İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

"Plajlara ücretsiz girmek yasal hakkımız"

"Plajlara ücretsiz girmek yasal hakkımız"

Her yıl tartışma konusu olan plajlara ücretsiz girme eylemleri bu yıl da, etkisini arttırarak devam ediyor.

Yayın Tarihi: 28/06/15 11:19
okuma süresi: 4 dak.
"Plajlara ücretsiz girmek yasal hakkımız"
A- A A+

Sosyal medya üzerinden paylaştıkları video ile anayasal haklarına sahip çıkan gençler Yusuf Özgü Sertel ve Kamil İpçiler, konuk oldukları Günaydın Ada programında önemli açıklamalar yaptı. Plajlara ücretsiz girmenin yasal hak olduğunu ifade eden Sertel ve İpçiler vatandaşlara dirayetli olmaları çağrısında bulundular.

"DAHA ÇOK İNSANIN DENİZE HİÇBİR ÜCRET ÖDEMEDEN GİRMESİ EYLEMLERİ'

Plajlara ücretsiz olarak girme eğiliminin 2009 yılında başlatılan bir sürece dayandığını ifade eden İpçiler, sözlerini şunları kaydetti:

"Aslında 2009 yılına dayanıyor bu hak talebi. Baraka Kültür Merkezi aktivizmlerinin hissettikleri bir rahatsızlıktan ötürü, başladı. Buna rağmen denize girmek için ciddi ücretler talep ediliyor bizden. 4 kişilik bir ailenin artık denize girmesi insanların bütçesi içerisinde hesaplaması gereken bir şey haline geldiği anda bu rahatsızlık doğdu. İlk başta yasal haklarımız incelendi, araştırıldı. Böyle bir anayasal hakkımızın olduğunu öğrendiğimiz anda artık amaç daha çok insanın bunu duyması, daha çok insanın denize hiçbir ücret ödemeden girmesi üzerinden eylemler başlatıldı. Geçenlerde de arkadaşların videosu Deniz Kızı'nda başladı."

"FARKLI FİKİRLERİMİZ VAR"

İnsanları birlikte hareket etmeye teşvik ettiklerini belirten İpçiler, özellikle sosyal medyada önemli bir destek bulduklarını ifade etti: "Farklı fikirlerimiz var. Geçtiğimiz yıllarda bu organizasyonun duyulmamasının en büyük sebebi, biraz daha farklı organizasyonların yapılmasıydı. Buralarda işletmenin farklı bir tavrı vardı. Normal bir vatandaş ailesiyle gittiğinde çok farklı bir tutumla karşılaşıyordu. Biraz da insanlarda şu olmuştu; birileri giriyor ama bize izin verirler mi? Bu yıl daha farklı bazı atılımlar düşünüyoruz.

Söz konusu plajların belli noktalarında standlar olabilir, bildiriler dağıtılabilir. Ailenizle olur, arkadaşlarınızla olur bu hak herkesin hakkıdır. Herkes bu hakkını talep edebilir. Sosyal medyadan başlatmış olduğumuz şey özellikle insanların birlikte hareket etmesi. Giriş izni verilmediği durumda videoya alınması, bizimle iletişime geçmesi daha çok bu noktadadır sosyal medyanın yaydığı alan."

"ORADA DA ÜCRET ÖDEMEDEN GİRİYOR İNSANLAR"

Anayasanın ilgili maddesinin açık olduğunu belirten Sertel ise, hakların verilmediğini alındığını söyledi: "Sermayenin hakim olduğu, özel işletmeler dediğimiz, rant güden sadece sermayesini çoğaltmayı güden işletmeler içinde aynı şekilde. Onlar vermez, siz talep edip alacaksınız."

Türkiye ve Güney Kıbrıs'taki uygulamalardan da örnekler veren Yusuf Özgü Sertel ise şunları söyledi: "Antalya Konyaaltı plajı Büyükşehir Belediyesi'nin işletmeciliğinde 7 bin şezlong, 3 bin 500 şemsiye, masa, duş, tuvalet ve engellilere özel platform ücretsiz. Hizmetler ücretli, giriş ücretsiz. Orada da ücret ödemeden giriyor insanlar."

Ceren Ercih - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.