Sağlık Bakanı yıllardır süren tekele dur dedi…
Bakan Dinçyürek, kimsenin yapamadığını yaparak tekelliğe noktayı koydu ve kanalizasyon sularında etkili olan Juvenil Hormon içerikli ilacı da ihaleye dahil etti ve entegre mücadelenin önünü açtı…
Göreve geldiği günden bu yana taraflı tarafsız herkesin takdirini topladı Bakan Hakan Dinçyürek… Nereden mi bilirim? Öyle ki doktorluk döneminde sağlık çalışanlarının “Hakan Abi” dediği kişi, Sağlık Bakanlığı koltuğuna oturur oturmaz kolları sıvadı.
Meslek örgütleriyle yaptığı görüşmelerde, sorunları ifade eden örgüt temsilcilerine en ince detayına kadar çözüm önerilerini de sundu.
Sol görüşlü olduğunu adım kadar bildiğim, sol bir partiden istifa eden sol görüşlü bir arkadaşımız da “Diş Hekimliği Haftası” nedeniyle Bakan Dinçyürek’i ziyarete gittiklerini ve Dinçyürek’in kendisini yanılttığını sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaştı. Neden mi? Dinçyürek’in konulara hakim olduğunu ve çalışmaya çoktan başladığını ifade ederek…
Şimdi gelelim Dinçyürek’in takdir topladığı son konuya…
Bir firma düşünün ki dünyanın her yerinde; Türkiye, ABD ve AB’nin çeşitli ülkelerinde kullanılan Juvenil Hormon analoğu dahi ilacı ülkeye getiriyor, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan onay alıyor başta belediyeler olmak üzere birçok özel firmaya da hizmet sağlıyor.
Fakat sözünü ettiğimiz firmanın Sağlık Bakanlığı’nın ihalesine girişi ise yıllardır engelleniyor. İhale şartlarına ne hikmetse yıllardır tek bir firma uygun görülüyor!
İşte bu tekelliği Dinçyürek kırdı ve entegre mücadelenin önünü açtı!
Büyük belediyelerin ve birçok işletmenin kullandığı Juvenil Hormon Analoğundaki ilacın ihaleye girişine izin verdi. Her yere atılmak için değil! Usulüne uygun biçimde kirli sulara atılmak için! Biyolojik larvasit içerikli ilacı da almaya devam edecek yine…
Hatta şöyle ifade edeyim; bin 700 kilogram bakteri içerikli ilaç, 500 kilogram da hormon içerikli ilaç alımı yapılacak.
Yani tamamen biyolojik ilaçtan vazgeçildiği lanse ediliyor ya o da yalan!
Sağlık Bakanlığı yaklaşık 10 yıl sonra sivrisinek larva mücadelesi ile ilgili bir kurul topladı bu kurulda belediyeler, Tabipler Birliği, DAÜ’den hocalar, Biyologlar Derneği, Tarım Bakanlığı ve Veteriner Dairesi gibi konusunda uzman kişiler ile yaklaşık 2 ay süren toplantılarda Biyologlar Derneği hariç insan hayatına tehlike oluşturan sivrisinekler ile ilgili entegre mücadelenin kaçınılmaz olduğu görüşünde hem fikir oldular.
Bahsi geçen aktif madde ülkemizde ruhsatlı ve belediyelerin %70'inde kullanılan, Avrupa Birliği ECHA listelerinde kayıtlı, Amerika Birleşik Devletleri’nde Batı Nil mücadelesinde kullanılması için ruhsatlı.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nca sivrisinek mücadelesinde kullanılan, Dünya Sağlık Örgütü sivrisinek mücadelesinde onaylı ve yine dünya sağlık örgütü tarafından U sınıfı yani zehirli olmayan sınıfa alınmış bir larvasittir.
Kaldı ki bakanlık bu ürünü sadece kanalizasyon ve kirli su kaynaklarında kullanılmak üzere alacağını açıkça belirtmiştir.
Evlerimizdeki foseptiklerde kanalizasyonlarda hangi canlı hangi balık hangi arı yaşamakta? Hiçbiri ama bu alanlarda bizi öldüren sivrisinekler yaşamakta ve maalesef ki bakteriler bu kirli alanlarda işe yaramamakta. Kısıtlı ekonomimiz sebebi ve ölüm vakaları ile sonuçlanan bir virüs ile karşı karşıya iken tüm kartellere rağmen dünyanın kabul ettiği entegre mücadeleyi kabul ettiği için Sağlık Bakanlığı’nı tebrik etmek gerekir.
İşin özüne ve sonuna gelecek olursak, Bakan Dinçyürek, kimsenin yapamadığını yaparak tekelliğe noktayı koydu ve kanalizasyon sularında etkili olan Hormon içerikli ilacı da ihaleye dahil etti ve entegre mücadelenin önünü açtı…
Hayırlı olsun diyelim, Dinçyürek’i tebrik edelim.
*****
Günün Sözü
“Düşeceksin benimle taşlar gibi mezara tükenmeyen aşkımız bizimle nasıl yaşarsa, yaşayacak her zaman, yaşayacak toprak da.”
Pablo Neruda
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.