DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Feriha Tel: “Güngör artık Dikmen çöplüğü gibi zehirleyen bir çöplüğe dönüşmüş durumda”

Feriha Tel: “Güngör artık Dikmen çöplüğü gibi zehirleyen bir çöplüğe dönüşmüş durumda”

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel, “Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi nasıl Güngör Çöplüğüne dönüştü?”sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde açıkladı; “Güngör artık Dikmen çöplüğü gibi zehirleyen bir çöplüğe dönüşmüş durumda” ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 12/11/21 20:47
Güncelleme Tarihi: 12/11/21 21:29
okuma süresi: 3 dak.
Feriha Tel: “Güngör artık Dikmen çöplüğü gibi zehirleyen bir çöplüğe dönüşmüş durumda”

Yeşil Barış Hareketi (YBH) Başkanı Feriha Tel, “Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi nasıl Güngör Çöplüğüne dönüştü?”sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde açıkladı.

“6 YILDA, 10 YIL İÇİN ÖNGÖRÜLEN KAPASİTE DOLDU”

Yıllarca yanan ve halkı zehirleyen Dikmen çöplüğünün kapatılmasının ardından büyük umutlarla, AB finansmanıyla açılan tesisin birinci hücresinin 2012 yılında hizmete sokulduğunu anımsatan Tel, sadece 6 yıl sonra, 10 yıl için öngörülen kapasitenin dolduğunu aktardı.

“28 BELEDİYENİN SADECE 14’Ü GÜNGÖR’E ÇÖPLERİNİ TAŞIYORDU”

28 belediyenin sadece 14’ünün çöplerini Güngör’e taşımasına karşın söz konusu kapasite aşımının yaşandığına dikkat çeken Tel, “Bu da geri kalan belediyelerin halen birçok yerde yasal olmayan vahşi çöplüklerle işlerini görmeye devam ettiğinin en büyük göstergesiydi” dedi.

“HÜKÜMETLER, BELEDİYELERE DESTEĞİ KESTİ, VAHŞİ ÇÖPLÜKLER ÇOĞALDI”

Hükümetlerin, yerel yönetimleri güçlendirmek yerine, katkı paylarını kestiğini, bu nedenle Güngör’ü kullanan belediye sayısının her geçen gün azaldığını ve yasadışı vahşi çöplüklerin çoğaldığını vurgulayan Tel, “Güzelyurt, Mağusa, Çamlıbel, Çatalköy, İskele, Akdoğan ve Yedikonuk bölgelerinde yer alacak transfer istasyonları ile çöpler düzenli bir şekilde Güngör Bölgesine götürülecekti. Maalesef olmadı!” ifadelerini kullandı.

“2030’A KADAR ÇÖP DEPOLANMASINA HİZMET VERMESİ ÖNGÖRÜLÜYORDU! AMA YIL SADECE 2021 VE GÜNGÖR ARTIK DÜZENLİ KATI ATIK DEPOLAMA ALANI DEĞİL!”

Tel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“7 transfer istasyonunu ve buralarda yapılması planlanan ayrıştırma işlemlerinin yani taahhüt edilen hiçbir yatırımın KKTC makamları tarafından yapılmadığı gerçeği ile devam ettik. 2018 yılında AB ‘den aşama iki ve ilave çevre işleri projesi için 1,9 milyon Euro’luk yeni bir harcama yapılmış ikinci hücre de hizmete girmişti. Güngör katı atık depolama alanının 2030’a kadar çöp depolanmasına hizmet vermesi öngörülüyordu! Ama yıl sadece 2021 ve Güngör artık düzenli katı atık depolama alanı değil! Her gün yanan ve çevreyi tıpkı Dikmen çöplüğü gibi zehirleyen bir çöplüğe dönüşmüş durumda… Çünkü çöplüğün yeri değişince, ne kafalar değişiyordu ne de plansız yaşamayı teşvik eden yönetimler, bu yatırımlar için finansman sağlayanlar; atık miktarını en aza indirgemek, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü arttırmak, çöp yakma işlemini sadece geri dönüştürülemeyen malzemelerle sınırlandırmak, geri dönüştürülemeyen ve geri kazandırılamayan atıkların düzenli depolamalarını aşamalı olarak azaltmak gibi çalışmalar ve planlamaların da ayni anda yapılacağını öngörmüşlerdi…”

YBH Başkanı Tel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.