İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Yurtdışındaki Kıbrıslı Türk sayısı 645 bin

Yurtdışındaki Kıbrıslı Türk sayısı 645 bin

Ülkeden zorunlu göçlerle 1917-1955 arasında 30 bin Kıbrıslı Türk'ün göç ettiği, 1974 sonrası göçlerin durması beklenirken daha da arttığı ve 60 bin Kıbrıslı Türk'ün dünyanın birçok ülkesine göç ettiği belirtildi.Kıbrıs Türklerini çaresizlik göç ettiriyor

Yayın Tarihi: 13/11/15 17:12
okuma süresi: 10 dak.
Yurtdışındaki Kıbrıslı Türk sayısı 645 bin
A- A A+

Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Birliği Platformu Genel Koordinatörü Osman Kasapoğlu, ülkemizden yurt dışına göç eden Kıbrıslı Türklerin sayısının 1917 yılından bu yana yaklaşık 600 bin civarında olduğunu kaydetti

Kasapoğlu: "Bizim bu adada teknik elemana ihtiyacımız var. Kısa dönemde meslek erbabı olacak olan insanlara ihtiyacımız var. Her evde üç üniversite mezunu varken, egoları kabaran çocuklarımız umduğunu bulamayınca yurt dışına göç ediyor veya alakası olmadığı mesleklere giriyorlar"

Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Birliği Platformu Genel Koordinatörü Osman Kasapoğlu, iş sahasının az olmasının ada ülkelerinin kaderi olduğunu belirterek, "Bizim bu adada teknik elemana ihtiyacımız var. Kısa dönemde meslek erbabı olacak olan insanlara ihtiyacımız var. Her evde üç üniversite mezunu varken, egoları kabaran çocuklarımız umduğunu bulamayınca yurt dışına göç ediyor veya alakası olmadığı mesleklere giriyorlar" dedi.

Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Birliği Platformu Genel Koordinatörü Osman Kasapoğlu, doğduğu topraklardan, ayrılmak zorunda kalarak göç eden binlerce Kıbrıslı Türk'ün, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşam sürdüğünü, bu rakamın 60 bin kişiye ulaştığını söyledi.

HALKIN SESİ'ne yaptığı açıklamada, tarih boyunca, çeşitli nedenlerden dolayı Kıbrıslı Türklerin çeşitli nedenlerle göç etmek zorunda kaldığını, sosyo-ekonomik şartların yanı sıra yaşam koşulları ve uygulanan bürokrasi ve çaresizliğin de göçü artırdığını belirten Kasapoğlu, göçün nesiller boyu çoğalarak, toplamda 645 bin Kıbrıslı Türk'ün dünyanın çeşitli ülkelerine göç ettiğini kaydetti.

ÇATIŞMA VE ÇARESİZLİK GÖÇÜ

Kasapoğlu'nun verdiği bilgiye göre, toplumlararası çatışmadan dolayı 1974 yılına kadar birçok göç veren Kıbrıs, 1974 yılı sonrasından günümüze dek 'Çaresizlik göçü' adı altında göç vermeye devam etti.

Gerek politik, gerekse ekonomik nedenlerden dolayı göç etmek zorunda kalan veya göç etmeyi tercih eden Kıbrıslı Türkler, sadece 1974 yılı öncesinde değil, sonrasında da sürekli göç verdi.

1974 yılında toplumsal olarak gerçekleşen göçün ardından yurt dışına gerçekleşen bireysel göçlerin sayısı da yadsınamayacak kadar fazla oldu. Kıbrıslı Türklerin yurt dışına göçlerinde gerçek anlamda bilimsel bir sayı olmadığını dile getiren Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Birliği Platformu Genel Koordinatörü Osman Kasapoğlu, bireysel çabaları ve bazı kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda değerlendirmelerde bulundu.

1955 yılına kadar Kıbrıslı Türklerin zorunlu göç oranının ortalama 30 bin kişi olduğunu aktaran Kasapoğlu, bu rakamın 1974 yılına kadar, toplumlararası çatışma göçlerinde 40 bin kişiyi bulduğunu belirtti. 1974'den günümüze dek süregelen göçleri ise 'Çaresizlik göçleri' olarak nitelendiren Kasapoğlu, bu rakamın 60 bin kişiye ulaştığını söyledi

Kasapoğlu, "İngiltere, Türkiye, Birleşik Amerika, Avustralya, Hollanda, Kanada ve Almanya, Kıbrıslı Türklerin göç ettiği başlıca ülkeler arasında geliyor" dedi.

YURT DIŞINDAKİ KIBRISLI TÜRK SAYISI 645 BİN KİŞİ

Ülke dağılımına bakıldığı zaman en fazla göç edilen ülkeler arasında ilk sırada 320 bin kişi ile Birleşik Krallık, ikinci sırada 250 bin kişi ile Türkiye, üçüncü sırada ise 50 bin kişi ile Almanya geliyor. Yurt dışına göç eden ve orada nesiller geliştiren Kıbrıslı Türklerin sayısı toplamda 645 bin olarak tahmin ediliyor. Gerçek anlamda bilimsel bir rakam olmadığının altını çizen Osman Kasapoğlu, tüm bunların ortalama rakamlar olduğunu yineledi.

"BİZ, BİZİ BU COĞRAFYADAN GÖÇ ETTİRİYORUZ"

Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Birliği Platformu Genel Koordinatörü Osman Kasapoğlu, Kıbrıslı Türklerin yurt dışına olan göçleriyle ilgili birtakım ayrıntılara değindi.

"Bizim, bizi bu coğrafyadan göç ettirdiklerimiz 60 binin üzerinde" diyen Kasapoğlu, yürütülen birtakım siyasi bozukluklar neticesinde 1974 yılı sonrası göçlerin artığını belirtti.

Kasapoğlu, "Yani 1975 yılında bir federe devlet kurduk, kimsenin gitmemesi bekleniyordu, göçlerin durması bekleniyordu, en büyük göçler ise o zaman başladı. Bizim, bizi bu coğrafyadan göç ettirdiğimiz göçler 60 binin üzerinde" ifadesini kullandı.

GÖÇ DAĞILIMI, YAŞAM ŞARTLARINA ENDEKSLİ

Kıbrıs Türkleri Vakıflar ikinci Kongresi'nde de benzer konulara değindiğini dile getiren Kasapoğlu, 1974 yılı sonrasında yurt dışına göç eden Kıbrıslı Türklerin zaman geçtikçe, nesiller çoğaldıkça dünyanın farklı bölgelerine yayıldığını kaydetti. Yaşam şartlarına göre gerçekleşen bu dağılımda en büyük faktörün de yine kimlik ve pasaportlar ile gelen özgürlüğe dayalı olduğunu dile getiren Osman Kasapoğlu şöyle devam etti:

"1974 sonrası göçler, İngiltere, Türkiye, Fransa ve Avusturya'ya yoğun bir şekilde devam etti ama 1990 yılı sonrasında bu göçlerin çoğu Hollanda'ya kaydı. İngiltere'den okumaya gitmeye başlayan çocuklar oldu. Hollanda Avrupa ülkesi, pasaportlar ile daha özgürler, yakın bir ülke olduğu için bu ülke cazip geldi. Ayrıca sigara, haşhaş kullanımı da bu ülke seçiminde oldukça etkili diye düşünüyorum."

"KISA DÖNEMDE MESLEK ERBABI OLABİLECEK İNSANLARA İHTİYACIMIZ VAR"

Ülkedeki göçün en büyük nedenleri arasında iş sahasının az olmasını gerekçe gösteren Kasapoğlu, bu durumun bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Kasapoğlu, "İş sahasının az olması genelde tüm adaların kaderidir fakat buradaki en büyük sorumluluk Eğitim Bakanlığı'nındır" dedi.

