DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 5 dak.

Hem yangınların hem de uluslararası ilişkilerin aktörü: Çam ağacı...

Hem yangınların hem de uluslararası ilişkilerin aktörü: Çam ağacı...

Ağaçlandırma çalışmalarında özellikle çam favori olarak öne çıkıyor ve söz konusu çalışmalar içinde bulunduğumuz coğrafyanın tamamında plansız bir şekilde yapılıyor. Çam ağacının oksijeni, genel geçer kanaatlere göre bir başka ama en hızlı yayılan orman yangını da yine bu ağaçlar arasında…

Yayın Tarihi: 29/06/22 14:18
Güncelleme Tarihi: 29/06/22 16:57
okuma süresi: 5 dak.
Hem yangınların hem de uluslararası ilişkilerin aktörü: Çam ağacı...

Ülkemizde 1995 yılından sonra yaşanan en büyük yangın felaketi ardından söz konusu bölgelerde “ağaçlandırma” çalışmaları ve bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Orman Bakanlığı’nın KKTC’ye yapacağı destek ve hibeler de gündemde…

KKTC yasalarına göre ülkemize “topraklı ağaç” getirilip ekilemez.

Bu konuda daha önce de bazı ihmal ve ihlallerin yaşandığı öğrenilirken gözler, yangın sonrası yeniden ağaçlandırma çalışmalarında olacak.

Yangın sonrası hızla ağaçlandırma çalışmaları yapılamıyor; bu konuda belli bir sürenin geçmesi, yangının olduğu bölgelerde toprağın belli bir süre dinlenmesi  gerekmesi gibi bazı teknik detaylar var.

SICAK İKLİMLERDE ÇAM AĞAÇLARI BÜYÜK TEHDİT

Ağaçlandırma çalışmalarında özellikle çam favori olarak öne çıkıyor ve söz konusu ağaçlandırma çalışmaları, içinde bulunduğumuz coğrafyanın tamamında plansız bir şekilde yapılıyor.

Çam ağacının oksijeni, genel geçer kanaatlere göre bir başka ama en hızlı yayılan orman yangını da yine bu ağaçlar arasında…

Özellikle sıcak iklimlerde psikolojik olarak “huzur veren” çam ağaçları aslında büyük bir tehdit.

Birçok ziraat mühendisi çamın oksijen dışında bir faydası olmadığını özellikle yangınlarda kozalakları yoluyla “bomba” etkisi yaparak yangın yayılımını kolaylaştırdığına dikkat çekiyor.  

Çamın "makbul" oksijeni konusunda tersi iddilar da söz konusu... 

Uzmanlar, özellikle Akdeniz ve ege ikliminde büyük hektarlarda cam ağacı dikilmesinin uzun vadede yarar değil zarar verdiğini, başka türlerle ağaçlandırma yapılarak hem doğaya hem insana daha çok yarar sağlanabileceğini söylüyor...

KOZALAKLAR 200 METRE FIRLIYOR; APAYRI BÖLGELERDE DE YANGINI BAŞLATABİLİYOR

Adeta “yağlı çıra” hükmünde olan bu ağaçlar yandığı zaman kozalakları patlayarak yanar halde 200 metre uzağa fırlayarak diğer ağaçları da tutuşturuyor.

Patlayan yüzlerce kozalak apayrı bölgelerde de yangını başlatabiliyor.

Çam yerine zeytin, ceviz, badem, incir, kestane, ıhlamur, sakız ağacı öneriliyor.

Öte yandan iğne yapraklı ağaçların da toprağı asitlendirdiği iddialar arasında…

EGE-AKDENİZ ABD’NİN “MARSHALL YARDIMLARI” KAPSAMINDA ÇAM DOLDU

Bu mesele Türkiye’de uluslararası siyasi değerlendirmelere de konu olmuş durumda…

Kızılçam ekiminin ABD'nin bir tuzağı olduğu” iddiası konu ile alakadar birçok yazılı ve sözlü değerlendirmeye de yansımış durumda…

Marshall yardımlarıyla Ege ve Akdeniz bölgesinde milyonlarca zeytin ağacının kökünden sökülerek gemilerle Avrupa’ya götürüldüğü, ABD’nin ise bu ağaçların yerine milyonlarca kavak ve çam(çıra) fidanı verdiği, yoğun kavak dikiminin alerjiye neden olduğu, yağlı ve kozalaklı çam ağaçlarının ise ova ve dağlarda yangınlar karşısında önlenemez yapısı nedeniyle tam anlamıyla bir saatli bomba…

KIBRIS’TA BİTKİ ÖRTÜSÜ

Turunçgiller, zeytingillerin yanı sıra, makilik ve bodur ağaçlar Kıbrıs’ın genel bitki örtüsünü oluşturuyor.

Yaygın orman tipi ağaç türleri çam, servi, meşe ve sonradan adada yetiştirilen okaliptüstür.

Bitki örtüsü hayvancılık için ideal…

Kıbrıs'ta Gramineae otu da dâhil 150'ye yakın değişik türde, doğal olarak yetişen tahmini bin 900 çeşit çiçekli bitki bulunmakta.

Dünyada bilinen orkide türlerinden 30 kadarı Kıbrıs'ta yetişmekte…

Ülkede yetişen bin 300 bitki arasından 21 tanesi endemik; yani salt bu adada bulunuyor.

Öte yandan Kıbrıs gerek adada yaşayan, gerekse kıtalar arasında göç eden hayvanları barındırması özelliğiyle zengin hayvan türüne de sahip bir ada.

Kuzey Kıbrıs coğrafik konumundan dolayı Afrika ve Doğu Avrupa arasında kuşların konaklama ve yumurtlama merkezi. Adadaki 350 türden 7'si endemik. Ayrıca 26 farklı çeşit sürüngen ve amfibyum da yaşamakta…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.