AB:"Türkiye'nin Kıbrıs'taki ihlallerini görmezden gelemeyiz"
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 75. KPK toplantısı Brüksel'de başladı .KPK toplantısına Kıbrıs sorunu tartışmaları damga vurdu.İşte 75.KPK toplantısının ilk bölümden söz alan bazı katılcılar şunları kaydetti:
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş-Başkanı Afif Demirkan: KPK Türkiye-AB ilişkileri hızlandırmak katkı sağlamak ve motivasyon getirmek amacıyla kurulmuştur.KPK sorun üretme değil sorunlara çözüm ütretme platformudur.Geçmişte KPK ile ilgili acı hatıralarımız var.Türkiye'nin AB müzakerelerinde son 4,5 yıldır 1 faslın açılması Türk halkında hayal kırıkığı yarattı.Müzakereler siyasetten arındırılmalıdır.Türkiye olarak 23.24. fasıllarının açılmasını istiyoruz.
Johennes Han:Türkiye'nn AB perspektifinde tereddüt yok.Bunun giderilmesi lazım.Türkiye'nin AB yolu uzun bir yol. Önümüzdeki beş yıl boyunca hazırlanmalıyız. Bu hem AB hemde Türkiye için faydalı olacak Türkiye AB ilişkileriyle ilgili son 2014 raporumuzda Türkiye'nin AB için anahtar stratejik bir ülke olduğu kabul ediliyor.Raporda hükümetin yolsuzluk iddiaları ,yargı içerikli sorunlar,ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı gelişmeleri üzülerek görüyoruz.Türkiye demokratikleşmeyle ilgili aldığı kararlarda acele etmemeli ve paydaşlarla yapılacak değişilik paylaşılmalıdır.Hukukun üstünlüğü alanında daha çok reform yapılması gerekiyor. 23. 24. başlıklar açılmalıdır.Hukukun üstülüğü ve temel haklar konusundaki işbirliği gelecekteki ilişkilerimizi belirleyecek. Türkiye'nin vize alanında attığı adımlar önemli. Kıbrıs sorunuyla ilgili Türkiye'ye net mesaj vermeliyiz.Siyasi açıdan şunu da görmemezlikten gelemeyiz.Kıbrıs sorununu çözemezsek Türkiye AB üyesi olmayacaktır. Ana mesajımız Türkiye Kıbrıs'ın MEB'indeki egemenlik haklarına saygı duymalıdır.
Volkan Bozkır:Yeni Türkiye yeni Avrupa söz konusu.AB üyeliği stratejik hedefimizdir.Türkiye'nin imajı Avrupa'da, Avrupa'nın imajı Türkiye'de yıprandı.Fasıllarla ilgili şu anda 28 fasıldan 14 Türkiye'de biz kendimiz açtık.Kıbrıs'ta BM müzakerelerini başlatmak öncelik olmalı.Perspektifimiz 50 yıllık sorunu çözmek olmalı.Avrupa Parlamentosu'nun Kıbrıs konusunda yayınlayacağı bildiri tek yanlı ve yararlı olmayacaktır.AB Konseyi'nin (KKTC'ye) doğrudan ticaret ve mali yardım kararları da var. Bunları neden gündeme getirilmiyor.AB Konseyi'nin bir kararını beğenip diğerini beğenilmiyor.
Alberto Cutillo AB Dönem Başkanı İtalya'nın Dışişleri Bakanlığında Avrupa entegrasyonundan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
Türkiye'nin AB sürecini ilerletmek için siyasi irade lazım.AB olarak iktidarın yargıya karışması,medya özgürlüğü yolsuzlukla mücadele ve yargı bağımsızlığı alanında elştirilerimiz var.Türkiye Ankara Protokolü uygulamalı ve Kıbrıs ile ilişkiler normalleşmelidir Bunlar yapılırsa müzakereler kolaylaşacaktır. Kıbrıs'ın MEB'indeki egemenlik haklarını tanıyoruz.
Kati Piri:AB'den Türkiye'ye yönelik eleştirilerin çoğunlukla yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasıllarının alanına giriyor.Yeni Türkiye Yeni Avrupa var.23. 24. fasıllar açılmalı Avrupa'dan kaynaklanan blokaj var. Geri Kabul Analşamsı ve Kürt sorunuyla ilgili atılan adımlar olumlu.AP'de Türkiye'ye karşı kuşkular var. KPK bunların giderilmesi için olumlu bir diyaloğ ortamı olabilir.Kıbrıs'ın tanınması, medya özgürlüğü hukukun üstünlüğü alnında AP raportörü olarak adil olacağım.
