Kapadokya çalıştay notları

Yayın Tarihi: 21/05/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Ortak akıl çalışmaları bilimde önemli bir yer tutmaktadır. Farklı bilim alanlarının önde gelen isimleri, 17-18 Mayıs tarihlerinde Kapadokya Üniversitesi ev sahipliğinde Ürgüp’te bir araya geldi. Çalıştayı ve Paneli organize eden Türkiye’nin önemli bilim insanlarından Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan ve Prof. Dr. Müge Artar… ve elbette onların değerli ekip arkadaşları… Bu toplantıda duayen hocamız Prof. Dr. Ruşen Keleş’in de olması… bizler için büyük bir şanstı… Bu değerli isimlerle birlikte “Sanat ve Tasarım” konusunda yeni yaklaşımları konuşup tartıştık… Hocalarımızın yanında hala öğrenci olduğumuzu ve bizim için ne kadar büyük bir şans olduğunu da bir kez daha hatırladık…

Sanatı, bilimin her alanda görmek mümkündür… Eğitimde, kentte, yönetimde… hep söylerim yine burada vurgulamak isterim… Eğitimin ve bilimsel çalışmaların yanı sıra sanat, siyaset ve spor toplumun en temel damarlarındandır. Bu damarların tıkanmaması ve her daim açık olması toplum açısından büyük bir önem taşımaktadır…

Toplantıda bilim insanları, sanatçılar ve uygulayıcılar ile birlikte öğrenciler de yer aldı… Ne de olsa gençlerin söyleyecek çok önemli şeyleri vardır… Beklentileri ve gelişimleri için olmasını istedikleri… Ne kadar güzel bir ortam ki… öğrencilerle birlikte ortak aklı aramak… çok çok önemli bir yerden bakmamıza olanak sağlıyorlar… pırıl pırıl gençler… Her toplum gençlerini dinlemeli…onları anlamaya çalışmalıdır. Dinamik ve öğrenmeye açık… İnsan umut doluyor gençleri ve çalışkanlıklarını görünce…

Toplantıdan birçok sonuç çıktı… Raporlandı… Fakat temel noktalar vardı ki… ortak akılda birleşti… Benim çıkarımlarımdan… En öncelikli… Teknolojinin hayatımızda yer alış biçimi ve onunla birlikte yeniden konuları değerlendirme şeklimiz… Kısacası teknoloji entegrasyonu…  Sonrasında bilimsel alan farklılıklarını belirleyen duvarların alçaltılması gerektiği ve bilim alanları arasında daha çok işbirliği ile neler başarılabileceği… Para ve önemi ise yine her zaman olduğu gibi… gündem olmayı başardı…

Benim toplantı notlarımda… iki gün boyunca yüzlerimizi gülümseten üzerine oldukça fazla espriler yaptığımız Hikmet hocanın ıslak keke olan merakı ile ilgiliydi… Bilimsel değildi ama toplantı aralarında bizleri motive etmeye yeterdi…

“Fikir Tepsisi” yöntemi kullanılarak yapılan çalışmada… yüzlerce fikir tepsilerde yerini aldı… tartışıldı… yorumlandı… Sonuçları ince ince işlendi… Bilimsel çalışmaların en güzel yanı da bu işte… Farklı fikirler bir tepside sorun çıkmadan yer alabiliyor… Yeni fikirlerle aklımızda bir sürü soru beliriyor… ve yeniden araştırmaya başlıyoruz…

Toplantı sonrası bölgeyi dolaşma şansımız oldu… Doğal bir müze misali… etkilenmemek elde değil… ve Mustafapaşa Köyü… benim asla unutamayacağım bir yer… Sinasos ismiyle de biliniyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün ödüllendirdiği köy… kültürel zenginliği, tarihi, siyasal geçmişi, görkemli taş yapıları ve doğallığıyla ön planda…

Toplantı verimli geçti… Bilgilerin aktarıldığı ve yeni bilgilerin konuşulup tartışıldığı… Ortak akılda… aklımda yeni sorularla döndüm Kıbrıs’a… ve bilimin her alanının aslında ortak paydada buluşabildiğini bir kez daha deneyimledim… böylesi toplantıların katkısı… hem alana hem de topluma çok olur… 


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları