Prof. Dr. Şerife Gündüz: Ağaçlandırma çalışmaları için en az bir yıl beklemeliyiz
Kıbrıs Postası’na konuşan Prof. Dr. Şerife Gündüz, dört gün boyunca yangının sürdüğü bölgedeki tohum ve bitkilerin yeniden yeşerebilmesi için 'dozerler ile alana girilmemesi' gerektiğinin öneminin altını çizerek, “Ağaçlandırma çalışmaları için en az bir yıl beklemeliyiz...” dedi.
Mersinlik-Tatlısu arasında 4 gün süreyle etkili olan yangın dün gece yağan yağmur sayesinde kontrol altına alınabildi...
Prof. Dr. Şerife Gündüz, yeşillendirme çalışmalarının ne zaman yapılacağı ile ilgili olarak Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulundu.
Gündüz, “En az bir yıl beklemek gerek çünkü toprak kendi kendini iyileştirmeli… Oradaki tohum ve bitkilerin yeşermesi için dozerler ile alana girilmemeli; doğaya bir fırsat vermek lazım” dedi.
“YAĞAN YAĞMUR, DOĞANIN BİR MUCİZESİ…”
“Bugün mucizelerle uyandık” ifadelerini kullanan Gündüz, dün gece şiddetli yağan yağmurun doğanın bir mucizesi olduğundan ve insanlar olarak bu mucizelerin görülmediğinden yakındı.
Gündüz, “Nefes alışımız da doğanın bir hizmeti; çünkü oksijen var, içtiğimiz su hatta yediğimiz yemek de bir mucize” diye konuştu. Gündüz, "Doğanın bu hizmetlerini ve mucizelerini başımıza sadece kötü şeyler geldiği zaman fark etmemeliyiz" dedi.
“ELEŞTİRİLERE RAĞMEN YANGIN ALANINA ARAÇ GİRMESİ MUHTEMEL”
Prof. Dr. Gündüz, bölgedeki toprağın dört gün süren yangının ardından en az bir yıl dinlenmesi gerektiğini altını çizerek, yapılması muhtemel hatalar hakkında uyarılarda bulundu.
“Doğayı korumalıyız” ifadesinin altını çizen Gündüz, eleştirilere rağmen yine de hafta başından itibaren yangın alanına araç girmesinin muhtemel olduğundan bahsetti.
“Bu sağcılık veya solculuk ile ilgili değil” diyen Gündüz, vatanını ve doğayı seven herkesin buna engel olması gerektiğini ifade etti.
Gündüz, “Zaten yeşillendirme çalışmaları kış ayında yapılır” diye konuşarak, 2023 yılının Kasım-Aralık ayı gibi yeşillendirme çalışmalarının yapılmasının uygun olabileceğini söyledi.
"ÜLKE İKLİMİNE UYGUN FİDAN DİKİLMELİ, 'YANGINA DAYANIKLI AĞAÇ' OLAYINI KABUL ETMİYORUM"
Yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları için bir yıl boyunca kampanya yapılmasının ülke için çok faydalı olabileceğinden bahseden Gündüz, yangına dayanıklı ağaç olayını da kabul etmediğini belirterek “ülkemizin türüne, iklim koşullarına yakın fidan türlerini kullanalım ama bunun için 1-1 buçuk yıl bekleyelim" dedi.
“DOĞAYA BİRAZ ZAMAN VERMELİYİZ, DOZERLER İLE DÜMDÜZ ETMEMELİYİZ”
“Akdeniz bölgesi tarafına gittiğimde yavaş yavaş kendine geldiğini gördüm” ifadelerini kullanan Gündüz, “Toprak altında birçok canlı var onlara biraz zaman vermeliyiz, dozerlerle dümdüz etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.
Konu ile ilgili WWF raporu şu şekilde:
"Yaşanan büyük yangınlardan sonra, kamuoyunu en çok meşgul eden tartışma alanlarından birini yangın sonrası yapılan ya da yapılması gereken müdahaleler oluşturmuştur. Yanan alanların hemen ağaçlandırılmasına yönelik toplumsal beklentilere karşılık yetkililerce yapılan açıklamaları, bilim insanlarından gelen uyarılar izlemiştir.
Tartışmalar, “ağaçlandırma mı –restorasyon mu” ekseninde düğümlenmiştir. Yanmış bile olsa, ağaç gövdeleri birçok böcek ve kuş türü için yaşam ortamı (habitat) oluşturarak alanda biyoçeşitliliğin yeniden filizlenmesine katkı sağlarken, yanan ağaçların zamanla devrilerek toprağa karışması da ormandaki madde döngülerinin ve ekosistem fonksiyonlarının gerçekleşmesini destekler.
Yanmış ağaçların gelişigüzel ve kontrolsüz kesimi toprağa zarar verirken sürgün veren bitkiler ve topraktaki tohum bankası tahribata uğrayarak biyoçeşitlilik ve ekosistem bundan olumsuz etkilenir. alanlarda harekete geçmeden önce en az bir yıl beklediği ve sonrasında yapılan gözlemlere dayanarak uygulamaya başladığı bilinmektedir."
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.