Özersay: "Üyelikler, Pazartesi'nden itibaren mümkün olacak"
Kudret Özersay kuracağı partiyle ilgili açıklamasını bugün Kıbrıs Türk Ticaret Odası Salonu'nda yapıyor...
Kıbrıs Postası - CANLI
Kudret Özersay'ın merakla beklenen Parti açıklaması için hazırlıklar devam ederken, parti Kurucu üyeleri ve destekçileri de salonda hazır bekliyor. Kudret Özersay'ın kurduğu yeni partinin adı Halkın Partisi oldu.
Kıbrıs Postası olarak, Kudret Özersay'ın KTTO'daki açıklamasını canlı yayınla veriyoruz... Özersay açıklamasında şunları kaydetti:
Bir süre önce bir düğünde para takmak için beklerken yanıma Yeniboğaziçi'nden birisi yaklaştı. Ben seni bilirim dedi bana. Bugüne kadar belirli kişilerin partileri oldu hep. Bir defa da bizim partimiz olsun dedi. Halkın Partisi olsun dedi. Kuruldu, hayırlı olsun.
KURUCU ÜYELER ŞÖYLE:
Bu fikrin ortaya çıkmasında emeği geçen çok sayıda insan var. Sadece bir kısmı kurucu üye olarak burada olacak.
Kurucu üyeler:
Adem Çakır
Ahmet Kasımoğlu
Ahmet Tokatlıoğlu
Alev Müezzinoğlu
Ali Şefik
Altay Nevzat
Ayla Gürel
Ayşe Onar
Ayşen Kumsel Kansay
Cemre Esengin
Celal Eskimuhtaroğlu
Deniz Altınışık
Deniz Gürgöze
Duygu Uzun
Ercan Elçin
Erol Kaymak
Fehmi Öztürk
Ferdiye Ersoy
Gizem Çeliker
Göksel Saydam
Güneş Sarıkamış
Güven Erkal
Hasan İskan
Hilmiye Sezen Kumbur
Hülya Özkaya
İbrahim Çiçekseven
İbrahim Erben
İsmet Dirgen
Kemal Bağzıbağlı
Mehmet Çavuşoğlu
Gökalp Gündoğdu
Nilay Sevinç
Orhan Dilek
Orkun Bozkurt
Osman Erkovan
Özgül Ezgin
Özgür Vehit
Özlem Çelebi
Ramadan Beysun
Raziye Nevzat
Sadık Ülker
Serhat Usanmaz
Şefki Kıralp
Tekzen Köroğlu
Tuğberk Emirzade
Aylardır süren çalışmanın, yürüttüğümüz temasın, görüş alışverişinin ürünü olarak bugün İçşileri Bakanlığı'na vermiş olduğumuz dilekçeyle Halkın Partisi resmen kuruldu.
Ülkemizde hakikaten yeni ve farklı bir siyaset anlayışına ihtiyaç var. Toplumun geniş kısmının bu düşüncede olduğunu gördük. Kamuoyunda pek çok kişi böyle bir ihtiyacın varlığını sorgulamıyor. Ülke yönetimine hakim olan eski siyaset anlayışı, partisel zümresel ve kişisel çıkarlar çevçevesinde süreci desteklemiştir. Bu durum maalesef, yönetime dair değerler aşınmasına neden oldu. Halkın iradesinin her düzeyde yok sayılmasına, kendi geleceğini belirleme kapasitesini yitirmesine neden olmuştur. Kötü yönetim Kıbrıs Türk halkının en hassas olduğu şey olmuştur. Değerler erozyonu sadece siyasette değil, aynı zamanda toplumsal bir yozlaşmayla da karşı karşıyayız. Bunu da kabul etmemiz gerek. Siyaset ile ülke öynetimine aday olanlar ile vatandaş arasında ciddi bir güven bunalımı yaşanıyor. Menfaat ilişkilerine, partizanlığa dayanan eski siyaset anlayışına, toplumun kendi kurumlarına uzaklaşmasına neden olmaktadır. Halkın Partisi, halkı niradesinin kamusal alana sağlıklı yansıtılmasını, Kıbrıs Türkünü iyi yönetme hedefiyle yola çıkmıştır. Kendi içinde tutarlı, düürst bir yola çıkmıştır.
