Hematit taşı nedir, nerelerde ve nasıl bulunur?
Hematit taşı günümüz koşullarında sıklıkla kullanılan bir doğal ve değerli bir taştır. Kullanan kişiler açısından büyük önem taşıyan hematit taşı nedir? Hematit taşı ne için kullanılır?
Hematit taşı, son zamanlarda erkek takı ürünlerinde kullanılan metalik parlaklığı olan en vazgeçilmez doğal taşlarından birisidir.
HEMATİT TAŞI NEDİR?
Hematit taşı, gri siyahımsı bir opaklığı bulunan, metalik parlaklığa sahip koyu renkte doğal bir taştır. Hematit taşı parlatılmaya elverişlidir ve saf siyah renk, gümüş renk ya da tunç mavisi renk gibi belirli bir metalik parlaklığa sahiptir. Hematit aslında aynı zamanda demir pasını andıran kırmızı bir oksittir. Taş kesildiğinde içerisinde kırmızı yapısı ortaya çıkar.
HEMATİT TAŞININ ÖZELLİKLERİ
Hematit taşının diğer adı kan taşıdır. Bu taşın en önemli özelliği ise görünüş olarak demiri andıran ama rahatlık ile kırılabilen hassas yapısı olan bir taş olmasıdır. Bu nedenle dikkat edilmelidir çünkü özellikle ince kesimli olan taşlar yere düştüğü zaman kolay kırılabilirler. Hematit, narin yapısı nedeni ile işlenirken dikkatli, hassas ve titiz davranılması gereklidir.
Hematit taşı ayrıca çelik üretimi için kullanılan tek mineraldir. İçeriğinde alüminyum, manganez, silisyum ve toryum elementleri bulunmaktadır. Eski uygarlıklarda tılsım amaçlı kullanıldığı bilinen bu taş, günümüzde ise şifa kaynağı olarak kullanılır. Çeşitli coğrafi bölgelerde hematit taşları kahverengi, gri, yeşil, siyah ve kırmızı renkte olabilir. Hematit taşı genellikle yarı saydam olup bazılarında koyu kırmızı çizgileri vardır.
HEMATİT TAŞI NASIL ANLAŞILIR?
Hematit taşının gerçeği ile sahtesini birbirinden ayırt etmek için kolay bir yöntem vardır. Bu yöntem ısıtma yöntemidir. Taşın doğal olup olmadığını anlamak için taşı ısıttığınız zaman renk değişimi oluyor ise sahte taştır. Eğer sahte değil ise hematit taşında renk değişimi olmamaktadır. Doğal taşlarda boyama yapılarak normal bir taş sahte taş şeklini alabilmektedir.
HEMATİT TAŞI NEREDE ÇIKARILIR?
Hematit taşı, genellikle günümüzde demir madenciliği alanlarında bulunmaktadır. Ayrıca magmatik kayalar ile ilişkili olan hidrotermal damarlarda da bulunmaktadır fakat en büyük hematit taşı rezervleri tortul kökenlidir. Dünyada en büyük hematit taşı Kanada, Quebec’te olan Superior Gölü çevresinde bulunmaktadır. Takı ve aksesuar sektörüne uygun olanlar ise İngiltere, Almanya, Venezuela, İspanya ve İtalya’da bulunmaktadır.
HEMATİT TAŞININ FAYDALARI
Hematit taşı günümüzde kolye, küpe, aksesuar amaçlı birçok üründe kullanılmaktadır. Hematit taşının günümüzde birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar;
Şifa olarak hematit taşı kullanıldığında cilde titreşimler verir ve sakinleşmeye yardımcı olur.
Kullanan kişilere dengede kalma özelliklerini sağlamaktadır.
Hematit, kişide ki canlılığı ve neşeyi sömüren toksik duyguları emmer ve kişiyi rahatlatarak feraha kavuşturur.
Stres, endişe ve gerilim durumlarında sakinleştirici özelliği ortaya çıkan taşlardandır.
Hematit eski dönemlerde gücü ve güven duygusunu arttırıcı olarak kullanıldığı için genel olarak negatif etkiyi azalttığı bilinmektedir.
Kullanan kişi de bulunan enerji dalgalanmalarını düzenler.
Sinir sisteminin düzene sokmaya yardımcı olur.
Kişilerin zihnini berraklaştırarak kişileri daha net ve olumlu düşünmeye yöneltir.
Kişilerde bulunan kan dolaşımını düzenler ve böylece kişi kendini daha iyi hisseder.
Romatizma ya da eklem hastalıklarında oldukça etkili olan hematit taşı hafifletici bir etki gösterir.
Ayrıca hematit taşı ile meditasyon yapmak oldukça ideal olup bu doğal taşın bir çok kişiye huzur be dinginlik verdiği bilinmektedir.
Hematit taşından yapılan bileklik ve hematit taşından yapılan kolye gibi takılar kullanan insanlar stresli dönemlerini daha sakin ve huzurlu bir şekilde atlatmaktadırlar.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.