Yabancılara toprak satışı düzenlemesi: Notlar ve sorular- II

Yayın Tarihi: 28/05/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Geçtiğimiz hafta Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Değişiklik Yasası ile ilgili olarak bazı notlar alıp sorular sormaya başlamıştık… “Bu düzenleme toplumun kaygılarına çare oldu mu? “kamu yararı”, İlçelerde ve ülke genelinde yabancılara satılan toprak yüzdeliği (düzenleme uygulamaya geçmeden)  nedir? bundan sonraki aşamalarda…%7 ve %3 nasıl hesaplanacak? Yasa yürürlüğe girmeden izinleri alınmış veya başvuruları yapılmış koruma kapsamına giren kaç proje vardır?” diye uzun uzun yazmıştık… Ama unutmadan burada da bir hatırlatma yapıp altını çizeyim… Özellikle son zamanlarda konu ile ilgili olarak bir düzenleme ihtiyacı olduğu aşikardı… Yabancılara toprak satışı ile ilgili toplumda çok büyük hassasiyetler gelişmişti…

Devam ediyoruz... Esas yasanın 8. Maddesinin değiştirilmesiyle “Yabancıların Taşınmaz Mal Satın Alma İzinlerine İlişkin Kurallar” kısımda… açıklama “yabancı gerçek veya tüzel kişiler, Bakanlar Kurulundan satın alma izni alınması koşuluyla, bu madde kuralları uyarınca 1 (bir) adet taşınmaz mal satın alabilirler” denmektedir. Buraya bir işaret koyup toplumun hassasiyet gösterdiği ve son yıllarda sorun olarak algılanan noktanın tam da burası olduğuna dikkat çekmek isterim. Bu kısma bir düzenleme gelmesi arzulanmaktaydı… O zaman ilk soruyu burada soruyorum… Beklenti tam olarak da böyle bir düzenleme miydi? Ve belki de bir soru daha ekleyebiliriz… Halk arasında oldukça yaygın olan söylemden hareketle… tapuda görünmüyor özel sözleşme imzalıyorlar… konusuna bir ışık tutma şansı olacak mı?

Burada dikkati çekmek istediğim bir nokta daha var… Madde 8 ile ilişkilendirilen… o da Geçici Madde 4. Bu maddeye göre, “Yabancı bir tüzel kişi, bu (Değişiklik) Yasası yürürlüğe girdiği tarihten önce, adına taşınmaz mal almış ve tüzel kişi adına koçan devri gerçekleşmiş ise Bakanlar Kurulu iznine tabi değildir ve Esas Yasanın 8. Maddesi kurallarına uygun olarak yap-sat (konut yapıp satma) hakkına sahiptir”.  Bu maddenin yabancı yatırımcıyı korumaya yönelik bir içerik barındırdığını söylemek mümkündür. O zaman ikinci soruyu da burada sormakta fayda görüyorum… Bu durumda olan kaç tüzel kişi veya proje bulunmaktadır ?. Bunlar %3 veya %7’e dahil edilecek mi?

Bu konulara ek olarak bir de kendi değerlendirmemi eklemek isterim… Kıbrıs Türk Toplumunun Yabancılara toprak satışı konusunda yaşadığı hassasiyet son yıllarda çok farklı ülkelerden gelen yabancı yatırımcılar ile ilgilidir. Topraklarımızın geleceği… Nüfusumuzun yabancılar karşısındaki durumu ile ilgilidir…Bu kadar yıldır böylesi bir düzenleme ihtiyacının dile getirilmemesi de bundandır. Bu durum çok normal bir seyirde gitmekteydi… Fakat son yıllarda uluslararası alanda yaşanan sorunların bir yansıması olarak belki de Kuzey Kıbrıs’ı yatırım için cazip bir nokta olarak uluslararası piyasaya çıkardı… KKTC’yi tanımayan ülkelerin vatandaşları buraya yatırım yapmaya başladı… Belki de bu hassasiyetin başlangıç noktası burası oldu… O zaman bir soru da buraya ekleyip bugünkü yazıma son vereyim… KKTC uluslararası alanda tanınmazken toprakları konusunda vatandaşların hassasiyet geliştirmesindeki en büyük etken nedir?  


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları