Kuran değil din bilgisi kursu!
<P>Milli Eğitim ve Spor Gençlik Bakanı Kemal Dürüst Kamuoyunu son zamanlarda meşgul eden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ve Kuran Kursu konularına Ada TV'de yayınlanan ve Cem Kar'ın hazırlayıp sunduğu Öğlen Ajansı programında açıklık getirdi! Dürüst, "Kuran Kursu" diye birşeyin olmadığını söyleyerek, Din Kültürü Dersi'nin temel amacının 'ahlak' olduğunu söyledi. <BR> <BR> <BR></P>
Bu kursun devlet kontrolü altında, Din İşleri Dairesi tarafından yürütüldüğünü açıklayan Dürüst, geçmişte yaşanan sıkıntıların önüne geçilebilmesi için bu tür bir çalışmanın içine girdiklerini belirtti. Kamuoyunu günlerdir meşgul eden konulara değinip açıklık getiren Dürüst, din kültürü dersi ve tarih kitapları konusu hakkında da bazı açıklamalarda bulundu.
DERSİN TEMEL AMACI AHLAK
Dünyada birkaç ülke hariç her ülkede din derslerinin bulunduğunu anlatan Dürüst, Güney'de, din dersinin çok radikal bir biçimde uygulandığını kaydederek, bu dersin ülkemizde de var olması gerektiğini belirtti. Dürüst, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin içeriğinde, bütün dinler ile alakalı bilgilerin bulunacağını, dersin temel amacının ise ahlak konusu olduğunu söyledi.
Dürüst, bu dersi, İlahiyat Fakültesi mezunlarının vereceğini anlatırken, her şeyin kontrollü bir biçimde yürütüleceğinden söz etti. AB ve Güney'de Hıristiyanlık dersinin verilmesinde sorun yaratılmadığını aktaran Dürüst, "Neden biz bu dersi verirken sorun yaratılıyor?" diye sordu. Dersin temel amacının ahlak olduğunu açıklayan Bakan Dürüst, ülkenin kültürel değerlerine, örf ve adetlerine değer verilecek bir gençlik yaratılması için bu dersin okullarda verileceğini ileri sürdü.
KKTC LAİK BİR DEVLETTİR
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin Atatürkçü düşünce ve Laikliğe aykırı olmadığını söyleyen Dürüst, "KKTC laik bir devlettir. Bunu herkesten çok daha iyi biliyoruz" dedi. Bu dersle birlikte ülkenin laiklikten çıkmadığını belirten Dürüst, din konusunda halka temel bilgilerle birlikte, ahlaki değerlerin de verilmesi gerektiğini anlattı.
Ülkede eğitim alan yabancı uyruklu ve başka dinlere mensup insanların bulunduğunu ve bunlara nasıl bir din eğitimi dersinin verileceği ile alakalı bir soruya, Dürüst, bu dersle alakalı, başka dinlere mensup öğrenciler için müfredatta belli bir düzenlemeye gidileceğini söyledi.
DİN BİLGİSİ KURSU
Son günlerde gündemi meşgul eden bir başka konu olan Kuran Kursu konusuna da değinen Bakan Dürüst, Kuran Kursu diye bir durumun söz konusu olmadığını açıklayarak, Din Bilgisi Kursunun olduğunu aktardı. Dürüst, Bu kursun Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmadığını, bakanlığın, sadece bu kurumu denetleyen bir mekanizma görevi üstleneceğini söyledi.
Bu kursun Din İşleri Dairesi tarafından verileceğini ve daha önceki yıllarda da bu kurum tarafından verildiğini açıklayan Dürüst, geçmiş hükümet zamanında bu konu ile alakalı birçok yanlışın yapıldığını belirtti. Dürüst, Cumhuriyetçi Türk Partisi döneminde, ülkede tahrikâtçıların oluştuğunu ve aynı zamanda, din eğitimi almak isteyen kişilerin de uçaklarla yurt dışına çıkarak bu eğitimi almaya çalıştıklarını aktardı.
O dönemlerde devlet mekanizmasının çok iyi çalışmamasından dolayı bu tür durumların yaşandığını belirten Bakan Dürüst, kendilerinin bu durumun önüne geçmek için böyle bir karar aldıklarını aktardı. Dürüst, Din İşleri Dairesi tarafından verilecek olan Din Bilgisi Kurslarında Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetleyici bir görev üstleneceğini ve bu dersleri verecek kişilerin hepsinin üniversite mezunu olacağını söyledi. Bakan Dürüst, "Biz din kursları konusunda koşulları ortaya koyup, denetleyen taraf olacağız.
Bu koşullara uyulmaması takdirinde ise gereken neyse yapılacaktır" ifadesini kullandı. Dürüst, verilecek olan din derslerinin, devlet kontrolü altında olmasıyla birlikte, aşırı uçlara kaçınılmasının önüne geçileceğini aktardı.
ÜLKE TARİHİNİ AÇIKLAMAK GEREK
Tarih kitaplarında yapılacak olan değişikliklerden söz eden Bakan Dürüst, "Çözüme katkı sağlamak, AB'ye şirin gözükmek için tarih kitaplarının değiştirilmesi yanlıştır. Tarih kitaplarında bir takım eksiklikler var. Hiçbir ülkeye karşı kin ve nefret duygusu aşılamadan bunları düzelteceğiz " dedi.
Ulusal benliğe sahip çıkıp, KKTC gerçeğini tarih kitaplarında anlatılması gerektiğini söyleyen Dürüst, ülkenin bu döneme gelene kadar hangi süreçlerden geçtiği ile alakalı bilgilerin kitaplarda yer alabilmesi için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Ülkenin geçmişin ne varsa Tarih kitaplarında yer alması gerektiğine değinen Dürüst, "Tarihini bilmeyen toplumların coğrafyasını başkalar çizer" ifadesini kullandı.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME METOTLARI
Kolejlerin CTP hükümeti zamanında kaldırıldığını ve kendilerinin hükümete gelmesiyle birlikte yeniden açtıklarını söyleyen Dürüst, bu konuda çalışmalarının sürdüğünü ve önümüzdeki eğitim döneminde ölçme değerlendirme metotlarını ortaya koyarak, yeni bir açılımı gerçekleştireceklerini aktardı. Dürüst, bunu yaparken, eğitim alanında uzman olan sendika ve öğretim üyelerinden destek alacaklarını kaydederek, çok daha iyi düzenlemelere gidileceğini belirtti.
Recep USUN Star Kıbrıs
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.