İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

İz bırakmış Kıbrıslı Türkler sempozyumu bugün yapılıyor

İz bırakmış Kıbrıslı Türkler sempozyumu

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi'nin, Kıbrıs Türk halkının sosyal, siyasal ve kültürel yaşamına katkı yapan değerler için iki yılda bir düzenlediği "İz Bırakmış Kıbrıslı Türkler Sempozyumu"nun 5'incisi bugün yapılıyor.

Yayın Tarihi: 07/11/08 11:20
okuma süresi: 4 dak.
İz bırakmış Kıbrıslı Türkler sempozyumu
A- A A+

DAÜ Mimarlık Fakültesi'nde yer alan ve bu sabahki açılış töreninin ardından 3 oturum halinde gerçekleştirilecek sempozyumda, Kıbrıs adasında ilk modern konutları hayata geçiren Kıbrıslı Türklerin ilk mimarlarından Ahmet Vural Behaeddin ile "hocaların hocası" olarak tanımlanan ve bir çok ressam yetiştiren Ressam Ali Atakan konu ediliyor.
Kıbrıslı Türk değerleri topluma tanıtmak, onlar hakkında araştırma yapılmasını teşvik etmek ve bu kişiler hakkında kaynak oluşturulmasına katkı yapmak amacı da taşıyan sempozyumda, Behaeddin ile Atakan'ın hayatları, eserleri, Kıbrıs Türk toplum yaşamına katkıları irdeleniyor.
Sempozyum çerçevesinde, dün açılan Ali Atakan sergisinin ardından bugün de Mimarlık Fakültesi'nde Ahmet Vural Behaeddin sergisi açıld
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Ufuk Taneri, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, DAÜ'nün akademik yaşamdaki önderliğini, verdiği değerle, kültür ve sanat alanında da sürdürdüğünü kaydetti.
Kıbrıs Türk toplumunun değerlerinin tüm Türk dünyasının değerleri olduğunu belirten Taneri, sempozyumda çok değerli oturumların gerçekleştirileceğine inandığını ifade etti.
Taneri, görevde 5 ayı geride bırakan bir yönetim olarak, DAÜ'nün önceki kazanımlarına ivme kazandıracaklarını kaydederek, şeffaf bir yönetim olduklarını, katılımcı politika izlediklerini bilgi ve donanıma büyük önem verdiklerini söyledi.
Taneri, stratejik önceliklerinin; uluslararasılaşma, bilimsel araştırmanın ön plana çıkarılması, akreditasyonlar, Avrupa yeterlilik sisteminin oturtulması ve dünya üniversiteleri arasında farkındalık yaratma olduğunu da sözlerine ekledi.

DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Naciye Doratlı da, sempozyumun çok anlamlı olduğunu belirterek, bu yıl üzerinde yoğunlaşılan değerlerden birinin Mimar Ahmet Vural Behaeddin olduğunu ifade etti.
Mimarlık Fakültesi'nin vizyon ve hedeflerinin Behaeddin'in eserlerinde kimlik bulduğunu kaydeden Doratlı, Behaeddin'in eserlerinin birçoğundan mimarların ve mimarlık öğrencilerinin ders alması gerektiğini söyledi.
Doratlı, fakülte olarak Behaeddin gibi değerli mimarlar yetiştirmenin en büyük hedefleri olduğunu belirtti.

DAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, Mimarlık Fakültesi ile işbirliği içerisinde sempozyuma 6 aydan bu yana hazırladıklarını belirterek, toplum belleğinde iz bırakmış değerlerin akademik düzeyde ele alınmasını hedeflediklerini kaydetti.
Osam, Mimar Ahmet Vural Behaeddin'in Kıbrıs adasında modern konutları hayata geçiren ilk mimarlardan biri olarak tarihe geçtiğini, Ali Atakan'ın da Kıbrıs Türk sanat yaşamına bir çok ressam yetiştirdiğini ifade etti.
Osam, Merkez olarak İz Bırakmış Kıbrıslı Türkler Sempozyumu'nun 5'incisini gerçekleştirdiklerini, bugüne kadar 6 uluslararası kongre, çok sayıda sempozyum ve panel düzenlediklerini, 24 kitap yayımladıklarını, Kıbrıs Araştırmaları Dergisi'nin de 34'üncü sayısına ulaştığını da ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.