İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

"Asrın Projesi'nin binde bir maliyetine kendi suyumuzu kazanabiliriz"

"Asrın Projesi'nin binde bir maliyetine kendi suyumuzu kazanabiliriz"

Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, "Asrın Hatası" olarak adlandırdığı KKTC Su Temin Projesi'ne harcanacak paranın binde biri maliyetine, kendi kaynaklarımızdan 57,5 Milyon ton suyu geri kazanabileceğimizi vurguladı. Akademisyenlerin yayımladığı makalelere dayanarak çözüm önerileri ortaya koyan Sarpten, Türkiye'den gelen su dışında seçeneklerimiz olduğunu ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 17/02/16 15:50
okuma süresi: 3 dak.
"Asrın Projesi'nin binde bir maliyetine kendi suyumuzu kazanabiliriz"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Filiz Seyis

Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, sosyal medyada yaptığı açıklamada, KKTC Su Temin Projesi'ne harcanacak paranın binde biri maliyetine, kendi kaynaklarımızdan 57,5 Milyon ton suyu geri kazanabileceğimizi belirtti.

Akademisyenlerin yayımladığı kendi suyumuzun korunmasına yönelik bilimsel makalelere dayanarak çözüm önerilerini sıralayan Sarpten, "Bu makaleler, 57,5 milyon suyu geri kazanmamızın mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'den yılda 75 milyon ton su getirileceği planlandığına göre, bizim aslında kendi kaynaklarımızı çok daha kolay bir şekilde ve de bu kadar çok para harcamadan korumamız daha akılcı bir proje olacaktır" ifadelerini kullandı.

Sarpten'in paylaşımı şöyle:

"Son günlerde ''suyumuz bitti'' Türkiye'den gelen sudan başka seçeneğimiz yok söylemleri yine yükselmeye başladı! Oysa ''Anavatanımız''ın derdi bizim su sorunumuzu çözmek olsaydı, şu an ''Asrın Projesi'' denilen, ama ''Asrın Hatası''ndan başka bir şey olmadığı artık görülmeye başlayan bu projeye harcanacak paranın belki de binde 1'i maliyetle yapılabilecek çok daha kolay işler olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Lefke ve Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde akademisyen G. Elkıran ve M. Ergil' in yayınladığı kendi suyumuzun korunmasına yönelik bilimsel makalelerde yılda 57,5 milyon suyu geri kazanmamızın mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'den yılda 75 milyon ton su getirileceği planlandığına göre, bizim aslında kendi kaynaklarımızı çok daha kolay bir şekilde ve de bu kadar çok para harcamadan korumamız daha akılcı bir proje olacaktır. Buna göre;

1- Şu an Haspolat'ta yaklaşık 3,5 milyon metreküp atık su var ve bu sağlıklı bir arıtılamadığı için bize başka sorunlar yaratıyor. Sadece Haspolat'taki suyu arıtabilsek ki onu yapmak çok daha kolaydır. Şimdiye en azından Mesarya'nın su sorunu çözülebilirdi.

2-Yine, kötü şebekeden dolayı domestik suyun yüzde 45'i sızıp yok oluyor. Yeni şebekelerle bunun bir kısmi önlenebilir ve yaklaşık 16 milyon metreküp su bu yolla kazanılabilir.

3-Ayrıca, kötü sulama yöntemleri ile yüzde 40 su buharlaşıp yok oluyor ki bu rakama ürün değişimi ile kazanılabilecek miktar dâhil değildir. Bu şekilde tarımsal uygulamalarınızı değiştirerek ve vahşi sulamayı tamamen terk ederek 28 milyon metreküp kazanç sağlanabilir.

4-Hepsini bir kenara bırakın; madem baraj yapmaya bu kadar meraklıyız, bugün Yeşilırmak'ta denize akan birinci kalite suyun önüne bir baraj yaparak yılda 10 milyon metreküp ''temiz içme suyu'' da oradan elde edebiliriz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.