Kurnaz: "Toplum içindeki kaos, ancak anlaşmayla ortadan kalkabilir"

Sosyolog ve Aile Danışmanı Ayça Kurnaz 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, bireylerin toplum içinde huzurlu yaşayabilmesi için yaşadıkları ülkenin güven vermesi ve belirli bir istikrara sahip olması gerektiğini belirterek, çok uzun yıllardır ülkenin böyle bir istikrara sahip olmadığı için bireylerin topluma olan güvenini ve saygısını kaybetmiş durumda olduğunu söyledi. Kurnaz, çıkış yolu bulunamaması ve sıkışmışlık hissinin gün geçtikçe artmakta olduğunu anlatarak, toplum içerisindeki kaosun ortadan kalkmasının, ancak kalıcı bir anlaşma ve barışla mümkün olabileceğini belirtti.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN
Sosyolog Ayça Kurnaz Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, 40 yılı aşkın bir süredir çözümsüzlük sürecinden dolayı toplumda ciddi boyutlarda inançsızlık ve umutsuzluğun yerleşmiş durumda olduğunu belirtti.
Bir çok kez umutlanan ve sonrasında başarısızlıkla sonuçlanan müzakerelerden dolayı yıkılan toplumun şu anki süreçte yeniden bir umut ışığı beklentisi içinde olduğunu ifade eden Kurnaz, müzakere sürecinde yıllardır katedilemeyen ilerlemeler sağlandığını belirtti. Kurnaz atılan adımların şeffaf bir şekilde toplumla paylaşılması, toplumun kendini süreç içerisinde hissetmesi ve bilinçlenmesi için çok önemli olduğunu söyleyerek, kendi toplumu için söz sahibi olduğunu hisseden bireyin, barışa daha çok inanarak birey olarak sorumluluğunu yerine getirmeye çalıştığını belirtti. Kurnaz şunları söyledi: "İyi niyet, uzlaşı isteği olduktan sonra her soruna çözüm bulunabilir. Toplumda şu anda bulunan kaosun bir sebebi yıllardır süren belirsizlik durumunun ülkede bıkkınlık yaratmasıdır ki bunu toplumun her kesiminde görmekteyiz.
Ekonomik ve siyasi istikrarsızlık, plansızlık, gelecek kaygısı, torpil sisteminin yarattığı adaletsiz sistem gibi nedenler toplum içerisindeki kaosun nedenleri arasında sayılabilir"
Kurnaz, bireylerin toplum içinde huzurlu yaşayabilmesi için yaşadıkları ülkenin güven vermesi ve belirli bir istikrara sahip olması gerektiğini anlatarak, çok uzun yıllardır ülkenin böyle bir istikrara sahip olmadığı için bireylerin topluma olan güvenini ve saygısını kaybetmiş durumda olduğunu kaydetti.
Siyasi ve ekonomik yapıda gerçekleşen dalgalanmaların bireyleri tahammülsüzleştirdiğini, bu tahammülsüzleşmeden dolayı bazen evde, bazen iş yerinde, bazen de sokakta toplum bireylerinin birbirlerine şiddet gösterdiğinin görülmekte olduğunu söyledi.
Çıkış yolu bulunamaması ve sıkışmışlık hissinin bu savaşı gün geçtikçe artırmakta olduğunu anlatan Kurnaz, çıkış yolu bulunamaması ve sıkışmışlık hissinin gün geçtikçe artmakta olduğunu anlatarak, toplum içerisindeki kaosun ortadan kalkmasının, ancak kalıcı bir anlaşma ve barışla mümkün olabileceğini belirtti.
Kurnaz, şunları kaydetti: "Kıbrıslıların artık kendi bağımsız kimliklerini kazanmaya, kendi ülkelerinde serbestçe dolaşmaya ve toplumsal kaynaşmaya ihtiyacı vardır. İzolasyonlardan kurtulup ancak üretime geri dönülürse bu toplum yeniden üretken ve mutlu olabilir. Torpil sisteminden uzak, eşitlik ve adalete dayalı bir siyasi sistem inşa edilirse bir çok sorundan da kurtulmuş oluruz. Kısacası toplumun yeniden kendi kimliğini kazanıp, kendi toplumuna yeniden güvenmesi toplumsal refah ve barış için şarttır.
Çevre ülkelerde bu kadar katliam yaşanırken 1 Eylül Barış Günü çok anlamlı olmasa da dilerim yakın zamanda bu katliama dur denir ve gerçek dünya barışı sağlanır. Umarım yakın zamanda bizde kalıcı barışı Kıbrıs'ta kutlarız"
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.