"MENFAAT TEMELLİ İLİŞKİ OLMAYACAK"
Geçen süre içinde bu sonucun nedenleri üzerinde de kafa yorduk. Bizler, verilen sözlerine tutulmasına ülke yararını esas alan ortak paydada buluşmaya, siyasetin farklı kesimlerle kurmuş olduğu doğasıyla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz.
İş insanları, sendikalar ve diğer STÖ'lerle irademizi ipotek altına alacak ilişkiye girmeyeceğiz. Bu topluma vereceğimiz en önemli taahhüttür. Menfaat ilişkisine dayalı bir temas kurmayacağız.
Menfaat temelli kurulan ilişki, siyaseti belirleyen şeydir. Kurulan yapının ne olduğu kadar, göreve geldikten sonra ne yapacağını belirleyen şeydir.
Halkın Partisi'nin amacı, tüzük ve programına bakıldığında;
Halkın bağımlılığı azaltılacak, gerek diğer devletler, diğer toplumlar nezdinde saygınlık kazandıracağız. Her hal ve şartta partizanlığa, usüzlsüzlüğe, eşitsizliğe, ötekilşetirmeye, keyfiliğe neden olabilecek tutum ve davranışa karşı etkili bir mücadele içinde olacağız.
Toplumsal nedenleri ve kökenleri olduğu bilinciyle, zor birşey olduğunun farkındayız. Biz bunu belirli bir dönemde, durum uygunudr, şartlar uygundur diye düşünerek değil, nedenleri doğru analiz ederek, elimizi taşın altına koyarak, ciddi bir sorumlulukla bu yola çıktık. Yolumuzun ne olduğunu, logonun ortasındaki beyaz ve aydınlık yolun bilinci içerisindeyiz.
Yeni siyasal oluşumun kurumsal yapısı:
PARTİ TÜZÜĞÜ
Halkın Partisi yapısal olarak, yozlaşmanın önüne geçilebilmesi için, sıkıntıların tekrar etmemesi için tedbirleri Parti Tüzüğü'ne yerleştirdik. Engellemek ve temiz siyaset ilkesini hayata geçirebilmek için bunlar gereklidir. Fiiliyattaki duruş herşeyden çok daha önemlidir.
1- Diğer partilerden farklı olarak, delege ya da örgüt başkanları olmayacak! Pek çok köyde örgüt başkanlarının önemli bir bölümünün menfaati için parti yönetiminde etkili oldukları bilinen bir gerçektir. Halkın Partisi'nde örgüt başkanlığı olmayacak. Üyeliğe dayalı sistem içinde, her bir üye, ilçe toplantılarına katılıp fikirlerini ortaya koyabilecek. İlçe Yönetimi de kararlarını bu çerçevede alacak.
2- Kadın ve gençler için kol olmayacak! Doğrudan yönetimde olacaklar! Her manada katkıları alınacak. Cinsel yönelimi ne olursa olsun toplumun tüm kesimlerinden fikirlerin bir araya gelmesiyle bu vizyon ortaya çıktı.
3- Başka partilere üye olanlar üyelik başvurusu yapabilecekler. Başka siyasal partilere üye olmuş herkesin üyelik başvurusu yapması durumunda, üye olması mümkün olacaktır. Geçmişte bir siyasi partinin yönetim kademelerinde yer almış kişilerin Parti üyeliği daha farklı bir prosedüre tabii olacak. Üyelik başvurusu sırasında, kaynağıyla birlikte mal beyanında bulunmaları talep edilecek.
4- Parti değiştiren vekiller başta olmak üzere, bazı vekillerin üye olmaları hukuken mümkün olmayacak. Siyasetin yozlaşma açısından geldiği noktaya bakıldığında, başka partilerde Genel Başkan, Sekreter olmuş kişiler, Parti vekilliği devam ederken transfer olan kişiler, Belediye Başkanları, milletvekilliği devam eden kişiler Halkın Partisi'ne üye olamayacak.
5- Siyasi partiler içinde parti disiplini kavramıyla farklı düşüncelerin ifade edilmesi, tartışmaların olması engellenmiştir. Çok sesliliğin önüne geçilmiş, daha uzun süre görevde kalınması için insanlar susturulmuştur. Bu halen devam etmektedir. Partinin üyeleri ve seçilmişleri, çok seslilik kararları uyarınca, kendilerini bağlayacak şekilde düşüncelerini dile getirebilecekler. Bu vekiller için de geçerli olacak. Yolsuzluk, hukuksuzluk, partizanlık gibi yaklaşımlarda bulunanlar partiden atılacaktır.
Geçmişte maalesef eski siyaset ürünü olarak, birey iradesinin bilerek siyasi oluşum içinde yer alması yerine; topluca ya da tepki şeklinde basına açıklama yapılarak transfer etme kültürü geliştiğini gördük. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Hukuken bunun mümkün olmayacağı bir yapı yaratıyoruz.
6- Makbuz olmadan herhangi bir şekilde bağış kabul edilmeyecek. Siyasal partiler bağış olmaksızın da çok farklı finansal ilişkilere girmektedirler. Bu tür bir ilişki kurulursa, verdiğiniz sözleri yerine getiremezsiniz. Bizler, belli bir makbuz karşılığında, yasayla ve üst limiti aşmayacak şekilde yerine getireceğiz.
Devletin kurumlarının bizi denetlemesini beklemeyeceğiz. Birkaç ayda bir gelir ve giderleri paylaşacağız. İsteyen de, kendi partisini denetleyebilecek.
7- Bu yeni siyasi oluşumun bir kişi kurucu olduysa, vekil adayı olur, vekil olduysa, kesin bakan olur anlayışı yoktur! Bunu açık yüreklilikle söylüyorum. Özellikle kurucu üyelerin de sayısını vekil adayları olarak algılanmasına gerek yok. Ülkemizde kamu görevlilerine siyaset yasağı vardır. Bunun değiştirilmesi gerektiğini görüyoruz. Böyle bir otomatik anlayışın olmadığını, mecliste gerçekten yasama faaliyetine katkı yapabilecek insanların vekil çıkacağını vurgulamak istiyorum.
70 sayfaya yakın Parti Programı vardır. Sorunların tespiti, bütüncül bir biçimde tutarlı bir öneriyi ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Bugünden itibaren internet sitemizden tam metnini alabileceksiniz.
Toplumun farklı kesimlerinden çalışma grupları oluşturuldu. Kendi alanında uzmanlaşmış katkı koyan insan oldu. Kendilerine teşekkür ederim.
Temel vizyon; ülkenin içinde bulunduğu durum, yaşadığı sıkıntı, ideolojilerde değil, uygulamalardaki yozlaşmadadır. Hakettiğimiz yönetimin kurulamaması temelinde ideolojilerden ziyade, siyasilerden uygulamada yozlşamaya varan ve hukuk dışılığa varan icraatlar yatmaktadır. Bizler siyasi yelpazenin farklı noktalarında duran bireyler olarak, farklı başlıklarda çok sesliliği içerecek bir oluşumdan bahsediyoruz.
Halkın Partisi'nin vizyonu 2 noktaya dayanmaktadır. Tüm politikalar, öneriler, yaklaşımlar bu 2 vizyon üzerinden şekillendi.
1- İyi Yönetim ilkesi
Devletin her kademesinde, işinin ehli olan bireylerin görev aldığı, yapılacak icraatlarda toplumunun tamamının yararının esas alındığı, israf edilmediği, etkili denetim mekanizmalarıyla kuralların uygulandığı, şeffaflığın, hesap sormanın mümkün olduğu bir sistemi tarif etmektedir bu ilke.
Etkili mücadele verilmesi için, başta sayıştay, polis, hukuk dairesi, maliye teftiş, Başbakanlık Denetleme Kurulu gibi kurumlarda yeniden yapılanma düşüncemiz vardır. Görevlerini yerine getirirken, yaşadıkları sıkıntılarda düzenlemeler yapmak. Kurumsal olrak birbiriyle ilişkilendirmek. Personel olarak desteklemek şeklinde somut önerilerimiz vardır. Vergi listelerinde kimlerin kazandığını görmek için o listelere bakmamamız gerekiyor. Vergi konusunda somut öneriler yaptık. Siyasetin istismar ettiği, resen vergi uygulamasıyla ilgili öneriler göreceksiniz. Gelir adaletsizliklerini gidermeye yönelik olarak, vergi enstrümanını kullanarak dengenin sağlanması yönünde farklı vergi modellerini görmek mümkün olacak.
2- Sosyal Adalet İlkesi
Yeni siyaset anlayışına göre, devlet vatandaş için vardır. Bir yandan dar gelirlilerin desteklenmesi, devletin sağlamakla yükümlü olduğu hizmetlerin, mağdur olmayacakları bir yapı oluşturmak en önemli taahhüttür. Eğitim, sağlık, çalışma yaşamı, vergi ve sosyal hizmetler öncelikli alanlarımızdır.
Özel sektörde çalışanlar ciddi anlamda ezilmektedirler. Toplumun belli bir kesminin başka kesmi ezdiği anlamında söylemiyorum. Koymuş olduğunuz kuralları uygulamazsanız, özel sektörde çalışma yaşamı zulme dönüşür.
Farklı bir siyaset anlayışına ihtiyaç vardır. Toplumun farklı kesimleriyle eğer olması gerektiği gibi değil de, menfaate dayalı ilişki kurulursa, uygulamazsınız. Göreve gelmezden önce kuracağımız ilişkilerdir önemli olan. Kuralların uygulanmasında sıfır tolerans kuralı işlenecek.
Türkiye ile savunma ve işbirliği antlaşması yapılması, anayasının geçici 10. maddesinin kaldırılması. Askeri bölgelerin sayısının azaltılması. Vicdani ret hakkının düzenlenmesi.
Siyasetin kalitesiyle ilgili olarak yaşanan sıkıntının nedenlerinden biri, siyaseti besleyecek damarların tıkanmasıdır. O yüzden biz, düzenlenmiş şekilde kamu görevlilerinin siyaset yasağının kaldıırlması gerektiğini düşünüyoruz.
Türkiye ile ilişkilerde dengeli ve sağlıklı ilişkiler olacak. Yönetim boşluğu yaratılmamalıdır. Müsaade etmediğimiz oranda, kendi irademize sahip çıkacağımızı, güvene dayalı bir ilişki kurabileceğimizi özellikle vurguluyoruz. Türkiye ile ilişkilerde farklı devlet kurumlarının Büüykelçilikle, Yardım Heyeti'yle kurulan ilişkinin normal olmadığını düşünüyoruz. Devletler arası ilişkilere dönüşmesi için, Türkiye ilişkilerinden sorumlu bakanlık oluşturulacak.
Kaliteli, laiklik ilkesine dayalı ilişki bizler için önemli. Eğitim son derece önemlidir. Devlet okullarının içi boşalmış durumdadır. Bunu itiraf etmesi gerekenler, icranın başındakiler değildir. Düzeltmesi gereken onlardır. Dar gelirlilerin gittiği devlet okullarında ciddi sıkıntılar vardır. Eğitimde bu sıkıntı varsa çözmek için yöntemler geliştirmek lazım. Okullardaki altyapı eksikliklerinin tamamlanması diğer yandan da denetim yapılmalıdır.
Gerek müfettişlerin, müdürlerin, eğitim kalitesiyle ilgili denetim mekanizmasını hayata geçirmek programımızda vardır.
Sağlık sisteminde; göreve gelen bakanlar kelime oyunuyla olmadığından bahsediyorlar. Sosyal Adalet boş bir kelime olarak kalmayacaksa, özel sağlıktan hizmet alamayan insanların, kamuda kaliteli bir hizmet almasını sağlamak devletin görevidir.
Randevu sisteminin çalışabilmesi için, kamuda çalışan personelin tam gün çalışma saatlerine uygun davranması, genel anlamda bir ülkede hukukun üstünlüğünden bahsedeceksek eğer, yürürlükteki kurallar uygulanmalıdır. İkinci iş yasaksa, bu yasak uygulanacak! Bunun değişmesiyle ilgili düşünceler programda vardır, bunun kararını tek başımıza veremeyiz. Belirli bir noktadan sonra kademeli olarak, ikinci bir işin yüksek vergilendirmeyle serbest bırakılmasını konuşmaya hazırız.
Din ve vicdan hürriyeti;
İnanan, inanmayan, ibadetini yerine getiren veya getirmeyen herkese saygı gösterecek ve ülke yönetiminde politikalarımız buna göre şekillendireceğiz.
Toplumsal cinsiyet politikamız, bu ülkede yaşayan herkesin ayrımcılığa uğramadan yaşaması sebebiyle çabamız olacak. Ötekileştirmeye karşı mücadele programımızda var. KKTC kuruluşu öncesinde veya sonrasında gelip ülkeye yerleşen yurttaşlarımızı çok kültürlülük temelinde zenginlik olarak değerlendirmekteyiz. Eski siyaset anlayışıyla, siyasi iradenin uzun yıllar istismar edildiğini, toplumsal bütünlşemenin gerçekleşemediğinin farkındayız.
Bizler, yurttaşlar arasında herhangi bir ayrımcılık ve ötekilşetirmeye izin verilmemesi amaçlarımız arasındadır. Ekonomik olarak çöküntü içinde olan Güzleyurt, Maraş, İskele Karpaz bölgelerinde ne gibi düşüncelerimiz olduğu ekonomi başlığında görülebilir.
Kıbrıs Sorunu'nun çözümünü destekliyoruz. Her iki toplumun da içine sindirebileceği bir çözümü destekleyeceğiz. Adadaki iki taraftan herhangi birinin kendisini kaybeden görmeyeceği bir çözümün mümkün olduğuna inanıyoruz.
Yerleşmiş BM parametreleriyle iki taraf arasındaki ortak açıklamalara dayalı olarak sürece destek vereceğiz. Bu süreci sürdürenlere destek vermek amacıyla önerilerde bulunacağız.
Ekonomi politikaları programın yarısını teşkil etmektedir. Kıbrıs Türk ekonomisinin farklı görevlerinde yer almış olan bireylerin katkılarıyla hazırlandı.
Turizm ve Yükseköğrenime dayalı, bilişimi onlarla aynı düzeye getirecek olan somut önerilerin olduğu vizyon vardır.
Yüksek öğrenimle ilgili olarak kalitenin artırılması için önerilerimiz vardır. Bazı mesleklerle ilgili sıkıntılar vardır. KKTC vatandaşlarına düzenleme yapma yönteminin gerekli olduğu kanaatindeyiz. Tasarrufla ilgili olarak tüm kesimlerin elini taşın altına koyacağı bir tasarruftan bahsediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle ilgili ne yapacağımız anlatıyoruz. İşsizliğin azaltılması için özel sektörde atılması gereken adımlar bellidir. Ortaya koyuyoruz.
HALKIN KURUMLARININ SATILMASINA MÜSAADE EDİLEMEZ
Topluma ait olan kurumların satılmasına müsaade edilmemesi düşüncesindeyiz. Öncelikle mali idari, yasal ve yapısal reformlarla iyileştirilmesi düşüncesindeyiz. Reformlara rağmen sorun yaşayan kuruluşların, hisselerin halka arzedilmesi yöntemini değerlendirmeye açığız. İhale kanunu düzenlendikten sonra peşkeş çekilmeyecek şekilde, fiyat denetiminin devlet kontrolünde olması gerektiğini düşünüyoruz. Üretilen hizmet nedeniyle dışa bağımlılık yaratibileceği endişesiyle daha fazla hassasiyet gösterilmelidir.
Her hal ve şartta Kıb-Tek'in varlığını sürdürmesini yasal ve yapısal reformlarla değiştirilmesini, belirli oranda bir elektrik üretiminde kapasiteye sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. AB içinde yer aldığı gibi, varolmaya devam eden bir unsur olmalı. Yapısal, mali, idari ve yasal reform ertesinde kurum sıkıtnıdan kurtulamıyorsa, halka arzedilmesi yöntemi düşünülmelidir. Halkın farklı şekillerinin sahip çıkabileceği ve denetleyebileceği bir yöntem yapısına devam etmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Liman muamele hizmetlerinin etkin olmaktan uzak, maliyetli bir şekilde yapılıyor olduğunun farkındayız. İşlemerin, yasal ve yapısal reformlarla iyilişetirilmesi gerekir. Bir liman idaresinin kurulması gereklidir. Hizmetlerin ikinci aşamada çözüm bulunamaması durumunda, kamu özel ortaklığıyla işletilmesi düşüncesindeyiz.
Telefon Dairesi'nin idari mali ve hukuki yapılanmaya ihtiyacı vardır. Siyaseten farklı kesimlerle ilişki kurmak gerekir. Geçmişte GSM operatörlerinin devrinden dolayı taahhüt edilen miktarın da oluşturlacak olan bütçelerine konularak, yatırımla ayakta kalması gerekir. Dünyayla temas kuracak bir yapıdan bahsediyoruz.
"SUYUN YÖNETİMİ KKTC'DE OLMALIDIR"
Suyla ilgili olarak partinin programı içinde duruşumuz yazmaktadır. Suyun yönetilmesiyle ve işletilmesi arasında fark vardır. Su yönetimi, KKTC otoritelerinde olmalıdır. Yer altı kaynakları, kuyu açma izinleri de dahil olmak üzere KKTC'ye ait olmalıdır.
Bizim engellememiz gereken, siyasette araç olarak kullanılan kuyu açma izni karşılığında oy ilişkileri kuruldu. Bunun olmayacağı bir KKTC Yönetimi'nden bahsediyoruz. Bir yandan kamu belediyeler, özel işletmelerin birlikte ortaklık şeklinde işletilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Bir yandan yerli yatırımcıların dahil olup olmayacağıdır? Tekelleşmeye kesinlikle karşıyız. Belediyelerin rolü kesinleştirilmeldir. Ne kadar istihdam yaratılacağı sözleşmeye konmalıdır! Suyun fiyatıyla ilgili olarak kamu otoritesi elinde olmalıdır.
Yarından itibaren partinin organları oluşturulmaya başlanacak. Pazartesinden itibaren üyelik başvuruları mümkün olacak.
Web sitesi www.halkinpartisi.biz dir.
TOPARLANIYORUZ'LA İLİŞKİMİZ YOK
Temiz Toplum Derneği bir dernektir ve partiyle ilişkisi yoktur. Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olduğumda yönetimden çekilmiştim. Bir STÖ'nün bağımsızlığını muhafaza etmesi gerektiğine inandık. Tüm siyaseti denetlemesi gerektiğine inanıyoruz.
GENEL MERKEZ DEREBOYU'NDA
Lefkoşa'da bir Genel Merkez olacak. Kısa süre içinde tüm ilçelerde merkezler olacak. Bugün için Lefkoşa'da Dereboyu'nda bir ofis, Merkez olarak kullanılacak.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.