Şerife Gündüz: Kirli bir çevrenin maliyetinin, yılda 1,7 milyon çocuk ölümü olduğunun farkında mıyız?
UFÜ Çevre Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Gündüz, yaşanan çevre sorunlarına ve bu sorunların temelinde yatan bilinçsizlik olgusuna dikkat çekerek, “Kirli bir çevrenin maliyetinin, yılda 1,7 milyon çocuk ölümü olduğunun farkında mıyız?” diye sordu.
1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.
Dünya Çevre Günü, 1972 yılından bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanıyor.
Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) Çevre Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Gündüz, Dünya Çevre Günü’nde “çevresel duyarlılık ve bilinç” ile ilgili Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu.
"BİLİM İNSANLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN TEHLİKELERİNİ BİZLERE İLETMEYE ÇALIŞIYOR”
UFÜ Çevre Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gündüz, 1980'lerin ortalarından beri, bilim insanlarının ve medyanın, insan kaynaklı iklim değişikliğinin tehlikelerini bizlere iletmeye çalıştığını belirtti.
Küresel ısınmadan kaynaklanan sıcaklık değişikliklerinin, kar ve buzun erimesine, deniz seviyelerinin yükselmesine ve aşırı hava olaylarına yol açtığına dikkat çeken Prof. Dr. Gündüz, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Dünya Meteoroloji Örgütü'nün Küresel İklimin Durumu 2020 raporunun öğle yemeğinde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, raporun iklim değişikliği göstergelerini hızlandırmaya yaptığı vurguya atıfta bulunarak 2021'i ‘ya başar ya da boz’ yılı olarak ilan etmişti. Bu değişikliklerin neden olduğu zararı sınırlamak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için, önümüzdeki yıllarda çevreyi bozan eylemlerin tamamen tersine çevrilmesi gerekmektedir.”
"TUTUMLAR GENELLİKLE DENEYİMİN VEYA YETİŞTİRİLME TARZININ SONUCUDUR”
Şerife Gündüz, günümüz genliğinin çevreyi koruma noktasında bilgi, tutum ve davranışlarının önemine vurgu yaparak, “Tutumlar genellikle deneyimin veya yetiştirilme tarzının sonucudur” dedi.
Tutumların davranış üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabileceğini ve insanların çeşitli durumlarda nasıl davranacaklarını etkileyebileceğini belirten Gündüz, “Çok şükür ki tutumlar kalıcı olmakla birlikte değişebilirler” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Gündüz, “Bizim jenerasyonun çevreye karşı tutum ve davranışları ortada! Çevre notumuz ortada! Yaşadığımız sorunlar, iklim krizi, gıda krizi, su krizi, enerji krizi ortada” diye konuştu.
"SELLER, ORMAN YANGINLARI, KURAKLIK, ÇÖLLEŞME İLE İLGİLİ SORUNLARLA YILLARDIR YÜZLEŞİYORUZ”
Çevresel sıkıntıların Kıbrıs’ta da yaşandığını söyleyen Gündüz, “Seller, orman yangınları, kuraklık, çölleşme ile ilgili sorunlarla yıllardır yüzleşiyoruz” açıklamasında bulundu.
Gündüz, ülkede hem doğal kaynaklar, hem canlılar hem de ekonomik kayıplar ile karşı karşıya kalındığını ifade ederek, “Deve kuşu gibi başımızı kuma gömmüyoruz. Ne yapıyoruz? Başkalarını aldattığımızı sanarak kendimizi aldatıyoruz! Tehlikeyi görmek istemiyoruz” dedi.
"KİRLİ BİR ÇEVRENİN MALİYETİNİN, YILDA 1,7 MİLYON ÇOCUK ÖLÜMÜ OLDUĞUNUN FARKINDA MIYIZ?"
Yaşanan çevresel problemlerin ve söz konusu problemlerin yaratacağı etkinlerin farkında olunmadığına vurgu yapan Gündüz, konuyla ilgili şu soruları yöneltti:
“-Ülkemizde yaşanan sel felaketlerinin sorumlusunun insanlar olduğunun farkında mıyız?
-Dereleri haritalardan sildiğimizde ve parselasyona açtığımızda, suyun yolunu bulabileceğini ve evlerimizin sular altında kalabileceğinin farkında mıyız?
-Ülkemiz, belki iklim krizi sorununu yaratan ülkeler arasında olmamasına rağmen biz iklim krizinden en çok etkilenecek 5. ülke konumunda olduğumuzun farkında mıyız?
-Ormanlık alanının bize oksijen sağlanması yanı sıra binlerce hayvana ev, yuva olduğu, aynı zamanda iklim krizine neden olan karbon gazının yutağı olduğunun farkında mıyız?
-Geleceğimizi ancak sağlıklı bir çevrede yaşayabileceğimizin farkında mıyız?
-Hırsımızdan yok olan canlıların doğanın dengesinde önemli rollere sahip olduklarının farkında mıyız?
-Doğanın bir saat gibi tıkır tıkır çalışıyor olmasının gereklilik olduğunun farkında mıyız?
-Biyolojk çeşitliliğin insanlığın ekonomik ve sosyal hayatının devamlılığı için gerekli olan hizmetleri sağladığını aynı zamanda, tozlaşma, iklimsel düzenlenme, selden koruma, toprak verimliliği ve gıda, yakıt, lif ve ilaç üretimi gibi hizmetler sağladığının farkında mıyız?
-Her yıl milyonlarca insanın temiz suya erişemediğinin farkında mıyız?
-Kirli bir çevrenin maliyetinin, yılda 1,7 milyon çocuk ölümü olduğunun farkında mıyız?
-Siz gıdalarınızı çöpe atarken milyonlarca insanın öldüğünün farkında mıyız?”
-Kuşlardan balıklara ve diğer deniz organizmalarına kadar her yıl milyonlarca hayvan plastikler tarafından öldürüldüğünün farkında mıyız? Peki mikro plastiklerin soframıza kadar geldiğinin farkında mıyız?”
“HİÇBİR ŞEYİN FARKINDA DEĞİLİZ”
Şerife Gündüz, “Adımlarımıza, yaptıklarımıza ve içinde bulunduğumuz çevre sorunlarına baktığımızda biz bunların hiçbirinin farkında değiliz” ifadelerini kullandı.
Umudunun gençlikte olduğunu fakat aynı zamanda kafasında hep bir soru işareti olduğunu kaydeden Gündüz, “Bizim yetiştirdiğimiz bir nesil dönüşümlerini sağlayabilecekler mi” diye sordu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.