BEYARMUDU
okuma süresi: 7 dak.

İki toplumlu Pile Köyü muhtarı bir yıl sonra sessizliğini Kıbrıs Postası’na bozdu

İki toplumlu Pile Köyü muhtarı bir yıl sonra sessizliğini Kıbrıs Postası’na bozdu

Pile'yi ziyaret ettik, muhtarla görüştük: BM Genel Kurulu’nun 79. dönemi açılırken BM gözetimindeki iki toplumlu Pile köyünün Kıbrıslı Türk muhtarı Veysal Güden, Arçoz ( Yiğitler)-Pile yolu karmaşasının bir yılı ardından sessizliğini Kıbrıs Postası'na bozdu, BM'nin "ikircikli tavrını" hatırlattı, "biz hala mağduruz" dedi.

Yayın Tarihi: 15/09/24 12:45
okuma süresi: 7 dak.
İki toplumlu Pile Köyü muhtarı bir yıl sonra sessizliğini Kıbrıs Postası’na bozdu

Belirli yazışma, bürokratik izinler ve çeşitli onaylar sonrası gittiğimiz Pile'de görüntüleme ve fotoğraflama özellikle gazeteciler için oldukça riskli...

Birbirinden bağımsız, ayrı güvenlik bürokrasisinin hüküm sürdüğü Pile'de herkes birbirine “kim kimdir” diye bakıyor.

Gazeteci kimliği ile gittiğiniz Pile'de bunu daha net hissediyorsunuz; Muhtarlık binası önünde çekilecek alalade bir bir fotoğraf için bile Birleşmiş Milletler‘e yazı yazmak gerekiyor. 

Pile’de merkezi cadde Birleşmiş Milletler’e ait yüz tanıma sistemleri olan kameralarla da izleniyor...

Küçücük köyde birçok güvenlik kamerası dikkat çekerken; köye “nadir statüsü” nedeniyle uluslararası akademik ilgi de dikkat çekiyor.

Pile'yi görmeye ve mümkünse yetkililerle görüşmek için birçok yabancı akademisyenin "araştırma yapmak" için ziyaret ettiği ifade ediliyor...

PİLE'Yİ ZİYARET ETTİK, MUHTARLA GÖRÜŞTÜK: ANLAŞILAMADIĞI KONUSUNDA ANLAŞILDI, YOL DURDU

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 79. dönemi açılırken BM gözetimindeki iki toplumlu Pile köyünün Kıbrıslı Türk muhtarı Veysal Güden Kıbrıs Postası'na konuştu.

"Pile yolu ve karmaşası nereye vardı?" sorumuz üzerine Pile muhtarı Veysal Güden, anlaşılamadığı konusunda anlaşmaya varıldığını, sürecin kendilerini çok yorup yıprattığını söyledi.

Muhtar Güden Arçoz (Yiğitler)-Pile yolunun tamamlanmadığını, tamamlanacağını umduklarını, kendileri için bir şeyin değişmediğini "yol bitseydi iyiydi, iyi olacaktı ama yol durdu" ifadeleriyle dile getirdi.

MUHTARDAN NET İFADELER: BİZİM AÇIMIZDAN ÇÖZÜM ÜRETİLMEDİ…

1 yıl önce Pile- Yiğitler yolu kargaşası ardından uzun süredir sessizliğini koruyan Pile muhtarı Veysal Güden "ilerleme sağlandı ama Birleşmiş Milletler’in önemli bir hatası oldu; iki tarafla ayrı ayrı anlaşmalar yaptı. İçeriklerde ise diğer tarafın kabul etmesi mümkün olmayan maddeler vardı ki bunlar uzun süre açıklanmadı ve kırılma süreci yaşandı… Sonra da süreç durdu, ilerlemedi. Bizim açımızdan çözüm üretilmedi, bizim açımızdan hala sıkıntı devam ediyor. Okul, sağlık, alışveriş, iş… Bu yola ihtiyaç var. " dedi

Pile köyü muhtarı "Pile'nin genel durumu açık ve net; dünyayı seyreden insanlar için güzel; dünyayı değiştirmek isteyen insanlar için gidişat iyi değil" ifadelerini kullandı.

Pile muhtarı bölgedeki yol konusunu siyasilerin anlamadığını dile getirdi.

“YOL, BİZİM ÖNCELİKLİ SORUNUMUZDUR”

Muhtar Güden "Pile Türk toplumu etnik olarak eşit statüde varlığını yürütmesi önemli... Bu yol bizim öncelikli sorunumuzdur. Barikatlardaki eziyetimiz bitmelidir." diye konuştu.

