ve etkili olabilir. Fiyat denetimi yapma, bir yasal düzenleme ile belediyelere verilirse, gerekli altyapı hazırlanırsa, belediyeler görevden kaçmaz.

Trafik kamera cezalarının dağıtımı ve tahsili de belediyelere verilmelidir. Bunu daha öncede söyledim. Belli bir oranda devlete de pay verilir ve dağıtım ile tahsilatı belediyeler yapar. Trafik cezalarında belediyelerin alacakları var. Bunlar belediyeler için önemli kaynaklar. Belediyeler güçlenirse, merkezi hükümetlerde rahatlar.”


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları