Poos: Arabulucu AB'den olmalı

<P><FONT class=hurnewsspot>Avrupa Parlamentosu Kıbrıs raportörü Jacques Poos, Kıbrıs müzakerelerinde arabulucunun ABD'den değil AB'den olması gerektiğini söyledi. Poos, "Türkiye bir Avrupa ülkesi, Kıbrıs da Avrupa ülkesi. Sorun Avrupa'nın içinde çözülmeli" diye konuştu. </FONT></P>

Avrupa Parlamentosu Kıbrıs raportörü ve eski Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jacques Poos, son gelişmeleri ABHaber.com'a değerlendirdi. Kıbrıs'ta çözüm için yeni planların ortaya atılmasının yararlı olmayacağını, çözümün Annan planı temelinde sağlanması gerektiğini kaydeden Poos, Annan planının özü ve ruhunun da değiştirilmemesi gerektiğini savundu. Poos, referandum konusunda ise, önce tarafların Annan planı üzerinde anlaşmaları gerektiğini, planın bundan sonra referanduma götürülmesi gerektiğini kaydetti.
Jacques Poos, Türk tarafının yeni bir arabulucu atanması önerisi hakkında ise şunları söyledi:
"Biz ABD'li bir arabulucunun atanmasını doğru bulmuyoruz. Eğer bir arabulucu isteniyorsa bu Kofi Annan olabilir, ya da AB Dönem Başkanı İrlanda'nın Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Dick Roche olsun. Türkiye bir Avrupa ülkesi, Kıbrıs da Avrupa ülkesi. Sorun Avrupa'nın içinde çözülmeli"
Türkiye'de MGK'nin Annan planının referans alınması yönünde tavsiye kararı ve AK Parti'nin açılımını henüz "net olarak göremedikleriniö ifade eden Poos, "Bunlar hangi temele dayanıyor, hangi koşulları içeriyor bilemiyoruz. Ancak şunu söylemek zorundayım. Eğer 1 Mayıs 2004'e kadar çözüm bulunamazsa Kıbrıs dosyası kapanır. Bu dosyanın bir daha açılması da çok uzun yıllar alır. Türkiye'nin üyeliğini tehlikeye sokar. Verheugen'ın da söylediği gibi Kıbrıs sorunu Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde bir engeldir" diye konuştu.
Türkiye'den gelen adımları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine "ne iyimser ne de kötümserim" diyen Poos, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zeki insanlar bir şekilde masaya oturur, çözümü bulur. Statükocular, eskinin devamını isteyenler, her zaman her yerde olduğu gibi çözüm yanlısı değillerdir. Kıbrıs bağımsız bir adadır, ne Yunanistan'ın ne de Türkiye'nin kolonisidir. AB'ye girip kendi öz çıkarlarını koruyacaktır. Kıbrıs'ın ne Yunanistan ne de Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Kıbrıs sorunu çözülmezse olayın ne kadar vahim olacağını Mehmet Ali Talat anladı. Ancak Kıbrıs'ta hükümet oldukça kırılgan. Burada herkes hesabını iyi yapmalı. Önümüzde 1 Mayıs 2004'e kadar çözüm için fırsat penceresi açık. Geçmişte kaçırılan fırsatların sonuçlarını görmek isteyenler tarih sayfalarına baksınlar. 1970'li yıllarda Avrupa Topluluğu Yunanistan ile birlikte Türkiye'yi da üye yapmak istediğinde, Türkiye'den buna hayır diyenleri unutmayın."
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.