Rakının siyaha bürünmüş, en baş ağrıtmayan hali...

Siyah üzümün bağ bozumunda başlayan alkolle buluşma yolculuğu, şarabı binlerce yıllık tahtın edercesine bu kez rakıda hayat buldu. En acıklı şarkıların, en keyifli sohbetlerin, en hararetli siyasi tartışmaların ve en iç burkan aşk hikayelerinin vazgeçilmezi tarihi rakı, siyah üzümün mucizesi ile Saki Rakı markası altında şişelenerek, baş ağrıtmayan bir hal aldı.

Kıbrıs Postası - Onur Evrensel
Siyah; sömürgeci toplum literatüründe her ne kadar kötü bir kelam gibi sergilenmek istense de, siyah asıl olarak başlangıçtır. Hatta o denli bir başlangıçtır ki bazı antropologlar, arkeologlar ve hatta bazı din adamları Hz. Adem'in Afrika kıtasında can bulduğunu ve siyahi olabileceğini iddia eder. Rakının da bize öğretilenin aksine bir de siyah ve baş ağrıtmayan bir hali var. Bu öyle bir hal ki; yine vücudumuzun ve geleneklerimizin kodladığının aksine akşamdan kalma denilen ve baş ağrıtan musibet, siyah üzümün Saki Rakısı markası altında şişelenmesiyle yok oldu.
Siyah üzüm, sıfır şekerli rakıya hayat verdi
Siyah üzümün bağ bozumundan, içki fabrikasına uzanan yolculuğu ilk kez Sezer Holding'in ileri görüşlü Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sezer ile birlikte şarabın dışında, rakı için de denendi. Tarihe damgasını vurmuş, Milattan Önce medeniyetlerden bu yana üzümü şaraba dönüştüren, paranın icat edildiği topraklarda bir ilke imza attı Erol Sezer ve, "Biz alkolün vücuda verdiği zararı ve ertesi günkü olumsuz etkisini en aza indirebilmek için sıfır şekerli, siyah üzümden rakı yapacağız" diyerek yola çıktı.
Böylelikle siyah üzümün binlerce yıllık şaraba ulaşma yolculuğu bir anda seyir değiştirerek, rakıyla bütünleşti. Rakının vazgeçilmez kuralları, uyulması gereken ritüelleri olduğunu söyleyenler, insanların Rakıdan aldıkları özgürlük hazzını kısıtlıyorlar farkında olmadan. Yine o dogmatik kaidelere dayanarak, "Siyah şişede rakı mı olur?" diye eleştirenlerin; hem içim keyfinden, hem de ertesi günkü ağrısızlıktan mahrum kalmaları ne acı… Dogmalarla yaşayan bir toplum olarak Türkiye'de farklılıkların ve yeniliklerin var olup ayakta kalabilmesi hep zorlu bir süreç olmuştur. Ancak Erol Sezer, bütün bu zorlukları göğüsleyerek, inat ve azimle yolundan sapmadan ilerliyor ve bu muhteşem lezzeti Rakı severlerle buluşturuyor.
Rakı hakkındaki önyargılarımız değişiyor
Kıbrıs; Akdeniz kültürünün ve Anadolu kültürünün muazzam mozaiğiyle birlikte, Rakının nüfusa oranla en çok tüketildiği bölgelerden birisi. Siyah üzümün Rakıya hayat verdiği Saki Rakı'yı Kıbrıslılarla buluşturan isim ise Gül-Yal Ticaret'in genç ve girişimci sahibi İrfan Yalçıcı. Sezer Holding'in ürünlerinin Kıbrıs Distribütörü olan İrfan Yalçıcı bu lezzeti masalarımıza taşıyarak, bizi de baş ağrısından kurtaran adam oluyor bir manada. Ülkemizde marketlerde satılan ve meyhanelerde servis edilen Saki Rakı ile birlikte rakı hakkındaki önyargılarımız da ortadan kalkıyor.
"Ne kadar içeceğine bile Sâki karar verir"
Sakinin yaratıcısı Erol Sezer, gelenekle harmanlanmış Saki'nin hayat bulma sürecini anlattı:
Sâki Rakı nasıl doğdu?
Mühendislerimizin aylar süren çalışmaları sonucunda, özel formüllerle özgün tadına ulaştı. Sıfır şekerle %100 Suma'dan %100 yaş üzümden üretilen Sâki Rakı; lezzetini Ege'nin eşsiz üzümlerinden, tadını, kokusunu Çeşme'nin kaliteli anasonlarından aldı. Son teknolojiyle donatılan tesisimizde el değmeden işlendi ve bakır imbiklerde özenle distile edildi. Yaş üzüm suması ustalıkla damıtılıp, en temiz fraksiyona ulaşılarak üretilen alkol, yine tesisimizde bulunan doğal kaynak suyunun saflaştırılmasıyla elde edilen su ile bir araya geldi ve rakı severlerle buluşturuldu.
Sâki'nin anlamı nedir?
Masada içkiyi sunan, dağıtan kişilere Sâki denir. Bizim kültürümüzde sofranın en yaşlısı Sâki seçilir yada onun belirleyeceği kişiye görev teslim edilir.
Sâki'nin rakı sofralarındaki görevi nedir?
Rakı Türklerin geleneksel içkisidir ve sunumu, içimi, ortamı diğer içkilere göre farklıdır. Rakı yanında zengin sofra ister; mezesiyle, çereziyle, sohbeti, müziği, hatta içilecek ortamı bile farklılık gösterir. Sâki masayı, sohbeti, ortamı yönetmekle de görevlidir. Rakı sohbetinin keyifli olması için önderlik eder. Geleneklerimize göre Sâki masanın başkanıdır aslında konukların ne kadar içeceğine bile Sâki karar verir.
Son günlerde rakı sektöründe farklı tatlar sunuluyor. Yaş üzüm, kuru üzüm, yıllandırılmış rakı vb… Bildiğimiz babadan kalma rakı anlamını mı yitiriyor? Bu konudaki düşünceniz nedir?
Evet son yıllarda rakı sektöründe yenilikler olmaya başladı ki çeşitlendirilip, tüketiciye farklı tatlar sunuluyor. Bu konuda geç kalınmış bir atılım aslında. Viski, votka, şarap gibi farklı kültürlerin içkileri bu şekilde sınırlarını aşmış ve her damak tadına hitap etmeyi başarmıştır. Biz de kaliteden ödün vermeden yine en iyisini, her damak tadına hitap edecek şekilde çeşitlendirerek üretmek için çalışıyoruz. Sâki Rakı'da bu doğrultuda farklı zevklere hitap edecek şekilde çeşitlendirilerek rakı severlere sunuluyor
Siyah üzüm rakısı yalnızca siyah üzümden üretilip tanenleriyle birlikte tanklarda bekletiliyor, anason tohumuyla bakır imbiklerde distile edilerek, 10 ay dinlendiriliyor ve 10 kez filtrasyona tabi tutuluyor daha sonra şişelenip tüketiciyle buluşturuluyor. Altın Seri ve Yaş üzüm rakısı klasik rakıya oranla daha kolay içimli olması için farklı işlemlerle üretiliyor.
Kimi rakı sevenler genellikle su ve buz karıştırarak rakı içmekten keyif alırlar. Kimisi de rakıya su buz karıştırmaz bu sebeple her rakı, her damak tadına uymaz. Yanında tüketim alışkanlıklarına sahip olduğunuz mezeler bile rakı tercihinizde önemli rol oynar.
Fotoğraflar: Onur Evrensel
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.