Atlas Jet dönüyor ya diğerleri?
Havacılık sektörü son derece zorlu bir sektördür. Havacılık sektörüyle biraz ilgilenen kimse sorsanız size bunu söyler. Bunun en büyük nedeni de petrol fiyatları, havalimanı vergileridir. Bu iki faktör bir araya sağlıklı bir şekilde gelmezse bir havayolu şirketinin tarifeli uçuşlar düzenlemesi oldukça zordur. Uzun yıllardır yayın yapan ve köşe yazarlığı yapan bir gazeteci olarak havacılık sektörüyle hep yakından ilgilenmişimdir. İzleyicilerimden sıkça aldığım bir soru ve tepkidir “neden dünyadaki birçok havayolu şirketleri son derece düşük fiyatlara uçar ama Türkiye’deki Pegasus Havayolları hariç diğer şirketler yüksek rakamlara uçuş yapar” diye. Gün geçtikçe bunun cevabının ne olduğu daha fazla ortaya çıkıyor.
THY ve tekelleşme tehlikesi!
Türk Hava Yolları hepimiz biliyoruz ki dünyadaki birçok havayolu şirketi arasında oldukça kaliteli hizmet veren bir havayolu şirketidir. Ama gelin görün ki bu hizmetin de karşılığı hayli fazladır. Dünyanın birçok havayolu şirketi batarken, Türkiye hızla THY’nin tekeline doğru giderken Türk Hava Yolları pahalı bilet sattığı için mi ayaktadır yoksa başka gerekçelerden dolayı mı ?
Kendi adıma konuşacak olursam, eğer şansım varsa ya da param yeterse ben de THY ile uçmayı tercih ederim her zaman. Ancak gelelim sorumuzun yanıtına. THY pahalı bilet sattığı için değil Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sonsuz desteğini aldığı için Türkiye’de hızla tekelleşme noktasına gitmektedir.
Türkiye’nin elbette ki güçlü bir hava yolu şirketine sahip olması memnuniyet vericidir ancak bu memnuniyet oldukça büyük tehlikeyi de beraberinde getirmektedir.
THY’nin petrol ve yeni uçak sıkıntısı yok
THY her ne kadar kendine ait bir kurumsal şirket olsa dahi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi bayrak taşıcısıdır. Bu nedenle THY’nin petrol sıkıntısı asla olmaz, olur da bir sorun yaşarsa Devlet bunu istediği anda sübvanseye edebilir, havalimanı vergileri bugüne kadar silindi mi bilmiyorum ama şirket felakete sürüklenirse bu da yapılabilir, uçak sıkıntısı deseniz hiç yok. Türk Hava Yolları siparişlerini yekün mal alır gibi yapıyor. Filosuna istediği kadar yeni jenerasyon uçak ekleyebilir, çünkü arkasında Türkiye Devleti var.
İşte bu koşullarda THY her geçen gün engelsiz bir şekilde büyür ve THY ile hiçbir şirket ne rekabet edebilir ne de yarışabilir.
THY’nin böyle ayrıcalıklara sahip olması beni rahatsız etmiyor aksine Türkiye’nin güçlü bir hava yolu şirketine sahip olması gurur vericidir.
Ancak olaya bir vatandaş olarak ya da bir gazeteci olarak bakarsam bu duygularımı rahatlıkla ifade edebilirim.
Ama olaya ekonomik ve ticari açıdan bakacak olursak THY’nin sahip olduğu tüm bu artılar Türkiye’de başka havayolu şirketlerinin yaşamasına izin vermiyor.
Hal böyle olunca Türkiye’de başka havayolu şirketleri kurulsa dahi yaşamakta ya güçlük çekiyor ya da batıyorlar.
Pegasus akıllıca yönetiliyor
Ucuz uçak denilince aklı easy jet, Ryanair gibi havayolu şirketi gelir. Pegausus Havayolları da bu şirketler gibi bir mantık izleyerek oldukça akılcı yönetimle ayakta duruyor. Bir ara satılıyor söylentileri çıktıysa da bu olmadı. Bence işlerini gayet iyi yapıyorlar ve bu nedenle halen ayakta kalmayı başardılar. Yavaş ama kendinden emin adımlarla gelişen bir havayolu şirketi var kaşımızda.
Atlas Jet nasıl rekabet edecek?
Atlas Jet’in yeniden uçuşlarını başlatacak olması yani sektöre geri dönecek olması son derece iyi bir haber. Açıkçası ben geri dönemeyeceklerini düşünmüştüm. Kasım başı son Ercan-Londra seyahatimi Atlas ile yapmıştım. İkramları ne yazık ki yetersizdi ve kelime anlamıyla mutfak gıdaları eksikti. Yolcuların taleplerine kalmadı ne yazık ki cevap veren hosteslerin yüzü düşüktü.
Kendi kendime ilk defa karşılaştığım bu duruma karşılık “bunlar yakında batar” diye söylendiğimi hatırlıyorum ki daha ara dahi vermemişti seferlerine. Maddi sıkıntılar vardı duyuyordum ama bu tür şeylere şahit olacağımı düşünmüyordum.
Kısa süre içerisinde de zaten uçuşlarını durdurduklarını öğrendik.
Türkiye Devleti kesinlikle Atlas Jet’e ayakta kalması için yardımcı olmalıdır, gerekli tüm yardımlar yapılmalıdır çünkü dostlar dünya da her yıl otuza yakın havayolu şirketi iflas açıklıyor. Türkiye kendi ülkesinin hava yolu şirketinin batmasına izin vermemeli.
Yazının başında yazdığım tüm nedenlerden ötürü Atlas’ın diğer havayolu şirketleriyle nasıl rekabet edeceğini doğrusu merak ediyorum. Umarım başarılı olurlar.
KKTC-Türkiye arası çok pahalı
Bir kere artık bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Gerçekten herkesi bıktırdı. Ercan-Türkiye arası bilet fiyatları gereğinden çok pahalı. Ercan’a uçan şirket sayısı azaldıkça fiyatlar daha kötü boyuta gelecek ve Kıbrıs bir ada ülkesi en kolay ulaşım aracı uçak.
Eğer KKTC’ye uçan havayolu şirketleri azalırsa bu hepimiz için felaket olur.
Aynı felaketi Onur Air de yaşadı. Şimdi Sun Express ile Onur Air’in gelecek yıl Ercan üzerinden tarifeli uçuşlarının başlayacağı konuşuluyor, umarım bu gerçekleşir. Havacılıkla uğraşan bazı dostlarım yazının başında saydığım nedenlerden dolayı bunun gerçekleşmeyeceğini söylüyorlar. Çünkü rekabet güçleri olmadığı ve bu yüksek rakamlarla bu ismi geçen havayolu şirketlerinin uçamayacağını anlatıyorlar.
Bekleyip göreceğiz. Umarım havayolu sayısı artar ve biletler aşağı çekilir.
KKTC’ye yüksek oranda turist getirileceği anlatılıyor iyi de hangi uçaklarla ve hangi teşviklerle ? bu ikisi de şu an için gerçekten yok.
Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel hem teşvik sorunlarını hem de alternatif havayolu şirketlerin Ercan’dan tarifeli seferler yapmasını sağlamak için canla başla uğraşıyor, bunu takdir ediyorum ama bu işe hem Türkiye Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un hem de KKTC Hükümetinin bir bütün olarak el vermesi lazım.
*****************
GÜNÜN SÖZÜ
“Eğer bu adam kadınları yazdığı kadar iyi tanısaydı onunla çok mutlu olurduk.”
Tolstoy’un karısı

Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.