Takis Hadjigeorgiou:Hepimiz zor durumdayız.Türkiye ilk olarak siyasi (Kıbrıs) sorunu çözmeyi anlamalı.Türkiye yeni fasılları açmaya hazır.Ama gözlerimizi kapatıp bu kadar büyük sorunu görelim.Kıbrıs sorunu çözümlenmeli.Yoksa 2004 deneyimlerini yaşarız. 2014 yılındayız geleceğe bakmalıyız.Türk gemileri Kıbrıs MEB'ini ihlal ediyor. Kıbrıs Tükleri bu arada kullanılıyor. Kıbrıslı Türkleri korumalıyız.Kıbrısın kuzeyinde 100 bin kişi yaşıyor ve 40 bin Türk askeri var. Kıbrıslı Türklerin özgürlüğünü kısıtlamayalım.Kıbrıslı Türkler Davutoğlu'nun Kıbrıs'ı Türkiye'nin arka bahçesi gibi gördüğünü ve buna göre davrandığını söylüyorlar Türkiye'nin bu tutumunu zorlamanın imkanı olmadığını düşünüyorum Maalesef Türk hükmeti aynı görüşte değil.Gelecek açısında çok iyimser değilim Geçmişe oranla daha yapıcı olunacağını söyleyemem Türkiye sözlerle değil eylemler ile Kıbrıs sorununa çözüm bulmalı.
Umut Oran : 75. KPK'yı yapıyoruz. KPK 1965 kurulmuş yaklaşık 50 yıl olmuş çalışmalar devam ediyor.Müzakere başlıklarına siyasi blokaj var Bana göre hem AB hem Türkiye bu konuda masum değil. Avrupa Kanadı KPK'nın her toplantısında Kıbrıs sorununu sürekli gündeme getirerek toplantı torpilleniyor.Samimi ve pozitif bir ortamda ilerlenmenin önüne geçiliyor.
Elissavet Vozemberg: Türkiye'nin yeni stratejisi bağlamında Kıbrıs'taki ihlallerini görmezden gelemeyiz.Türkiye'ye karşı AB daha sert olabilirdi. Türkiye'nin bu tavrını sürdürmesi kabul edilemez.Açık diayloğ diye başka ülkenin egemenlik haklarını ihlal ediliyor.
Ali Şahin:1997'de bir TBBM üyesinin danışmanıydım daha sonra milletvekli oldum.1960 yılı sonrası KPK'nın çalışmaları ve üstlendiği misyona baktığımızda KPK'nin sınıfta kaldığını görüyoruz.Türkiye-AB sürecinin önündeki engelleri kaldırmak için uzlaşı ortamı oluşturmak hedefiyle kurulan KPK sadece Kıbrıs komisyonu haline getirildi.Daha KPK'nın ilk gününde Kıbrıs sorunu komisyon çalışmalarını gölgeledi.
Eleni Theocharous:Türkiye Kıbrıs'ı tanımamasına rağmen müzakereler sürdürüldü Türkiye'nin Kıbrıs'ı işgali uluslararası mahkemeler tarafından yasadışı olarak görüldü.Avrupa topraklarını işgal edenle müzakereler nası yapılır?.15.fasılın açılmasını kabul edemeyiz. Kıbrıs'ın MEB'nin tanınması askeri tehditleri geri çekmeden Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye'nin AB süreci ilerlemez.
Costas Mavrides: AB Konseyi Türkiye'den son Kıbrıs sorunuyla ilgili talebi var. AB Kıbrıs'ın MEB'ine saygı duymasını istedi.Türkiye'nin AB hukukuna ve kararlarına uyma isteği var mı?
Ebubekir Gizligider: Türkiye AB KPK toplantısında millyetçi reflekslerle provoke ediliyor.Daha ne kadar provokasyoa devam edilecek.Bizde milliyetçi refleskler var.
Renate Sommer:50 Yıldır KPK yoktu. Türkiye aday ülke olduğu 15 yıldır KPK var. Yeni başlangıç istiyoruz deniliyor Aslında değişen hiç bir şey yok.Karşılıklı suçlamalar Biraz daha objektif konuşabilsek iyi olacak. KPK karşılıklı görüşleri daha iyi anlamak için oluşmuş bir platform.Biraz daha ılımlı olalım.Kıbrıs AB üyesidir KPK'da Kıbrıs konuşulacak.KPK'da Kıbrıs konuşulmasın demek yanlıştır. Bu ülkenin topra bütünlüğü bir aday ülke tarafından işgal edilmiştir.
Volkan Bozkır AP üyelerinin sorularına özetle şu cevabı verdi:
Kıbrıs sorunu 50 yıldır sürüyor.Şu veya bu şekilde bu sorun çözülmeli. Kıbrıs'ta birbirinden ayıran bir duvar var.Bu utanç duvarının adayı bölmesine izin vermemeliz. Bölünmüş haliyle ada AB'ye üye alındı.Bunada bir terminoloji bulundu.AB müktesebatı Kıbrıs'ın Kuzeyinde donduruldu diye.Kıbrıslı Rumlar Annan planını reddetmeseydi adada 600 Türk askeri kalacaktı.Görüleceği üzere Rumlar Türk ve Yunan askerleriyle yaşamaktan memnun.
AB Haber
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.