Bahaneleri bırakarak daha çok kitap okumak için kendinize meydan okuyun

İnsanlar genellikle çok daha fazla okumak istediklerinden bahsederler ve özellikle yeni yıl zamanlarında "bu yılın her bir ayında en az 2 kitap bitireceğim" şeklinde kararlar alırlar.

Hayatımızı kolaylaştıran e-kitaplar telefonumuzun içerisinde ve dolayısıyla her an yanımızda olsa da bu kitaplara ayıracak vakti de bulamayız. Kitap okumayı erteledikçe her ay en az 2 kitap hedefimizden daha da uzaklaşırız. Ancak kitap okuma alışkanlığınızı geri kazanmak istiyorsanız uygulayacağınız birkaç adımla iyi bir okuyucuya dönüşebilirsiniz. Tabii önce tüm bahaneleri ortadan kaldırmanız gerekiyor
BİR LİSTE YAPIN
Hangi konuda kitap okumak istediğiniz ya da hangi yazardan devam etmeye karar vermeniz çoğu zaman sıradaki kitabı seçme aşamasında son derece zamanınızı alır. Bu da istediğiniz kitabı bulana kadar kaybettiğiniz büyük bir zamandır. Ancak kendinize bir liste hazırladığınız takdirde sıradaki kitabınıza başlamak çok zaman almaz. Kendinize bir liste hazırlayın ve aklınıza yeni kitaplar ya da yazarlar geldikçe bu listeyi güncelleyin.
HER GÜN İÇİN KİTAP OKUMAYA BELLİ BİR ZAMAN ATAYIN
Kitabı boş anlarınızda araya sıkıştırmak yerine ona özel olarak zaman ayırın. Kendinize her sabah ya da her akşam yatmadan önce bir saatlik okuma zamanları belirleyin ve her gün bu kuralınıza uyun. Eğer uyku öncesi ya da sonrası sizin için kitap okumaya uygun saatler değilse öğle aranızın bir kısmını yemek bir kısmını ise kitap okumak için ayırabilirsiniz.
Kitaba ne kadar süre ayırmanız gerektiğine karar veremiyorsanız yüzde 10 kuralını uygulayabilirsiniz. Her gün kitabın yüzde 10'luk kısmını okuyup hedefinize ulaşabilirsiniz.
OKUMA SAATİNİ NE İLE DEĞİŞTİRECEĞİNİZE KARAR VERİN
Okumaya daha fazla zaman ayırmak istiyor ama zamanın az oluşundan şikayet ediyorsanız gün içerisindeki alışkanlıklarınızı düşünün ve nerede küçük değişiklikler yapabileceğinize karar verin. Mesela her gün televizyon izlemeye ya da sosyal medyaya ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Buralarda kesintiye giderek kitap okumaya daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
TEKNOLOJİK CİHAZLARI DAHA ÇOK KULLANIN
Kimilerinde göre kitabın sayfalarını karıştırmak, hatta kokusunu duymak bile çok önemlidir. Ancak teknoloji çağıyla birlikte tüm bu sayfalar ve mürekkepler dijital ortama taşındı, her an yanımızda dolaştırabildiğimiz küçük ve hafif cihazların içine girdi. Eğer bir e-okuyucuya sahipseniz ya da telefonunuzda benzer uygulamaları kullanıyorsanız kitap okumamak için hiçbir bahaneniz olmamalı. Ağır olmayan ve her an kolaylıkla yanınızda taşıyabileceğiniz bu cihazlarla toplu taşımada boşa geçen vaktinizi değerlendirebilirsiniz.
BÖLGEDE KALMA KONUSUNDA İYİ OLUN
Kimi zaman okuma alışkanlığına geri dönmek zaman alır ama alışkanlığınızı geri kazanmak için her gün kendinize küçük zaman dilimleri yaratın. Mesela gün içerisinde çok fazla zamanınız olmasa bile sadece 15 dakikanızı kitabınıza ayırın ki içerisine çekildiğiniz hikayeye akşam saatlerinde tekrar büyük bir hevesle geri dönün.
KİTAPLARINIZI DİNLEYİN
Gün içerisinde otomobilinizde ne kadar süre geçiriyorsunuz? Bu vakti sesli kitaplarla geçirip kitaplarınızı okuyamasanız bile dinleyebilirsiniz. Hem böylelikle trafiğin tüm sıkıcılığına güzel bir alternatifle yaklaşmış olursunuz.
KİTAPLARINIZI ZEKİCE TEDARİK EDİN
Eğer okuduğunuz kitap sayısı ciddi şekilde artmaya başladıysa ve okuduğunuz kitapların hepsini satın aldıysanız evinizde bir yoğunluk oluşmaya başlar. Buna alternatif olarak kütüphaneden kitap edinebilir ya da dijital ortamdaki kitaplara daha çok başvurabilirsiniz.
KEYİF ALMADIĞINIZ KİTABI BIRAKIN
Eğer keyif almıyorsanız bir kitabı okumayı bırakabilirsiniz. Kitabı okumaya başladınız, "Belki sonrasında keyif almaya başlarım" diye düşündünüz Ancak hiçbir aşamasında kitaptan keyif almadıysanız okumayı bırakabilirsiniz. Onun yerine sırada sizi bekleyen yepyeni bir macera başlayabilirsiniz.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.