İnönü köyünde yeni taşocağı izni verildi: Köylü ve İnönü Belediyesi tepkili
İnönü köyünde yeni bir taşocağı açılması için Gürdağ Madencilik LTD adlı şirkete izin verildiği öğrenildi. Gürdağ Madencilik'e verilen taş ocağı işletme izninden, İnönü Belediyesi ile İnönü Muhtarlığının ve köy halkının haberdar edilmemesi köyde büyük tepkilere neden oldu.
Kıbrıs Postası Özel Şermin Sarro
İnönü köyünde yeni bir taşocağı açılması için, Güngör köyde kırma kum çakıl işletmeciliği yapan Gürdağ Madencilik LTD adlı büyük bir firmaya izin verildiği öğrenildi.
Jeoloji ve Maden Dairesi, Mağusa Kaymakamlığı ve Çevre Koruma Dairesi'nin izinleri doğrultusunda Gürdağ Madencilik'e verilen taş ocağı işletme izninden, İnönü Belediyesi ile İnönü Muhtarlığının ve köy halkının haberdar edilmemesi köyde büyük tepkilere neden oldu.
İnönü köyü yakınlarında, çöp ve molozların döküldüğü hali arazide, yapı taşı ocağı işletme izni verilmesine, bölge halkının yanı sıra İnönü Belediyesi de şiddetle karşı çıkıyor.
Köyde taşocağı kurulmasına karşı çıkan İnönü Belediyesi Başkanı Ali Öncü'nün işletme iznini vermemekte kararlı olduğu belirtilirken, köy muhtarı Ömer Efendi'nin de köyde imza kampanyası başlattığı bildirildi. Bin nüfuslu İnönü köyünden şuana kadar 393 imza toplandı.
ALKARAVLI: ÇÖP ALAN TEMZİLENECEK
Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı, köyün yakınlarında bulunan hali arazide geçmişte taşocağı çalışması yapıldığını belirterek, şuan çöp alanı olarak kullanılan arazinin, taşocağı çıkarma çalışmaları dolayısıyla temizleneceğini öne sürüyor.
Alkaravlı, Çevre Koruma Dairesi'nden alınan çet raporunda, bölgenin geçmiş yıllarda yapılan taşocağı çalışması nedeniyle kazılmış olması ve sonradan oluşan çöp alanının ortadan kaldırılması için bir taşocağı kurulmasının uygun olacağının belirtildiğini söyledi.
ÖNCÜ: ÇÖPLERİN TEMİZLENECEK OLMASI BAHANE EDİLİYOR
İnönü Belediyesi Başkanı Ali Öncü ise, çevre yılı dolayısıyla köylerde başlatılan temizleme çalışmaları çerçevesinde, söz konusu arazinin de yakın zamanda temizleneceğini, bunun taşocağı işletme izni verilmesi için geçerli bir neden olarak gösterilemeyeceğini kaydetti.
Öncü, iznin verilmesi aşamasında belediyeden görüş alınmadığını belirterek, arazinin bölge gençlerine verilecek hali arazilere çok yakın bir yerde olduğunu söyledi.
KÖYLÜ ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYOR
Köyün 300-400 metre yakınında taşocağı olamayacağını kaydeden Öncü, köylünün bu duruma şiddetle karşı olduklarını söyledi.
Gürdağ Madencilik'in 2 yıllık bir izin aldığını belirten Belediye Başkanı Ali Öncü, "yerleşim yeri içerisinde bir şey yapılıyorsa, bundan vatandaşın da izninin alınması lazım" dedi.
Öncü, köylünün imza kampanyası başlattığını söyledi ve köydeki herkesin karşı olduğunu söyledi.
BELEDİYE İŞLETME İZNİ VERMEMEKTE KARARLI
Ali Öncü, "Hali arazi olduğu için yetki kaymakamlıktadır. Bizim süreçten haberimiz olmadı. Taşocağı açma izni kaymakamlıktan verildi, ancak işletme iznini belediyeden alması lazım. Ben kesinlikle bu izni vermemekte kararlıyım. Ben izin vermeye kalksam, zaten köylü karşı çıkar" dedi.
"Yasal prosedür uygulanırsa işletme izninin verilmesi hiçbir şekilde mümkün olmayacak" diyen Öncü, çevre örgütlerinden destek alacaklarını ve mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi.
KÖY MUHTARI EFENDİ: "KÖYLÜDEN 393 İMZA TOPLANDI"
İnönü Köyü Muhtarı Ömer Efendi, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, köyde taş ocağı kurulmasına tüm köylünün karşı olduğunu söyledi.
Efendi, köylüden imza toplandığını ve şuana kadar toplanan imzaların 393'e ulaştığını söyledi.
Köylünün mücadele edeceklerini ve bu işin peşini bırakmayacaklarını dile getiren Efendi, taşocağı işletmelerine izin vermek yerine, gençlere arsa verilmesini önerdi.
KÖYLÜ NE DEDİ:
Dovay Kızıl (Köy sakini):
"Bölgede taşocağı kurulması, köylü açısından sakıncalıdır. Arazi kazılınca bölgenin suyu çekilecek. Arazinin hemen üst başında kuyular var. Su çekilirse bahçeler de susuz kalacak ve kuruyacak. Nüfus her geçen gün çoğalıyor. Geçmişte belediyenin çöplüğüydü. Çöpler yakıldığı zaman köyü duman sarardı. Rahatsızlığımızı belirttik ve şuan çöplük olarak kullanılmaktan vazgeçildi. Şimdi bu sefer de aynı yere taşocağı kurulması kabul edilemez. Taşocağının tozunu toprağını çekmek zorunda değiliz. Üstelik bölgemizde piknik alanımız da kalmadı. Bu arazi ileride gençlere arsa olarak verilebilir veya piknik alanı olarak kullanılabilir."
Hüseyin Pehlivanoğluları (Köy sakini):
"Kesinlikle bu işe karşıyız. Biz bu köyde doğduk, bu köyde yaşlanmak istiyoruz. Birilerine peşkeş çekilerek bizim sağlığımızla oynanmasına izin veremeyiz. Ben astım hastasıyım. Taşocağının tozu benim gibi herkesi rahatsız edecek. Pes etmeyeceğiz ve tüm köylü olarak karşı çıkacağız."
İnönü Belediyesi Başkanı Ali Öncü | |
İnönü Köyü Muhtarı Ömer Efendi | Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı |
Köy Sakini Dovay Kızıl | Köy Sakini Hüseyin Pehlivanoğluları |
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.