YAŞAM
okuma süresi: 4 dak.

Yüksek sıcaklıklara karşı uzmanlardan acil önlem çağrısı!

Yüksek sıcaklıklara karşı uzmanlardan acil önlem çağrısı!

Yüksek ve orantısız sıcaklıklar binlerce insanın ölümüne sebebiyet veriyor... ‘Küresel çapta iş birliği’ çağrısında bulunan uzmanlar, ancak bilinçlenme ve doğru devlet politikaları yüksek sıcaklıkların canlı yaşamına olan olumsuz etkilerinin daha aza indirgenebileceğini belirtiyor.

Yayın Tarihi: 09/11/22 09:00
Güncelleme Tarihi: 09/11/22 10:19
okuma süresi: 4 dak.
Yüksek sıcaklıklara karşı uzmanlardan acil önlem çağrısı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da yazın etkisini gösteren sıcak hava dalgalarının en az 15 bin can kaybına yol açtığını açıkladı.

Ülkemizde de sıcak havaların özellikle yaşlılarda ve kronik rahatsızlığı olan bireylerde ani ölümlere sebebiyet verdiği gözlemleniyor...

İnsan sağlığını etkileyen orantısız sıcak havalar, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi çevresel faktörlerden kaynaklanıyor.

DÜNYADA SICAKLIKLAR HER YIL 1.2-1.5 DERECE ARTIYOR

Küresel iklim krizinin yaşandığı dünyada sıcaklıkların her yıl 1.2-1.5 derece arttığı tespit edilirken, uzmanlar devlet yöneticilerinin önceden önlem alması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Profesörler, yüksek sıcaklıklara çözüm bulunamaması durumunda canlı yaşamının sonunun gelebileceğine dikkat çekiyor...

Küresel iş birliğinin önemine vurgu yapan uzmanlar, yüksek sıcaklıkların etkilerine karşı ‘birlikte mücadele’ çağrısında bulunuyor.

ŞERİFE GÜNDÜZ

Prof. Dr. Şerife Gündüz, yüksek sıcakların temelinde yatan çevresel sorunları ve bu sorunların insan yaşamına etkilerini Kıbrıs Postası’na değerlendirdi.

Haziran-Ağustos 2022 döneminin Avrupa'nın en sıcak ayları olduğunu hatırlatan Gündüz, “DSÖ’nün raporuna göre kıtanın Orta Çağ'dan bu yana yaşadığı en kötü kuraklığa yol açtı” dedi.

Gündüz, aşırı ısınan havada enerjinin çok yüksek olduğuna vurgu yaparak, “Bununla beraber sel şeklinde yağışlarda olası” ifadelerini kullandı.

“MEGA SICAKLIKLAR SON 10 YILDA MEYDANA GELDİ”

Mega sıcaklıkların son 10 yılda meydana geldiğine değinen Gündüz, “Bu yılın Ekim ayı en sıcak yaşanan ekim ayı olarak literatürlere geçti” diye konuştu.

Gündüz, bu yıl Mısır’da gerçekleşen COP 27 toplantısında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres’in dünya devletlerine ‘İnsanlığın bir seçeneği var: İş birliği yap ya da yok ol’ diye çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, olayın ciddiyetine dikkat çekti.

Sıcaklık artışlarını 2 dereceye sabitlenmesi gerektiğine vurgu yapan Gündüz, “Küresel çapta iş birliği lazım. Bunu yapamazsak bu insanlığın sonu demektir” açıklamasında bulundu.

SİBEL SİBER

Kıbrıs Postası’na konuşan eski Başbakanlardan ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Siber ise, yüksek sıcaklıkların insan sağlığında yarattığı etkileri yorumladı.

Siber, güneş ışınlarının vücuda temas etmesinin getirdiği ciddi tehlikelerin olduğunu belirterek, “Sıcaklar dolayısıyla damarlar genişliyor ver terleme oluyor” dedi.

Özellikle yaşlıların ve kronik rahatsızlığı bulunan hastaların sıcak havalara daha fazla dikkat etmesi gerektiğine değinen Siber, “İdrar kesici alan hastalarda sıcak havalar ekstra problem yaratıyor” diye konuştu.

Siber, tansiyon rahatsızlığı olan hastaların da yüksek sıcaklarda kontrollü bir şekilde dışarı çıkması gerektiğini söyledi.

“ÖNLEMLER ALINMAZSA AŞIRI SICAKLARA MARUZ KALMAK ÇOK TEHLİKELİ”

Önlemler alınmadığı takdirde aşırı sıcaklara maruz kalmanın ‘çok tehlikeli’ olduğuna vurgu yapan Siber, “Yüksek sıcaklar cilt kanserine de sebebiyet verebiliyor. Bunun için sıcak havalarda ince ve açık renk kıyafetler giyilmeli” açıklamasında bulundu.

Siber, sıcak havalarda vücuttaki su kaybının arttığını ifade ederek, “Bol bol su içmeliyiz. Su içme imkanı olmayan hastaların da özellikle sıcak havalarda suya erişimi sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.