Algler dünya için neden gerekli?
İngiliz Guardian gazetesine göre algler, genellikle görmezden gelinen veya yabani otların zararlısı olarak görülen küçük bitkiler olarak bilinseler de bitki dünyasının bir ‘süper kahramanı’ gibi karşımıza çıkarlar.
Algler, hava kirliliği ve iklim kriziyle mücadeleye yardımcı olur, toprak sağlığını korur, diğer bitkilerin büyümesine hazırlık olarak çorak toprakları kolonileştirler ve çöllerden kutup bölgelerine kadar zorlu ortamlarda hayatta kalabilirler.
Alglerin sağlıklı kökleri yoktur ve tüm besinlerini sünger gibi yapraklarından emerler, bu da onları havadaki kirleticiler ve ince toz parçacıklarıyla beslenmede özellikle başarılı yapar. Algler ağırlıklarının 20 katına kadar su emerler ve bu su buharlaştığında etrafındaki havanın 2°C’ye kadar soğumasını sağlar...
Yakın zamanda yapılan bir küresel araştırma, alglerin toprak tabakasında 6,43 milyar tondan fazla karbonu emdiği ve onları açık toprak parçalarında depoladığını ve bunun küresel olarak tarım, ormansızlaşma, kentleşme ve madencilik gibi arazi kullanımındaki değişikliklerin neden olduğu yıllık küresel karbon emisyonlarının 6 katını temsil ettiği sonucuna ulaşıldı.
Alglerle kaplı topraklar, daha yüksek seviyelerde temel besin maddelerine ve daha hızlı organik madde ayrışma oranlarına sahip olur. Ayrıca erozyonu önlemek için toprak parçacıklarını birbirine bağlar ve alglerin olmadığı toprağa kıyasla ortalama olarak toprak kaynaklı bitki hastalıklarının görülme sıklığını da düşürür.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.