İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

KTTO- Çiçek görüşmesinin ayrıntıları

KTTO- Çiçek görüşmesinin ayrıntıları

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, 25 Haziran'da Cemil Çiçek'le gerçekleştirilen görüşmenin detaylarını paylaştı. KTTO'den konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle oldu:

Yayın Tarihi: 29/06/09 17:02
okuma süresi: 4 dak.
KTTO- Çiçek görüşmesinin ayrıntıları
A- A A+

Devlet Bakanı Cemil Çiçek ile 25 Haziran 2009 tarihinde yapılan görüşmede, küresel krizin reel sektöre yansımaları ve krizin atlatılmasına ile makro ekonomik politikalara yönelik hazırlanan çalışmalar değerlendirildi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan ve Yönetim Kurulu, küresel krizin reel sektöre yansımaları ve krizin hafif atlatılması için alınması gerekli önlemleri görüşmek üzere gittiği Ankara'da TC Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Cemil Çiçek ile görüştü.

Görüşmede, Kuzey Kıbrıs ekonomisi ile reel sektörün içinde bulunduğu duruma ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu ve reel sektörün küresel krizin etkilerini en az hasarla atlatabilmesi için Oda tarafından hazırlanan önlemleri ve makro ekonomi politika önerilerini içeren çalışma, Devlet Bakanı Cemil Çiçek'e sunuldu.

KTTO Başkanı Şua Saraçoğlu ziyaretle ilgili verdiği demeçte, 2007 yılından sonra daralan Kuzey Kıbrıs ekonomisinin küresel krizle birlikte büyük sarsıntı geçirdiğini, küresel krizden nasibini alan reel sektörün de içinde çıkılamayacak duruma geldiğini söyledi. Bu sıkıntılara ek olarak, kamuda verimlilik, büyük zararlar eden KİT'ler gibi kronikleşen bazı yapısal sorunların da ülke ekonomisini zora soktuğunu belirten Saraçoğlu, bu konuların ivedilikle ele alınması gerektiğini vurguladı. Toplantıda kamunun verimlilik esaslarına göre çalışması gerektiği, böylece kaynakların daha etkin ve verimli kullanılacağı ve tasarrufların özel sektöre daha etkin bir şekilde aktarılabileceği konusunda görüş birliğine varıldı.

Kuzey Kıbrıs ekonomisinin siyasi baskı yanında, Güney Kıbrıs ve Türkiye ekonomileri arasında sıkıştığını ve rekabet gücünü de yitirmekte olduğunu söyleyen Oda Başkanı Şua Saraçoğlu, tanınmamış bir ülke olan Kuzey Kıbrıs'ın ne AB fonlarından, ne dünya bankası ne de uluslararası finans kuruluşlarından krize yönelik kaynak sağlamak üzere yararlanamadığını kaydetti.

Uluslararası finansman kaynaklarına erişimde sıkıntılar yaşandığını ve TC tarafından sağlanan kredilerin doğru şekilde kullanılması gerektiğini belirten Oda Başkanı Saraçoğlu, Türkiye'den geri ödemek koşulu ile özel sektöre kullandırılmak üzere, uzun vadeli ve düşük faizli kredi olanağının sağlanmasının istendiğini ve bu kredinin, özellikle işletmelerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve işletme kredisi olarak kullandırılması yönünde olması gerektiğini ifade etti.

Oda Yönetim Kurulu üyeleri ayrıca, ülkenin rekabet edebilirliğinin artırılması için kredi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getirerek, bundan sonra yapılacak olan Türkiye – KKTC Ekonomik Program ve Mali Protokollerinde KTTO'nun da katkı koymak üzere aktif rol almak istediğini belirttiler.

Yapılan görüşmede, ilave olarak KTTO Yönetim Kurulu üyeleri tarafından, rekabet gücüne katkı yapmak üzere işgücü piyasasında yeni ve çağdaş bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu; KKTC'de çalışan yabancı işgücü ile bağlantılı olarak ülkemize gelen nüfusun, kamuya getirdiği yükün oldukça yüksek bir seviyeye geldiği, TC Eximbank kredileri konusunda iki ülke arasında protokol yapılması gerekliliği ve Kıbrıslı Türk iş insanları ile TC iş dünyasının işbirliği yapması konuları da dile getirildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.