KKTC'nin ilk yerli üretim güneş enerjili arabası MZ 535
Yakın Doğu Üniversitesi'nin AR-GE ekipleri tarafından tasarlanıp üretilen ve ülkemizin güneş enerjisi ile çalışan ilk yerli üretim arabası olan RA 25 isimli aracın kaydı Motorlu Araçlar Mukayyitliği tarafından yapıldı. Ülkemizde ilk kez üretilen araç olma özelliği taşıyan RA 25, Yakın Doğu Üniversitesi tarafından verilen ve Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan TRNC535/14NEU0001 şasi numarasına sahip.
Yakın Doğu Üniversitesi,Kıbrıs (Near East University,Cyprus) Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Polis Genel Müdürlüğü Araç Muayene şubesi tarafından bugün gerçekleştirilen muayene işlemleri sonucunda RA 25 tüm kontrollerden başarı ile geçti. Muayene işlemlerinin ardından Motorlu Araçlar Mukayyitliği tarafından kaydı yapılan RA 25'e MZ 535 no'lu plaka verildi. MZ 535 no'lu RA 25'in böylece ülkemizin ilk yerli üretim arabası olduğu da tescillendi.
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel yaptığı açıklamada Yakın Doğu Üniversitesi Ar-Ge ekipleri tarafından tasarlanan ve üretilen ileri teknoloji ürünü Güneş Enerjili RA 25'in muayeneden geçerek Motorlu Araçlar Mukayyitliği tarafından MZ 535 plaka no'su ile kaydının yapılmasıyla birlikte RA 25'in ülkemizin ilk yerli üretimi arabası olduğunun tescillendiğini söyledi. Doç Dr. İrfan S. Günsel araca ismini veren RA'nın eski Mısır'da Güneş Tanrısının adı olduğunu, 25'in ise Yakın Doğu Üniversitesi'nin 25, kuruluş yılını simgelediğini ifade etti.
Doç. Dr. Günsel, Çevre Dostu RA 25'in ülkemizin yollarında kullanılmaya başlanmasının Yakın Doğu Üniversitesi'nin ülke bilimine ve insanına katkı koymada ulaştığı lider rolünün bir göstergesi olduğunu ifade etti. RA 25'in bilimsel ve teknolojik araştırma, geliştirme ve üretim çalışmalarında ülkemiz açısından bir milat olduğunun altını çizen Doç. Dr. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi'nin bu alanda olduğu gibi bilimin tüm alanlarında toplumuna ve dünyaya katkı sağlayacak ilklerin yaratıcısı olmaya devam edeceğini vurguladı. Doç. Dr. Günsel, RA 25'in üniversitelerin bilim ve düşünce üretmenin yanı sıra bu düşünceleri hayata geçirerek toplumsal fayda yaratma ve toplumun geleceğinde öncü rolü oynama misyonunun da önemli bir simgesi olduğunu kaydetti.
RA 25 Pazartesi günü Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 27 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA tarafından organize edilen "Güney Afrika Güneş Enerjili Araçlar Rallisi'nde ülkemizi temsil etmek üzere Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitmek üzere yola çıkıyor.
RA 25'in Teknik Özellikleri:
Tamamen güneş enerjisiyle çalışan ve 1800 Watt gücünde doğru akımlı bir motora sahip olan üstün teknoloji ürünü RA25 150 km hıza ulaşabiliyor. Üç tekerlekli olarak dizayn edilen araç, özel olarak üretilen Michelin 95/80R16 Solar Radial lastikler, 550 adet 12.5 X 12.5 cm. büyüklüğüde 550 adet solar panel, 500 adet laptoplarda kullanılan ve şarj edilebilen Panasonic 3.7 voltluk 2250 mAh değerinde pil, 1 adet 1800 Watt gücünde doğru akım elektrik motoru, 1 adet motor sürücü, 2 adet MPPT (Maximum Power Point Tracking), 2 adet Hücre Kontrol Ünitesi (Cell Management Unit) ve 1 adet Pil Kontrol Ünitesi (Battery Management Unit) ile donatılmıştır. Modern araçlarda kullanılan disk fren sistemine sahip olan araçta direksiyon ve süspansiyon yapısı Formula 1 araçlarında olduğu gibi dizayn edildi. Teknoloji harikası gelecek nesil aracın sadece ileri ve geri olmak üzere iki vitesli kontrol paneli bulunmaktadır. RA25 5 metre uzunluğunda, 1.8 metre genişliğinde ve yerden en yüksek noktası ise 1 metre olacak şekilde dizayn edildi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.