Gıdıklanınca attığımız kahkahanın diğerlerinden farklı olduğu keşfedildi: Makineler ayırt edebiliyor
Yeni bir araştırma, insanların gıdıklandığında attıkları kahkahanın diğerlerinden, örneğin bir espri duyunca attıkları kahkahadan "tamamen farklı" olduğunu ileri sürüyor.
Amsterdam Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, hem makinelerin hem insanların farklı kahkaha tiplerini ayırt etmeyi öğrenebildiğini ve kahkaha gıdıklama kaynaklı olduğunda tespit edebildiğini söylüyor.
Gülmek karmaşık bir davranış ve benzer ifade şekilleri, şempanzeler, sincap maymunları ve köpekler de dahil olmak üzere birçok memelide görülüyor.
Kendisinin veya başkasının sesini daha önce duymamış sağır insanlar bile kahkaha atıyor, bu da genetik mekanizmaların süreçte bir rolü olduğuna işaret ediyor.
Ancak bilim insanları, kahkahanın oyun oynarken ya da komik bir şey izlerken olduğu gibi çeşitli biçimleri bulunduğunu ve bu ayrımları incelemenin, benzersiz işlevlerini anlamak için önem taşıyabileceğini söylüyor.
Gıdıklama, makak maymunları ve şempanzelerde bile görülen bir oyun oynama türü ve insanlarla diğer memelilerdeki oyun kahkahaları arasındaki en yakın evrimsel bağlantı.
Çarşamba günü Biology Letters'da yayımlanan yeni çalışmada; gıdıklama, şakalaşma, komedi performansları, eğlenceli oyunlar ve birinin talihsizlik yaşadığı anı görmek gibi gerçek hayattan anlar içeren yaklaşık 900 kahkaha kesitindeki ses bileşenleri incelendi.
Bilim insanları, bu kahkaha kayıtlarını bir makine öğrenimi algoritmasını eğitmek ve sınamak üzere kullandı.
Ardından ikinci bir deneyde, 200'ün üzerinde katılımcıya 900 kesitten 30'unu dinleterek gıdıklamanın tetiklediği kahkahaları tespit etmelerini istediler.
Katılımcılar, bu kahkahayı yüzde 60'ın üzerinde bir oranda doğru tespit ederken ikinci bir dinleyici grubu da bu tür kahkahaların daha az kontrollü duyulduğunu ifade etti.
Araştırmacılar, hem makine öğrenimi modelinin hem de insan deneklerin, gıdıklanma kaynaklı kahkahaları ayırt etmekte epey becerikli olduğunu keşfetti.
Bilim insanları, "Dinleyiciler, herhangi bir görsel ipucuna erişim olmaksızın gıdıklama kaynaklı kahkahaları doğru bir şekilde ayırt edebiliyor" diyor.
Elde ettiğimiz sonuçlar, gıdıklanmanın neden olduğu kahkahanın, eşsiz bir akustik ve algısal profile sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Bilim insanları, gıdıklandığımızda kahkaha atma şeklimizin, diğer tetikleyicilerin neden olduğu kahkahalardan açıkça ayırt edilebildiği ve bunun evrim sürecinde korunmuş bir tepki olabileceğini sonucuna varıyor.
Örneğin gıdıklanmaya bağlı kahkahalarda daha fazla tahrik olma gözlemleniyor.
Araştırmacılar, bulguların makine öğreniminin karmaşık insan davranışlarındaki kalıpları ortaya çıkararak farklı davranışların evrimsel önemini aydınlatma potansiyeli de taşıdığına inanıyor.
Bilim insanları "Son yıllardaki teknolojik gelişmeler, davranışları doğal bir şekilde ortaya çıktıkları bağlamlarda incelememizi mümkün kılıyor ve makine öğrenimi, geçmişte bilinmeyen ayrımlara ışık tutuyor" diyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.