Sigortalar da soruşturulacak mı?
Reçete vurgununda işin boyutu büyüyor, tutuklananların sayısı artıyor ; koca koca doktorlar eczacılar elleri kelepçeli mahkemeye çıkarılıyorlar. Çok dramatik bir tablo ile karşı karşıyayız. Normal şartlar altında memleketin en güvenilir insanlarından bahsediyoruz. Sağlığınızı emanet ettiğiniz iki sektör ; doktorlar ve eczacılar. Olayın cadı avına döndüğünü söyleyen doktorlarda yok değil. Öyle anlıyorum ki öyle bir durum oluştu ki ifadesi alınan doktor ya da eczacının adını verdiği kişiler de tutuklanma riskiyle karşı karşıya. Polis oldukça hassas ve dikkatli çalışması lazım. Aslında öyle bir durumla karşı karşıyayız ki normal şartlar altında tüm eczacıların mahkemeye çıkarılması gerekiyor, çünkü bu reçete işine bulaşan neredeyse eczacı yok gibi. Kulislerde konuşulan bunlar Sağlık Bakanlığından üst düzey bir yetkilinin de aynı zamanda yorumu. Peki şimdi bir iki yapanın suçuyla altı bin yapanın suçu aynı mı ? İddiaya göre tutuklananlar arasında bu işi çok az yapan eczacılar ve doktorlarda var, ne kadar doğru bilmiyoruz, çünkü bu konuda çok ciddi bilgi sıkıntısı var.
Son derece hassas bir soruşturma süreci var olay mahkemede olduğu için bu konuda bir yazı yazıp yazmama noktasında oldukça tereddüt de etmedim değil doğrusu
SİGORTALAR DA İNCELENECEK Mİ?
Evet bir başka önemli soru da bu. Söz konusu büyük vurgun ile ilgili olarak Çalışma Bakanlığı kendi içinde de bir soruşturma gerçekleştirecek mi ? Reçete bölümünde sorumlu olan memurlar sorguya çekildi mi çekilecek mi ? İfadelerine başvurulacak mı ? Bu meselenin yeni bir mesele olmadığını, yıllardır sürdüğünü hatta doktorların ve eczacıların kendi aralarında kimlerin olduğunu bildiğini de duyduk.
Geçtiğimiz hafta Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu bende konuktu. Gardiyanoğlu haklı olarak şu soruyu da sordu “bu kadar zamandır bu kadar yüksek reçeteli işlemleri personelin sorgulamak aklına gelmedi mi” diye.
Son derece haklı bir soru. Bir gazeteci olarak bende soruyorum ; madem ki yeni bir mesele değil, tek bir doktordan ve tek bir eczacıdan yüksek rakamlı reçeteler gelirken ilgili memurlar bunu sorgulamadılar mı? Üstlerine bu konuda bir rapor vermediler mi ?
Yani bir başka deyişle 6 bin reçete yazan bir doktorun ve bunu Sosyal Sigortalara Dairesine hazırlayıp gönderen eczacı için söz konusu ilgili sigortalar görevlisi “bu nedir ağam” diye sormak aklına gelmedi mi?
İşte ancak bu durum polis tarafından sorgulanırsa ortaya çıkabilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı kadim dostum Sadık Gardiyanoğlu’na açık çağrımdır ; bu reçete vurgununun Sosyal Sigortalarda bir parçası olabilir mi ? Bunun araştırması yapılacak mı ?,
Ortada çok ciddi bir para ve çok derin bir soruşturma var ; bu soruşturma sadece doktor ve eczacı üzerinden mi gidecek yoksa Sosyal Sigortalar da bu soruşturmaya dahil edilecek mi ?
Belli ki ortada ciddi bir organize iş var. Rakamlar büyük, vurgunun boyutu büyük, soygun büyük ; doktor-eczacı ekseninde tamamlanıyor mu bu durum.
Aklıma gelmişken ve yeri gelmişken bunu da sormak istiyorum. Madem ki bu durum yani bu düzen yıllardır doktorlar ve eczacılar tarafından biliniyordu, madem ki Sosyal Sigortalar müfettişleri tarafından biliniyordu neden Sosyal Sigortalar Müdürleri ve de müfettişleri geçtiğimiz yıl ya da bir önceki yıl ya da daha da bir önceki yıl bu konuda bir soruşturma açılması için gerekli girişimleri yapmadılar ?
Bu sorular önemli. Bakanlık ve Polis Sosyal Sigortaları da incelemeli ve gerekli soruşturmayı yapmalı.
********************
Günün Sözü
Yalnız biri olsun isterken, 'yalnız biri' oldum istemeden.
Murathan Mungan
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.