Sayılı: "Veteriner Dairesi son yıllarda klinik ihtiyaçları karşılayamaz durumdaydı"

Veteriner Dairesi'nin, 1 Mart 2016 itibarıyla daireye gelecek klinik vakaların serbest veteriner hekimlere yönlendirileceğini açıklamasını Kıbrıs Postası'na değerlendiren Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, Veteriner Dairesi'nin son 3 yıldır klinik ihtiyaçları maddi olanaksızlıklardan dolayı karşılayamaz durumda olduğunu belirtti. Sayılı, Veteriner Dairesi'nin esas görevinin ülke sağlığını korumakla ilgili çalışmalar yapmak olduğunu söyleyerek, klinik vakaların serbest veteriner hekimlere yönlendirilmesinin uzun zamandır bekledikleri bir gelişme olduğunu kaydetti.

Altın Patiler Derneği Başkanı Deniz Osman Cin, Veteriner Dairesi'nin hizmetinin hiçbir zaman olması gerektiği şekilde olmadığını dile getirerek,
"en azından devlet yavrulara ilk aşılarını yapmalıdır. İlk aşılar diğer aşılara göre daha pahalıdır. Bunlar karşılanmalıdır"diye konuştu.
Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, AB ülkeleri, Türkiye, Güney Kıbrıs ve diğer birçok ülkede, klinik hizmetlerinin serbest veteriner hekimlere devredildiğine işaret ederek, yapılan yasal düzenlemeyle Veteriner Dairesi'nin de bu uygulamaya başlayacağını belirtti. Gökşan, "Vatandaşlarımız bundan böyle, devlet veterinerleri ile herhangi bir ücret farkı olmayan serbest veteriner hekimlerden klinik hizmetlerini almaya devam edebilecekler" dedi.
Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN /TAK
Veteriner Dairesi'nin , 1 Mart 2016 itibarıyla daireye gelecek klinik vakaların serbest veteriner hekimlere yönlendirileceğini açıklamasını Kıbrıs Postası'na değerlendiren Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, Veteriner Dairesi'nin son 3 yıldır ilaç gibi klinik vakaları maddi olanaksızlıklardan dolayı karşılayamaz durumda olduğunu belirtti. Sayılı, klinik vakaların serbest veteriner hekimlere yönlendirilmesini uzun zamandır beklediklerini kaydetti.
Sayılı: "Veteriner Dairesi'nin esas görevi ülke sağlığını korumak"
Sayılı, "Devlet herkese iş veremez, özelin işini de devlet yapamaz" diyerek, rutin yapılan işler dışında, acil durumlarda veya özel veterinerin olmadığı bölgelerde Veteriner Dairesi'nin hizmet vermeye devam edeceğini düşündüğünü söyledi. Sayılı şunları söyledi: "Veteriner Dairesi'nin esas görevi ülke sağlığını korumaka alakalı çalışmalar yapmaktır. Bütünlüklü çalışmalıdır. Bu şekilde daire çalışanları esas yapmaları gereken işi yapacaklardır, işleri engellenmemiş olacaktır. Veteriner Dairesi'nin klinik hizmetten çekilmesini biz de birlik olarak doğru buluyoruz"
Cin : "Veteriner Dairesi'nin hizmeti hiçbir zaman olması gerektiği gibi olmadı"
Altın Patiler Derneği Başkanı Deniz Osman Cin de Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Veteriner Dairesi'nin hiçbir zaman klinik vakalarla ilgili hizmet vermediğine dikkat çekerek, Veteriner Dairesi'nin en son on yıl önce aşı yaptığını hatırladığını belirtti. Veteriner Dairesi'nin hizmetinin hiçbir zaman olması gerektiği şekilde olmadığını dile getiren Cin, "belediye ve devlet parayı kısıp hayvanlara veremiyor. Biz hayvan severler olarak kendi imkanlarımızla hayvanlara bakıyoruz. Gerektiğinde borcun altına giriyoruz. Bazı veteriner arkadaşlar çok yardımcı oluyorlar, indirim yapıyorlar, borç yazıyorlar. En azından devlet yavrulara ilk aşılarını yapmalıdır. İlk aşılar diğer aşılara göre daha pahalıdır. Ödeyemeyen kişiler olabiliyor, bunlar karşılanmalıdır"diye konuştu.
Gökşan: "Ücret farkı olmayacak"
Öte yandan Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan yaptığı açıklamada, AB ülkeleri, Türkiye, Güney Kıbrıs ve diğer birçok ülkede, klinik hizmetlerinin serbest veteriner hekimlere devredildiğine işaret ederek, yapılan yasal düzenlemeyle Veteriner Dairesi'nin de bu uygulamaya başlayacağını belirtti.
Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklamasına göre, Veteriner Dairesi'nde, kuruluş amacı ve Avrupa Birliği (AB) Veteriner Mevzuatları'na uyum kapsamında bir dizi yeni düzenleme yapıldı.
Ülkede her türlü hayvan sağlığı hizmetlerinin, temel halk sağlığı çerçevesinde, hayvansal besin maddeleri üretimi ve denetimi sorumlusunun Veteriner Dairesi'nin olduğuna işaret edilen açıklamada, kuruluş esasına göre, hayvanlardan bulaşan ve insan sağlığını tehdit edici nitelik taşıyan hastalıkların önlenmesinin ve giderilmesinin, hayvancılığın geliştirilmesi ile ilgili hizmetlerin yerine getirilmesini sağladığı kaydedildi.
Gökşan, "Vatandaşlarımız bundan böyle, devlet veterinerleri ile herhangi bir ücret farkı olmayan serbest veteriner hekimlerden klinik hizmetlerini almaya devam edebilecekler" dedi.
Kaza Veteriner Dairelerinin, konuyla ilgili bilgilendirildiğini ve 1 Mart 2016 itibarıyla gelen klinik vakaların serbest veteriner hekimlere yönlendirileceğini kaydeden Gökşan, kararın, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı ile yapılan istişare sonucunda uygulamaya alındığını söyledi.
Ramadan Gökşan, Hayvan Refahı Yasası altında sokak köpeklerinin belediyeler tarafından oluşturulan ve oluşturulacak olan köpek barınaklarında ve belediyelerin sorumluluğunda olacağını belirtti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.