Mehmetçik Ormanı'nda binlerce çam ağacı, kese kurtları tarafından katlediliyor

Mehmetçik Ormanı'nda binlerce çam ağacı, kese kurtları tarafından katledilirken, hiç kimse kılını oynatmıyor.

Doğancı, Taşköy, Çamlıköy ve Yeşilyurt civarlarındaki ormanlık arazide yer alan çam ağaçları kese böcekleri tarafından mahvedildi
Mehmetçik Ormanı" olarak bilinen ve 1994 yılında ekilen genç çam fidanları, yıllardır gerekli müdahale yapılmadığı için çam kese böceklerinin istilasına uğradı. Binlerce genç çam ağacı tamamen kururken, bölge halkı, devletin ilgisizliğinden yakındı.
Doğancılı bir vatandaş, "Yüreğimiz yanıyor, uzaktan bakıldığı zaman, koskocaman ve yemyeşil ormanın yarıdan fazlası şu anda tamamen kurumuş ve kahve renkli bir görüntü almıştır" dedi.
Köylüler, çam kese kurtlarına dokunan bir insanın, ciddi sağlık riski altında olduğunu da hatırlattı ve Doğancı yakınlarındaki ormana ne insanların ne de hayvanların girebildiğini belirtti. Bir köylü, "Bu kurtçuklara dokunan hastanede mamurlar" diye konuştu.
Bakan: Çevre örgütleri bizi engelledi
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, KIBRIS'a yaptığı açıklamada, "Sadece çam kese böcekleri değil, fareler de çoğaldı" dedi.
Amcaoğlu, konuyla ilgili olarak uzmanlarla ve bakanlığa bağlı daire yetkilileri ile görüşme yaptıklarını, 15 Mart'ta hem çam kese böcekleri hem de farelere karşı mücadeleye başlayacaklarını belirtti.
Amcaoğlu, bazı çevre örgütleri ile havadan ilaçlama veya ilaçla mücadele konusunda sıkıntı yaşandığını ve engellendiklerini belirtirken, "Mekanik müdahale ekipleri ormanlarımızdadır ama takdir edersiniz ki mekanik müdahale için çok fazla insan gücüne ihtiyaç vardır" dedi.
Toplantı yapıldı ama tedbir henüz alınmadı
Geçtiğimiz yılın son günlerinde, Çam Kese Böceği'nin KKTC ormanlarının baş düşmanı olduğunun vurgulandığı kapsamlı bir toplantı yapılmış ve konunun aciliyeti dile getirilmişti.
Bu böceğin ülke ormanlarının doğal yapısını bozduğu vurgulanmıştı.
"Çam Kese Böceği'ne Karşı Uluslararası Mücadele Yöntemleri ve Günümüzde Uygulanan Mücadele Yöntemlerinin Değerlendirilmesi" konulu bilgilendirme toplantısı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nda gerçekleştirilmiş, Bakan Ali Çetin Amcaoğlu'nun da katıldığı toplantıda, ilgili sivil toplum örgütü temsilcileri ve Orman Dairesi yetkilileri hazır bulunmuştu.
Toplantıda, Türkiye'deki Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Avcı, "KKTC Ormanlarında, Orman Zararlılarına Karşı Mücadele Çalışmaları" konusunda bir sunum yapmıştı.
Orman Dairesi Müdürü İrfan Tansel Demir, ülke ormanlarındaki zararlılarla mücadele konusunda dairelerinin aldığı tedbirler çerçevesinde özellikle çam kese böceği mücadele programında bir takım sıkıntılar ortaya çıktığını kabul etmişti.
Mücadele yöntemleri ve teknikleri bakımından dairlerinin yapmış olduğu uygulamalara bazı sivil toplum örgütlerinin itirazları olduğunu ifade eden Tansel Demir, mücadele yöntemlerinin durdurulduğunu itiraf etmişti.
Amcaoğlu da, daha önce çam kese böceğiyle mücadele konusunda uygulanan yöntemlerle ilgili çevre örgütleriyle toplantı yapıldığını, bu toplantıda sivil toplum örgütlerinin bazı tereddütleri olduğu için uygulamalar durdurularak, farklı yöntemler belirlenmesi yönünde fikir birliğine varıldığını anımsatmıştı.
İlk kez KKTC'de ortaya çıktılar
Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Avcı da konuşmasında, KKTC ormanlarının genellikle çamlardan oluştuğuna işaret ederek, yaygın olarak görülen çam kese böceğinin KKTC ormanlarının doğal yapısını bozduğunu söylemişti.
Çam kese böceğinin KKTC ormanlarının genel zararlısı durumunda olduğunu ifade eden Avcı, KKTC ormanlarının bu böcekten daha etkin önlemlerle, doğru ve sağlıklı mücadeleyle korunması gerektiğini vurgulamış ve şunları dile getirmişti:
"Çam kese böceği ilk kez KKTC ormanlarında tespit edildi. Şimdi ise birçok Akdeniz ülkesinde yaygındır. Çam ağaçlarının yapraklarıyla beslenen böceğin, özellikle genç ağaçlara ciddi zararları vardır. Böceğin insan ve diğer hayvanların sağlığı açısından da tehlikeleri bulunmaktadır. İnsanlarda ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Çam kese böceğiyle mücadelede "Doğal Faktörler, Mekanik, Biyolojik ve Kimyasal" kontrol yöntemleri uygulanır. Ormanların sürekliliği ve geleceğinin kontrol altına alınabilmesi için mücadelenin tek bir yöntemle değil, entegre yöntemlerle yapılması gerekir. 2007 yılından bu yana geçmişte kullanılan yoğun kimyasallar yasaklandı.
Kullanılan ilaçların kanserojen madde içermeyen, ormancılık için üretilen, dünyada yaygın kullanımı olan, diğer canlılar için tehlike oluşturmayan ilaçlar olması lazım."
Serhat İncirli - Kıbrıs Gazetesi
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.