Ülkede kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğunu ve bu doğrultuda yönlendirmeler yapılması gerektiğini belirten Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"İş imkânı yok, üniversiteyi bitirmeleri için hepimiz çocuklarımızı okullara gönderiyoruz fakat bizim üniversite mezunlarına ihtiyacımız yok ki! Bizim bu adada teknik elemana ihtiyacımız var. Kısa dönemde meslek erbabı olacak olan insanlara ihtiyacımız var. Her evde üç üniversite mezunu varken, egoları kabaran çocuklarımız umduğunu bulamayınca yurt dışına göç ediyor veya alakası olmadığı mesleklere giriyorlar. İş sahasının az olması genelde tüm adaların kaderidir.

Eğitim Bakanlığı bu ülkede hangi iş grubuna ihtiyaç duyulduğunu belirlerse ve buna göre kontenjanlar açılırsa, iş birliği içerisinde hareket edilir, bu sorunun önüne geçilebilir. Örneğin İngiltere'de 1975 yılında hükümet, ihtiyaç doğrultusunda sanat dalları açıp, iş garantisi ile yeni başlayanları ihtiyaç olan dallara yönlendiriyordu. Kimi bölümleri de tamamen kapatılmış. İhtiyaç doğrultusunda işsizlerini yıllar öncesinden ekonomiye kazandıran ülkeler var. İdarecilerimiz bunu halen daha düşünemiyor. Ülkedeki tüm işlerimiz kayıt altında olursa ve elde edilen istatistik veriler ile yola çıkılıp tüm bu işsizliğin ve göçün önüne geçilebilir."

Kıbrıslı Türklerin göç ettiği ülkeler:

İngiltere, Türkiye, Birleşik Amerika, Avustralya, Hollanda, Kanada, Almanya

Farklı kaynaklara göre Kıbrıslı Türklerin dünya genelindeki sayısı:

Kıbrıs: 302 bin kişi

Birleşik Krallık: 320 bin kişi

Türkiye: 250 bin

Avustralya: 50 bin

Kanada: 10 bin

ABD: 5 bin

Almanya: 2 bin

İtalya: 2 bin

Hollanda: bin kişi

Diğer Ülkeler: 3 bin

TOPLAM: 945 Bin kişi

Yurt dışı göçleri ve diğer ülkelerdeki nüfus:

Kıbrıslı Türklerin zorunlu göçleri: 1917-1955, İngiliz Genelgesi, 30 bin kişi

1955-1974 Toplumlararası çatışma göçleri, 40 bin kişi

(Bizim bizi göç ettirdiğimiz göçlerimiz) 1974-HALEN, çaresizlik göçleri, 60 bin kişi.

50 bin kişi Kıbrıslı Türk kimliğine sahip

Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu Avustralya Eş Başkanı Nevin Hüseyin:

Yurt dışında bulunan yaklaşık 600 bin Kıbrıslı Türk'ten sadece 50 bine yakını Kıbrıslı Türk kimliğine sahiptir

Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu heyeti ile adada bulunan ve Osman Kasapoğlu'na eşlik eden Avustralya Eş Başkanı Nevin Hüseyin ise konuya ilişkin düşüncelerini ve sıkıntılarını paylaştı. Yurt dışında uygulanan prosedürlerin ve işlemlerin hem çok çetrefilli hem de maliyetli olduğuna dikkat çeken Nevin Hüseyin, tüm bunların insanları bıktırdığına ve kimlik almaktan vazgeçirdiğine değindi.

Hüseyin, "Yurt dışında bulunan yaklaşık 600 bin Kıbrıslı Türk'ten sadece 50 bine yakını Kıbrıslı Türk kimliğine sahiptir. Örneğin İngiltere'de yaşayan bir kişi KKTC vatandaşı olabilir fakat onun çocukları olamaz, çok zordur prosedürler. Doğdukları ülkenin pasaportunu alıyorlar ve bu kimlikten çıkıp bin bir vatandaşlık sahibi oluyor. Yurt dışından ülkeye gelip vatandaş olması gerekiyor, bunu yapmak için de 74 sonrası gelen soyadı kanunundan dolayı sıkıntı yaşıyor, geri ülkeye gelip bunları gidermek zorunda kalıyorlar. Bir temsiliyetimiz yok. Tüm bunlarla uğraşacaklarına kimlik almıyorlar, vazgeçiyorlar" dedi.

Fehime ALASYA - Halkın Sesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.