Üslerdeki Türk Sendikası’nın da aynı zamanda başkanı olan muhtar Veysal Güden üslerdeki istihdam konusunda son bir yıllık süreçte bazı kazanımlar elde etmiş olduklarını da sözlerine ekledi.

Yol konusunda tüm taraflarla yakın istişare, temas halinde süreci yönetmeye çalıştıklarını ve buna devam edeceklerini ifade eden Muhtar, bölgede temkinli bir durumun işlediğini, insanlar arasında yani Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasında şahsen bir mesele olmadığını söyledi.

“NÜFUSUN ÜÇTE BİRİ BU YOLA İHTİYAÇ DUYUYOR”

Kıbrıslı Türklerin çoğunun yakın geçmişe kadar İngiliz üsler bölgesinde çalıştığını ancak özelleştirme projeleri kapsamında buradaki istihdamların KKTC’ye kaydığını, öte yandan eğitimli yeni jenerasyonun da kuzeyde çalıştığını, İngiltere’nin Brexit antlaşmasının da kendileri açısından bir geriye gidiş olduğunu çünkü barikatlardaki üçüncü ülke vatandaşlarının geçişleri konusunda statünün değiştiğini, bunun ayrıca sıkıntılara neden olduğunu, tüm bu nedenlerle ekonomik kültürel ve sosyal açıdan nüfusun üçte birinin bu yola ihtiyaç duyduğunu, Üsler bölgesindeki barikatlarda saatleri aşan süreler boyunca tutsak misali beklemekten bıktıklarını, bunun sürdürülebilir olmadığını anlatan Pile muhtarı Veysal Güden, bu konunun siyasi bir şey olmadığını ne var ki siyasilerin bu meseleyi bu süreçte dahi kavrayamadığını söyleyerek sitem etti.

“DEVLET ELE AVUCA SIĞAR BİR KATKI YAPMADI”

İki toplumlu Pile köyünün Kıbrıslı Türk muhtarı Veysal Güden, bölge halkının yörede her konuda daha da geriye gittiğini, muhtarlık binası, okul, mezarlık, futbol sahası gibi az sayıda kamu-kurum kuruluşlara hükümetin yatırım yapmadığını söyledi.

Güden "Devlet ele avuca sığar bir katkı yapmadı. Pile bugün hala yerel yönetimler yasasının dışında bir yerdir. Siyasiler Pile'nin statüsü konusunu maalesef anlamadılar" dedi

Muhtar belediye hizmetlerinin ise gönüllülük esası ile yapıldığını hatırlattı.

İLKOKULDA İHALE SÜRECİ… “DİLERİM BAKAN SÖZÜNÜ TUTAR”

Pile'deki Türk İlkokulu’nu durumu ile ilgili ihaleye çıkıldığını, eğitim bakanının kendilerine bu konuda verdiği sözü tutacaklarına inandıklarını söyleyen muhtar Veysal Güden, futbol sahasının durumunun ise içler acısı olduğunu, özellikle son üç yılda gençlerin futbol oynamak için KKTC‘de saha kiralamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Güden "ben buraya aslında futbol oynamak için gelmiştim; 90’ların ortasındaki bu saha ülkedeki en iyi saha idi; şimdiyse virane. Yazık" dedi.

"Gazeteci kimliği ile Pile'de olmak

baskıyı üzerinizde daha çok hissetmenize neden oluyor;

Turist gibi gidip gazetecilik yaparsanız bir daha köye asla giremeyebilirsiniz"

NE OLMUŞTU?

Kıbrıs’ta Yeşil Hat sınırları içerisinde bulunan Pile Köyü’ne KKTC tarafından yapılacak yol, Ağustos 2023’te büyük bir gerilime yol açmıştı.

İnşaat çalışmalarında arbede yaşanırken, BM askerleri Türk topraklarından Yeşil Hat’a geri itilmiş ardından da uluslararası kınama ve bir dizi diplomatik seferberlik süreci devreye girmişti.

Bir çok açıklama, kınama ve yalanlama dönemi ardından kriz, BM’nin taraflarla yaptığı görüşmeler sonucu ardından dinmiş ve yol çalışmalarının durduğu açıklanmıştı.

Kıbrıs’ta hem Türk hem de Rum toplumunun beraber yaşamayı sürdürdüğü tek köy olarak dikkat çeken Pile’de bu büyük gerilim sürecinde BM'nin "ikircikli tavrı" eleştirilere konu olmuş; hatta BM, kriz yönetimi anlayışı ile Kıbrıs Postası'nın perde gerisi diplomatik süreçlere ışık tutan "sahih haberlerini" resmi olarak yalanlama ihtiyacı hissetmişti...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.