İnönü Şehitleri Anıldı
Cumhurbaşkanı Talar: Eğer bugün müzakere masasında başımız dik, hiçbir şekilde boyun eğmeden, her konuda herkesin anlayabileceği makul ve mantıklı görebileceği önerileri ısrarla ve kararlılıkla ortaya koyabiliyorsak bunu şehitlerimize borçluyuz"
Başbakan Eroğlu: "Rumlar, bizi devletsiz, bizi garantisiz bırakma, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nden vazgeçmeyiz' anlayışı içinde oldukları sürece dünya da bilmeli, Rumlar da anlamalı ki bir anlaşmaya varmak zordur"
İnönü Belediye Başkanı Hasan Basri Beycanlı: "Bu güven ortamı içinde ve bu devlet çatısı altında özgürce yaşamak istiyoruz"
İnönü köyünde 12 Temmuz 1958'de çalışmak üzere köylerinden Mağusa'ya seyahat ettikleri sırada Rumlar tarafından pusuya düşürülen 5, milli mücadele yıllarında ise vatan uğruna ölen 6 İnönülü şehit önceki gün düzenlenen törenle anıldı. İnönü Şehitler Anıtı önünde düzenlenen törene; Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçiliği adına Ekonomi Müşaviri Mevlüt Ali Halıcı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına 4. Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Erdinç Korkuter, Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Hamza Ersan Saner, bazı milletvekilleri, Gazimağusa Kaymakamı Beran Bertuğ, Gazimağusa Polis Müdürü Erdal Emanet, İnönü Belediye Başkanı Hasan Basri Beycanlı, parti temsilcileri, kurum, kuruluş ve muharip dernek temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı okundu. İnönü Belediye Başkanı Hasan Basri Beyc
anlı'nın konuşmasının ardından tören, günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasıyla devam etti. Tören, Başbakan Derviş Eroğlu, ardından da Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın konuşmasıyla sona erdi.
11 şehit, 11 sütun
Törende ilk sözü alan İnönü Belediye Başkanı Hasan Basri Beycanlı, İnönü Şehitleri'nin 51 yıl önce evlerine, ailelerine ekmek parası götürmek için yola çıktıklarını ve Rumlar tarafından pusuya düşürülerek öldürüldüklerini anlatarak, köyde inşa edilen anıtın, milli mücadele yıllarında şehit edilen 11 köylünün anısına yapıldığını söyledi.
Şehitler anıtının, bayrağın sembolü olan ay yıldız içine 11 sütun dikilerek yapıldığını kaydeden Beycanlı, her sütunun bir şehidi temsil ettiğini vurguladı.
Anlaşmanın yollarını tıkıyorlar
Başbakan Derviş Eroğlu da törende yaptığı konuşmada, şehit kanlarıyla sulanmış, vatan toprağı şekline dönüşmüş bir devlet kurmanın mutluluğu ve hazzını yaşandıklarını ifade ederek, KKTC'nin kolay kurulmadığını, bu devletin bedel ödenerek oluşturulduğunu vurguladı.
Bedeli ödenmiş bir devlet çatısı altında hükümet başkanı olarak bugün, Kıbrıs Türk halkının sorunlarını çözmek için çalıştıklarına, ekonomik sorunları çözmek için çaba gösterdiğine dikkat çeken Başbakan Eroğlu, ekonomik sorunların ülke insanın en önemli sorunu olduğunu, bu devrede darboğaz içinde olmanın, müzakere masasında Kıbrıs Türk halkının elini zayıflatan unsurların başında geldiğini belirtti.
Kıbrıs'ta bir anlaşmaya, sadece Türk tarafının değil, Rum tarafının da arzusu olduğu takdirde varılabileceğini söyleyen Başbakan Eroğlu, "Sadece Türk tarafının anlaşma arzusu varmış gibi Rum tarafının geri durmasını kabullenmenin ve müzakere masasında dirsek çürütmenin bir anlamı yoktur. Onlar dünyanın tanıdığı bir millet, AB üyesi ve anlaşmaya ihtiyacı yok. 'Kıbrıs Türk tarafı, eli mahkum, vermesi gereken tavizi vermelidir' gibi bir anlayış içinde üzerimize geldikleri sürece anlaşmanın yollarını da tıkıyorlar" şeklinde konuştu.
Çabaları sürdürüyoruz
Törende son konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, İnönü Şehitleri'nin, Kıbrıs Türk halkının önemli bir dönemecini simgelediğini ifade ederek, şehitlerin fedakarlıkları olmasaydı bugün özgür, demokratik bir ülkede yaşanamayacağını söyledi.
Şehitliğin açılışını yaptığı dönemde söylediği gibi bugün de en önemli hedeflerinin Kıbrıs sorununu çözmek olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Talat, müzakerelerin devam ettiğini, bu süreçte güçlerini şehitlerin bıraktıklarından aldıklarını kaydetti.
"Eğer bugün müzakere masasında başımız dik, hiçbir şekilde boyun eğmeden, anlatıldığı zaman herkesin anlayabileceği makul ve mantıklı görebileceği önerileri ısrarla ve kararlılıkla ortaya koyabiliyorsak bunu şehitlerimize borçluyuz" diyen Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Türk halkının uzun yıllar içinde oluşan eşitlik haklarını hiçbir şekilde geri plana itmeden, zayıflatmadan çabalarını sürdürdüklerini vurguladı.
"Amaç Kıbrıs sorununu bitirmek"
Amaçlarının; Kıbrıs sorununu bitirmek olduğunu, sorunun çözülmesinin Kıbrıs Türk halkının çektiği tüm acıların başarısı niteliğinde olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bunu elde edebilmek için çalıştıklarını; hakları, çıkarları koruyan ve geleceği güvenceye alan, artık bir daha o eski günleri yaşatmayacak bir anlaşmanın tüm Kıbrıslı Türklerin hedefi olduğunu söyledi.
Temel isteklerinin; iki kurucu devlete dayalı, Kıbrıslı Türkler ve Rumların siyasi eşitliğini tanıyacak yeni bir ortaklık devletiyle, güvenlik, eşitlik, kendi kendini yönetebilme olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Talat, "Bu; Kıbrıslı Türklerin 1960'ta oluşmuş ortaklık haklarının yeniden teyididir, 1960'da Kıbrıslı Türklerin elde ettikleri güvenliğin devam ettirilmesidir, Türkiye'nin garantörlüğünün sürdürülmesidir. Çünkü biliyoruz ki hiçbir başka mekanizma, ne NATO ne de AB ne de başka bir oluşumla, onun askeri gücü bize Türkiye kadar güvence sağlayamaz. Bunun için de bu konudaki niyetimizi açıkça ortaya koyuyoruz" şeklinde konuştu.
Star Kıbrıs
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.